csoA szabadban is megtarthatták volna ezt a dinamikus edzést. Saját testsúlyos gyakorlatokra épül az ország legismertebb edzőjének, Rubint Rékának 90 perces órája. Többszöri személyes részvétel tapasztalata után nézzük  meg, mit  kapunk, ha elmegyünk és becsületesen végigcsináljuk a gyakorlatokat.

A legfontosabb megjegyzés, aki hosszabb ideje nem sportol vagy kihagyott egy hosszabb időszakot, annak bizonyára nehezen teljesíthető ez az aerobik típusú edzésforma. Azok számára is ajánlott rákészülni, akik amúgy rendszeresen sportolnak, de nem kifejezetten saját testsúlyos órákra járnak,  fel kell kötni azt a bizonyosat..

index

A dübörgő, dinamikus, rendkívül motiváló zenék már az indulás percében sejtetik, hogy nem séta, hanem kőkemény munka vár ránk. Itt is ajánlott betartani azt, hogy az edzés megkezdése előtt 30-40 perccel de inkább 1 órával már ne étkezz, ne kelljen tele hassal ugrálnod. Ennyi idő elteltével az ételből származó energiát fel tudja használni a szervezeted, szükség is lesz rá…Folyadék legyen nálad, de a pótlást csak kortyonként tedd meg az óra alatt.

Én kérem készültem, legalább is ezt gondoltam, jó alaposan bekrémeztem piros Aloe géllel és még Sportkrémmel is a vádlimat, a karokat…sajna a combizmok kimaradtak. Másfél nappal az  edzést követően persze a kimaradt testrészek jelezték ezt a hiányosságot.

Bemelegítő krém

Bemelegítő krém

A kosárlabdacsarnok oldalán hatalmas kijelző mutatta a pontos időt. 10:00 indulás..

Az óra kezdését követően  meglepve látom, alig 8 perce telt még csak el,  a bemelegítő gyakorlatsoroknál tartunk, s nem csak  az izzadtságcseppek homlokon, lábakon, karokon,  jelzik, itt valami nagyon durva sportedzés lesz, hanem a lázadozó izmok is.

Húz a térd…mindezt súlyzókkal a kézben is elismételtük vagy százszor

Felugrás, sarokemelés, guggolás, majd újra felugrás, gyors egymás után  váltogatja Réka a mozdulatsorokat. (intervall edzésre járók előnyben) Fordulunk másik irányba, s máris jönnek a kitörések, aztán újból sarokemelés.

Ha  ilyen edzésre vállalkozol fel kell készülj arra, pihenést mindössze egy-egy guggolás közben tudsz megengedni magadnak. Már ha pihenésnek mondható, ha közben végzed magát a gyakorlatsort…

 

alakreformroadshow_gyor_-2015-06-18

A talajon ülve sem piskóta emelgetni a lábat, hát még a popsit felemelve…

Hamar rájössz, hogy az elképesztő energiát igénylő gyakorlatok  gyorsan elszívják az erődet. De mivel nincs megállás (90 perc folyamatos mozgás) valahogyan mégiscsak nyerned kell egy kis lélegzetvételnyi szünetet. Erre jó az egyéb teremedzéseken megtanult légzéstechnika alkalmazása.

Erőkifejtéskor kifújod a levegőt: például lábemeléskor kifújás, pihenőszakaszban  beszívás.

Eltelik aztán bő 30 perc, majd vezényszóra felemeljük a kézi-súlyokat, és azzal folytatódnak tovább a gyakorlatok, szinte a 90 perc végéig. Próbáld csak ki, mit érzel, amikor a kitörést súlyzóval a kezedben végzed el.

14502879_1342436102435623_3986652425021186519_n14595577_1342435849102315_6760407120110750309_n

Majd irány a talaj, háton fekvés, lábemelés mindenféle módon…majd elhangzik az újabb vezényszó: talpra, s  fent folytatódnak a gyakorlatok.

Úgy fogod érzeni, a tollpihét sem tudod már felemelni, nem hogy a 1,5 kg-os súlytárcsát.

..De még mindig nincs vége, hogyan lehet ezt túlélni?

maenner-t-shirt-sport-maus-mit-zuviel-gewicht-maenner-premium-t-shirtKell valami erősítő löket, így aztán fél doboz energiaital  lecsúszik, gyors homloktörlés – hogyan csepeghet az izzadtság a szempillákon át? – majd visszakapcsolódunk a gyakorlatsorokba.

 

Réka  fáradás nélkül nyomja hol a színpadon hol pedig a több száz nő között. Időnként feltűnik egy-egy bátor férfi vállalkozó is az edzésein, le a kalappal előtte, hiszen az aerobik nem kis pályás tréning.

Legalsó réteg a sporttrikó

A végén jöttem rá, miért is volt oly nehéz a kifáradáson túl a súlyokkal dolgozni: a csapat többsége 0,5 kg-ot használt, a későn érkezőknek már csak a 1,5 és 3 kg-osak maradtak.

 

Fekvőtámasz, abból guggolásba felpattanás, majd előredőlés  súlyokkal a kézben,  oldalt-tartás, előre-emelés… szép gyakorlatok ezek a hátizmoknak…

A 90 perc letelte után rövid idő maradt a nyújtásra, erősen ajánlott odahaza mindenkinek becsületesen legalább 15-20 percet rászánni. Így is fájni fog..

relax

A folyadékpótlás, zuhanyozás, átöltözés, véget ért a tréning. Garantáltan már aznap este érződik a karokban, combizomban, deltaizomban, mit is csináltunk ezen a napfényes szombat délelőttön.

A gyakorlatokat nem csak végigcsinálni kell, szabályosan végrehajtani is..különben nem azt a hatást éri el, amire az adott mozdulatsor ki lett fejlesztve. Ráadásul a rosszul végrehajtott gyakorlat komoly sérüléseket okozhat, a legkevesebb az izomrostokban való mikroszakadások keletkezése, s persze a begyulladt izmok..

Aki nincs az ilyen típusú edzésekhez hozzászokva, inkább kevesebb ismétlést végezzen, de azt szabályosan és tartson pihenőket.

imagesJól teszed, ha szaunában próbálod pihentetni megfáradt és minden bizonnyal kimerült izomzatodat, de legalább sport-izomlazító krémmel vagy jégzselével kend be a fájó testrészeket.  A szombati edzésnap után a hétfői ágyból való felkelés így is komoly kihívást jelentetett.