Gyakorta jelentkező fájdalom lehet a vádli görcs, mely sok esetben lábikráig terjed és a talpat is érinti, éjjel is tapasztalhatod.

 

 

Nézzük a lehetséges kiváltó okait:

  • túlzott sportolói terhelés miatt
  •  kálium és kalcium hiány
  • folyadékhiány

Az izom túlterhelésének lehetséges egyik oka, hogy az edzések alatt hirtelen mozdulattal megrántod a lábad, helytelen technikával emeled a súlyt, túlzott erőkifejtés az alsó lábszáradra irányulóan kerékpározás miatt.De  elektrolithiány, stressz vagy kimerültség is  okozhatja. A rendellenesség gyakran a kálium és a nátrium egyensúlyának felborulásával áll összefüggésben. Minden esetben kezelned kell, még akkor is, ha pár perc múlva már nyoma sincs a görcsnek. Ez tünet, jelzés, nem véletlen műve!

Az elektrolitoknak nevezzük az ásványi anyagokat, így a kálium, a nátrium, a kalcium és a magnézium tartozik ide.

Ha általában sportolás közben kapunk görcsöt, figyeljünk oda a folyadékpótlásra, valószínűleg kevesebbet viszünk be a szükségesnél! . Ha nagyon izzadunk, érdemes valamilyen sportitalt választani, amely pó­tolja az elvesztett elektrolitokat.

 

A magnézium kiváló élelmiszer- forrásai a teljes kiőrlésű gabonákból készült pékáruk és müz­lik, a diófélék és a babfélék. Magnéziumpótlás: 2-400 mg/nap.

  • Ne alkalmazzuk a magnéziumot kalcium nélkül; a két ásványi anyag kiegészíti egymást.

Káliumhoz a legtöbb gyümölcsből és zöldségből hozzájuthatunk, de különösen sok van belőle a paradicsomban, a banánban, a narancsban és a sárgadinnyé­ben. Ha vízhajtót szedünk (figyelem, sok fogyasztószer tartalmaz ilyen anyagot, de például a koffein is vízhajtó, ami az energiaitalok fő alkotóeleme) így több kálium is távozik a szervezetünkből. Az alacsony káliumszint (hipokalémía) kimerültséget, izom­gyengeséget és izomgörcsöket okoz.

A tejtermékek pedig kalciumban gazdagok.