indexA Kör. Na jó, a fele. Majdnem. Közel kilencven kilométer. Körbebringázva a tó Keleti medencéjét határtalan élmények sora vár. Sportosan néhány óra alatt vagy lazán családdal bő félnapos túra.

Az idei év első igazi nagy tekerése volt a (kis) Kör. A klasszikus teljes 200 kilométernek majd’ a fele, ami nagyjából 90 kilométert tesz ki. Ezt sem piskóta letekerni,  a Balaton körbekerülését ezzel a bemelegítő és nem lebecsülendő szakasszal lehet kezdeni. Kiváló ráhangolódás egy Fertő-tavi túrára is, hiszen a szél itt is szinte mindig fúj, s főként szemből 🙂

Indulás!

Indulás!

Kompozással kötjük össze a két partoldalt, ezzel válik teljessé a kör a keleti medencében. Mivel  4 órát, de inkább többet – felkészültségtől és bicaj-típustól függően – kerékpáron tekerve töltünk, készüljünk is  fel erre! Fizikailag jó kondival, de a technikát se felejtsük el.

 

Szerviztáska defektszerelő-vagy javító kittel mindenképp legyen nálunk

Szerviztáska defektszerelő-vagy javító kittel mindenképp legyen nálunk

  • Jól felszerelt szerviztáska a nyereg alá rögzítve, egy pumpa a vázon, egy, esetleg két italos-palack tartó.
Lehet egy vagy két palack is a vázon. Nagyobb túránál inkább kettő.

Lehet egy vagy két palack is a vázon. Nagyobb túránál inkább kettő.

A ruházat legyen kényelmes, ajánlott a bicajos-bélelt nadrág, kerékpáros kesztyű, napszemüveg, sisak, egy kerékpáros mez (zsebes) esetleg egy széldzseki. Ezek örök darabok, egy beruházást megér, s utána biztonsággal túrázhatunk. Persze számos egyéb felszerelés is szóba jöhet még:

  • kisebb méretű túrahátizsák
  • kormányra rögzíthető navigáció
  • okostelefon-tartó
  • övtáska.

bicajIndulás előtt ellenőrizzük az időjárást, ha szeles az idő, a kezdésnél vállaljuk be a szemből fújót, hiszen fáradtan könnyebben megküzdünk a hát- vagy oldalszéllel. A komp most még ritkán jár, de sűrítik a járatokat, ahogy növekszik a szezonban a forgalom. Az átkelés ára jelenleg 900 Ft bicajjal.

A bicajos mez zsebébe számos értékes dolgot rejthetünk. Feltétlenül vigyünk magunkkal valamiféle energiát adó ételt. Ez nem futás, ahol nem ajánlott nehezíteni a gyomrunkat. A kerékpározás sok kalóriát igényel és égetni is fogjuk az állandó tekerés miatt. Tehát jöhet a csokoládé – a melegebb időjárásnál ezt került, hiszen megolvad és csak a mosógépnek teszel szívességet. Jobb választás valamiféle pogácsa, de léteznek már előrecsomagolt töltött kiflik és hasonlók. Müzli szeletek, szőlőcukor és persze a folyadék lényeges energiapótlók lesznek.

A citromos víz, amely a nyári melegben gyorsan el fog fogyni, s nem biztos az utcai utántöltés lehetősége. Ezért készpénz legyen Nálad, az út-menti büfékben, boltokban vásárolhatsz üdítőt, vizet feltölteni a vízespalackodat.

A bringaút út minősége az elkészülés óta sokat romlott.  Az aszfaltot sok helyen feltörő gyökerek miatt ajánlott a folytonos figyelem. Több településen, a járdán illetve a közúton vezet a bicajosok útja, ez különösen veszélyes a szezon közeledtével a megnövekvő gyalogos forgalom miatt.

A déli parton a Club Aligán keresztül lehet hajtani Balatonvilágosnál. Nyáron inkább csak áttolni lehet a bringákat a sok vendég miatt, de a rövidítés megéri, így nem kell felkaptatni a vasútig és a Löszfalon végigtekerni. Persze ha a Tó egyik legcsodásabb panorámájában akarsz gyönyörködni, érdemes felhajtani, és a vasúti átkelő Resti büféjében meginni valamit.

Feltétlenül figyelj oda a megfelelő magasságú és dőlésszögű ülés és kormánybeállítása. Komoly hát- és nyakfájdalmat, csípő-és derékproblémáktól kíméled meg magadat. Tekerj néhány kilométert, figyeld meg csuklótartásodat, vállakat, mennyire hajolsz rá a kormányra és a szükséges feltétlenül állíts rajta.

east sideA kerékpározás azok számára is ideális sport, akik valamiért nem preferálják a futást. A comb-vádliizmok, hát/gerinctartó izmok a bicajozásnál is fontosak, tehát ezekre edzened ajánlott, például erősítő gyakorlatokkal: kettlebel, hot iron, TRX, intervall edzéstípusokkal. A rendszeres bringázás ne csak a síkmeneteket jelentse, bátran teker fel a dombokra, emelkedőkre is. S elmondhatod, a Kör közepén állok 🙂