Az edzéseinket sok esetben mesterséges fényben  végezzük a téli időszakban, készüljünk fel az éjszakai sötétségre.

 

A lépések ugyanazok, mint fényben, nappali megvilágításban, azonban nagy hangsúlyt fektessünk a láthatóságra és a biztonságra.  Olyan területeken, utcákon, tereken, parkokban fuss, amelyet nappalról már jól ismersz. Ez segítségedre lesz abban, hol vannak rejtett tereptárgyak. A bokrok, járdaszegélyek, de még az út egyenetlenségei is némiképp ismerősek legyenek, ez szükséges ahhoz, hogy óvd a testi épségedet. Pillanatok alatt boka rándulás lehet a következménye egy-egy elvétett mozdulatnak, gödörbe lépésnek. Sötétben még az út lejtése, emelkedése sem vehető ki, nem árt tudnod, az adott szakaszon hol van kisebb bukkanó, gyökerek által felnyomott útburkolat.

 

A fejlámpa sokat segít, de inkább abban, hogy Téged lássanak, az imbolygó fény utat mutat ugyan, de még így is figyelned kell.

A fényvisszaverő csík elhelyezése karon, lábon ne legyen lustaság kérdése, egy mozdulattal feltehető a tépőzáras modell, s máris láthatóvá válsz.

Mivel jobbára fülessel futunk, nem hallod meg a közeledő, utadat keresztező autókat, bringásokat, állatokat, látni meg éjjel végképp nem fogod őket. Adjuk meg az esélyt megfelelő öltözékkel legalább, hogy ők vegyenek észre bennünket.

run n

Fényvisszaverő csíkok, jól látható mellény az esti futás kellékei

 

Kis odafigyeléssel, némi többlet eszközzel, valamint a futótáv helyes megválasztásával a sötét ellenére is végezhetsz szabadtéri edzéseket. Keress futótársakat, vagy kísérjen el barát, barátnő bicajjal, vagy egyszerűen este vidd el sétára a kutyust.

A körülmények megoldandó feladatok, nem pedig akadályok. A téli időszakban is rengeteg élményt rejt a Balaton parti edzés, felkészülve rá.

 

A nappal oly zajos és forgalmas utcák kihaltak, legtöbbször zavartalanul futunk, csak néha találkozunk másik sportolóval vagy kései hazaértővel.

Számos előnye is akad, a táj nem vonja el a figyelmedet, lényegesen jobban fogsz koncentrálni a lépteidre, a levegővételre.

Az éjszaka árnyai érdekes látványt nyújtanak, a nappal oly barátságos utcák hirtelen ismeretlen tájakká válnak. Az árnyak egybefolynak, nem lehet tudni, hogy épületet vagy fákat rejtenek. Minden napszaknak megvannak a szépségei, bátran végezz edzést a szabadban.