Balaton parti szakasz

Sport. Élmény. Balaton. Balatoni Életmód

Egy verseny, egy futás, s ami mögötte van.. Mi az első gondolat, érzés, amikor célba érsz?  Az, hogy nahát, ennyi volt? Én legalábbis ezt éreztem, egy időben azzal, hogy amint megállt majd’ 40 perc futás után a lábam, még futottam volna tovább, miközben éreztem lábaim súlyát..

A másik gondolat, vagy inkább érzés, a hála, a boldogság. Azoknak a segítségére gondolva, akik nélkül mindez nem vagy legalábbis sokkal nehezebben jött volna létre.Akik a felkészülés alatt tanácsaikkal, technikai segítségükkel és némi lelki ráhatással elérték, hogy megállás nélkül végigfussam életem első, mért eredményű futóversenyét.

Kedves futó- és spinningtársam, akinek köszönhetem, hogy megtanultam lassabban futni, és figyelni a helyes légvételre.Azon profi maraton- és félmaraton sportoló ismerőseimnek, akik tapasztalataikat megosztva velem elláttak tanácsokkal, még ha az  sokszor csak annyi volt is, hogy “egyszerűen csak fuss”. 🙂

Az is igaz, hogy edzhet Veled ismerős, sporttárs, magyarázhatja a lépések és a légvétel helyes arányát, ám való igaz, mindezt Neked kell megérteni, lefordítani a saját szervezeted nyelvére és alkalmazni. Helyetted nem fog futni senki….

Az élmény, amit egy verseny ad, semmihez sem fogható. Nem csak adrenalin bomba, mert persze az is, egyszerű fizika, ha mozogsz és kellő intenzitással ha akarod, ha nem termelődnek a hormonok: adrenalin, szerotonin és még jó néhány s máris jól érzed magad.

De az élmény, amikor sokad magaddal elindulsz a kijelölt útvonalon, amikor százak futnak melletted, amikor a kordonon túl ismeretlenek biztatnak, s igen, amikor meglátod a célt, a kivilágított kaput, az semmihez sem fogható érzés!Át kell élni!

Amikor jön a holtpont s feladnád, megállnál, csak oldalra nézel és látod a többieket, hogy ők is kapkodva veszik a levegőt, hogy senkinek nem könnyű, de végig megy a távon! Akkor Te sem fogod feladni!Két éve ilyen tájban, ősz végén  futottam először futópad helyett a szabadban! Addig csak gyenge próbálkozásaim voltak, mindig rövid idő után feladtam, azt gondoltam ez nekem soha nem fog menni. Szerencsére tévedtem. Ha hiszel magadban, nincs lehetetlen.

Mi volt a legnehezebb? Ez meglepő volt számomra.  A verseny előtti nap végigmentem a teljes útvonalon, végigjátszottam fejben a versenyt, kerestem a nehéz pontokat.

Hideg volt, ezt gondoltam az első számú ellenfélnek. Hidegben nehezebben állnak “üzemhőmérsékletre” az izmaid, pont mint az autód. Ezen a ThermoDrineLiquid segít, gondoltam, s bizony jól jött ez a termék, ami igencsak bevált mind a felkészülés, mind pedig a verseny alatt.

Tudtam, hogy figyelni fogok a sebességre, ami azért nem volt tökéletes, lényegesen gyorsabban futottam, mint az edzések alatt, köszönhetően annak, hogy a tömeg sodrása hajtott, követtem az előttem épp haladót…

Valószínűleg ennek köszönhetem a jó helyezést 🙂

A Polár órám szinte végig sípolt, 176 és 187 között ingázott,  jelezve a magas pulzust, és jelezve, hogy el fog fogyni a levegőm, ha nem lassítok. De nem fogyott el, a laktátküszöb közelének nyoma  sem volt. Egyszerűen mélyebb levegővételre kapcsoltam, s nem volt megállás. Erre mondta kedves maratonista ismerősöm, automatikusan be fogsz állni a helyes légvételre. Igaza volt!

Aztán gondoltam, a hosszú Balaton parti szakasz lesz a legnagyobb kihívás, hisz itt már vagy négy kilométer mögöttem lesz. De ez sem volt gond.

Meglepetésemre a célegyenes volt a holtpont, az egyetlen! Amikor már messziről látszott a befutó kapu fénye, a cél. De ezen a szakaszon már kamerák és fotósok figyeltek, nem beszélve a befutóban álló és biztató tömegről. Na ez jól jött és elképesztő erőt adott!

Amikor a befutás után, leadva a chipet az eredményjelző táblához mentem, alig mertem kikeresni a nevemet….

 

A következő? Hát persze, hogy egy újabb verseny, méghozzá Budapest, Vivicittá Félmaraton, 2013 áprilisban.De abban is biztos vagyok, hogy 2013 márciusában, a Balaton Szupermaratonon is sokan elindulnak majd.

 

Arra biztatlak, ne add fel és Te is tartozz azok közé, akiknek a sport, a mozgás az élet része, és igen fontos része. Az érzés, amikor beérsz a célba, semmihez sem hasonlítható élmény, át kell élni. S ez nem csak futás, hidd el, ez az élet minden területén kifejti hatását.

Olyan tartást ad, amit csak azzal szerezhetsz meg, ha leküzdöd az akadályokat, ha Te magad szenvedsz meg érte, mert Te is képes vagy rá! Tágítsd ki határaidat, emeled a mércét.

Sport. Élmény. Balaton. Balatoni Életmód