Oly sok mindent köszönhetünk a sportos életmódnak, és legnagyobb örömömre egyre több ember vallja ezt. A minap új kolléga került a csapatunkba. Az első ismerkedő beszélgetés alkalmával az egészséges, az egészségtudatos életmódra és persze a sportra terelődött a szó.

Alig hittem a fülemnek, amikor az új kollégától azokat a szavakat, mondatokat hallottam, amelyeket én is gyakran kimondok, amiket nap mint nap leírok a cikkeimbe, amelyekkel segítem azokat, akik bevállalják az életmódváltást.

Melyek ezek a gyakori mondatok? Mindenekelőtt az, hogy a sport életmód, tudatos életszemlélet jelent. Lelket cserél az, aki sportol. A korábbi rossz, helytelen, sokszor önromboló, pesszimista gondolatokat felváltja az életöröm érzése, amely kihat az élet miden területére. Ettől kezdve mosolyogsz a világra, felszabadult és boldog vagy. Nem csak a mozgás biokémiája miatt, mivel endorfin „boldogsághormon” szabadul fel. Hanem mert tudatosságra sarkall, kiegyensúlyozottá tesz, pontossá, megbízhatóvá, kitartóvá.

Már nem a rosszat veszed észre az élethelyzetedben, az emberekben, hanem keresed a jót. Kollégám erre azt hozta példának, hogy az utcán sétálva is mosolyogva, derűsen lépked, bátran szóba áll ismeretlenekkel, nyitott, barátságos személyisége van, s nem csak Neki, hanem a baráti társaság tagjainak is. Ők is sportolnak…

Korábban nem így volt, menedzseri munka napi 12-14 órás munkavégzéssel, aminek sok mentális,  fizikai problémáit  köszönhette. Ingerültség, stressz, majd persze a szokásos túlsúlyproblémák. A sport volt az, ami a helyes útra terelte, vagyis visszaterelte, mert korábban kézilabdázott.

Ez az igazi visszajelzés számodra is. Ha másnál ez a tapasztalat, nagy eséllyel Nálad is így lesz. Mogorvának lenni, barátságtalannak, ugyan mire jó? Mindenkinek vannak nehéz élethelyzetei, a munka, a család, a társadalmi és gazdasági körülmények sora, számos ok van arra, hogy elesettnek érezd magad.

A sport megtanít a túlélésre, hogy a megoldásokat keresd. Ha pedig egy rossz helyzetből nem tudsz kilépni, megtanítja elviselni. Igen, ezt mind a sport, az aktív mozgás adja Neked!

Amikor úgy érzed, minden körülmény ellened van, menj le az edzőterembe, vagy fuss tíz kilométert, vezesd le a rossz kedvedet, add ki a feszültséget magadból. Ezek után már jobban fogod látni, a lehetséges megoldásokat.

 

Figyeld csak meg, aki komolyan veszi a sportot, a sportos életmódot, aki élménynek tekinti, az mind kedves, nyílt barátságos ember. Persze én is ismerek olyant, aki sportol, de mégis kilóg a sorból, mert zárkózott, amolyan magának való ember. Vannak ilyenek, de nem ez a jellemző.

Keresd meg Te is a sportban a nyugalmadat, az erődet, a kitartásodat, a hitedet, mert ott van, de Neked kell felfedezni. A sport tipikusan az a tevékenység, amivel minél többet foglalkozol, annál többet ad.