images2Átléptél a falaidon, az út végtelen, minden megálló csak egy állomás, megpihensz és továbblépsz. Minden verseny egyben edzés is, és erősségeink, edzettségi szintünk éles tesztje. A helyezésed megmutatja hol tartasz.

Ismét Tatán voltunk, visszatértünk még egyszer a városba ezen az őszi, de nyári meleget idéző vasárnapon, hogy körbefussuk az Öreg-tavat. A futóversenyt a helyi Honvéd SE szervezte, így nem csak civilek, hanem rendőrök is a vetélytársak között voltak. Sőt, ha ez még nem lenne elég félelmetes, a helyi kajak-kenu csapat tagjai is rajthoz álltak. Hát igen, most vagy az esélytelenek nyugalmával végigfutod a távot és megadó mosollyal kilométergyűjtésnek fogod fel. Vagy felveszed a ritmust, elfogadod a kihívást és küzdesz. A válasz nem kérdés.

Terepfutás következik

Terepfutás következik

Edzésként 2 nappal a verseny előtt simán teljesítődik az esti melegben a Balaton parton az Almádi-Alsóőrs táv 10 kilométere, felkészülés tehát rendben. A másnapot pihenéssel töltjük, bekészíted a versenyhez szükséges eszközöket: futófelszerelés, lehetőleg választási lehetőséggel. számítva az időjárás változékonyságára. Étrendi kiegészítők, zselék, banán, müzli és sok-sok folyadék, ebből az izotóniás vagyis sókat, elektrolitokat is pótló, nem csak cukros, energiát adó.

drink Caucasian Female Jogger with Fruit USA

 

 

Soha nem becsülünk le egyetlen távot sem. Lefuthatsz győztesen 10 kilométert, majd egy héttel később az ötöt is szenvedve. Nagyon sok külső-belső tényező szükséges a megfelelő teljesítmény eléréséhez, a cél persze az, hogy egyenletesen dolgozz, egyre kisebb eltérések legyenek az edzéseid és a versenyeredmények között.

Mert a versenyek egyben edzések is, itt tudod mérni magadat a másikhoz, önmagadhoz, leméred, hol tartasz. Az edzések akkor eredményesek, ha az ott begyakorolt mozdulatokból a lehető legtöbbet adod vissza versenykörülmények között.

A verseny napján  25 Celsius fokos meleg fogad,  trikós-rövidnadrágos szerelést igényel.

Ragyogó októberi nyár

Ragyogó októberi nyár

Élénk szél fúj a tóparton, ami hátszél az indulási oldalon, s a versenystresszel együtt közel 12 km/h sebességet eredményez a rajtot követően. Már bátran kezdhetsz nagyobb sebességgel, a szüntelen edzések, valamint az anaerob edzéstartományban való munka megszokása, gyakorlása egyre tapasztaltabb futóvá tesz. Vagyis bátran belerobbanhatsz a startot követően, majd később visszaveszel a tempón és utoléred a pulzusod. A pulzust, ami  kezdetben 160 fölé kúszik, ám a folyamatos korrigálásnak azaz a mély alhasi légzésnek, egyenes testtartásnak, valamint az egyre rugalmasabb érfalaidnak köszönhetően, gyorsan stabilizálódik. Így a távot 130-140 körüli igencsak kellemes tartományba teszem meg.

A tó túloldalán az útvonal az erdőben halad, a fel-feltámadó szél falevélesőjében futunk.

Úgy az 5. kilométer felé, köszönhetően a dimbes-dombos terepnek kissé visszaesik a lendület, na itt szükséges elővenni a gondolataid erejét, a magadba vetett hitet. Ha kell, kövess egy tigrist, egy olyan futót, aki hasonló tempót diktál, lassíts kicsit le.

 

A zenék is nagyot sokat segítenek, állítsd össze úgy, hogy a kezdeti dinamikus szakaszt. majd a lágyabbakat ismét tempós kövesse, lehetőleg ott, ahol jön a falad, a holtpontod.

 A másik oldalad:

Majd ismét gyorsítani kell, hiába az erős mezőny, a bizonyára kitűnő kondícióban levő katonák, rendőrök, kenusok, Te is megállod a helyed, de jól nézd meg kit követsz! Legyen egy kicsit több, kicsit gyorsabb, kicsit tempósabb, ne nagyságrendekkel gyorsabb, mert az csak felesleges terhet ró rád. De alá se becsüld magad, épp ezért jók a versenyek,  az edzések. Tudod, hol tartasz, mit bírsz, milyen tempót, hogyan tudod szabályozni lépteidet ha fájdalmat érzel, a légvételt ha kapkodóvá válna. Figyeld meg a nálad jobban haladót, Ő vajon mit tesz? Hogyan tartja a karjait, a testét, a fejét, hogyan lép, kapkodja-e a levegőt?

running-marathon-11-208x300

Az, hogy tizenéves srácok, majd egyesületben futó lányok is végül az én tempómhoz igazodtak az utolsó két kilométernél, leírhatatlan érzés. Amikor Te magad is tigris vagy másoknak, amikor már Téged is követnek..ez felelősség is. Mert számítanak Rád, hogy a tempóddal beviszed őket a célba.

Minden verseny tükör is. Bátran kezdj erősebb tempót a táv vége felé, ám igyekezz nem csak a befutó kapu láttán gyorsítani, sprintelni, hanem már lehetőleg minél előbb, akár az utolsó 1-2 kilométernél.

7,1 kilométer, tókör, 38:45 p:mp. Egy hónapja ez 40 perc volt…két hete 39 perc.. 🙂

Pihenni, pihenőszakaszokat tartani edzésen kell és lehet, a verseny az verseny. De mindig csak saját felkészültségi szintedhez mérd.

Nem baj, ha egy elért szintet tartasz, de igyekezz a magad számára meghatározott távot a lehető legjobban teljesíteni. Ha pedig érzed a fizikai és szellemi motivációt, lépj feljebb, válassz hosszabb távokat is. A falakon túl ezt találod!