F-sports1A napos délutánokat ködös, szürke időjárás váltja,  nem könnyű alkalmazkodni a folytonosan változó körülményekhez. Bemelegítő edzéseinkhez azonban megfelelő ez az időszak. Az óvatosság nem árt, hirtelen meglepetést tud okozni egy-egy világítás nélkül közlekedő bringás, a figyelem legyen mindig fontos.

Ha hosszabb kihagyás után kezded a sportot, mindenképpen adj időt magadnak a felzárkózáshoz. Hiába futottál rendszeresen hetekkel, hónapokkal korábban, az edzettségi szint bizony korántsem  azonos. Az izomzat hamar le tud épülni, fenntartása a szervezet számára komoly energiát igényel. Ezért folyamatos munkával tudod csak elérni, hogy szintet tartsd. Megfelelő, célirányos étkezés és edzés..

A futáshoz igencsak szükséges az izomtömeg. Ha teljesen nem hagytad abba a téli időszakban az edzéseket, akkor van mire alapoznod. Nem csak az izomtömeget kell újra szintre hoznod, a tüdőkapacitás a másik sarkalatos pont a sportban. S végül, de nem utolsós sorban, a mentális szint, azaz kitartás, amit ugyan csak  kell vagyis  edzeni. Nézzünk akkor egy bemelegítő szürkületi edzést.

 

A Balaton-partján  fantasztikus lehetőség adódik a tó partján futni, edzés közben a víztükröt látni, érezni a párás, friss levegőt. A nyaralók, kiskertek környékén legtöbbször aszfaltmentes úton is futhatsz, ami kíméletes a lábizmoknak, ízületeknek, csontjaidnak.

 

Persze a földönfutás nagyobb állóképességet igényel, nincs olyan visszarúgó ereje a földnek, mint az aszfalt keménységének,  de valamit valamiért… Természetesen a körülményekhez igazítva válaszd a terepfutást, a gödrökbe lépés, fűcsomókon botladozás nem ajánlott. A sárba elsüllyedni sem, s megfelelő cipő is kell hozzá.

Az edzés előtt, izommelegítő mozdulatsorok, majd irány az utcák sora, lehetőleg az aszfaltcsík melletti keskeny földsávon fuss. A kezdetei percekben  kocogva haladj, adj időd magadnak, a testednek ahhoz, hogy ráhangolódjon a mozgásra. Általában 2-3 kilométer távolság szükséges a valódi bemelegítéshez, amikor a légvétel mélyül, s már nem kapkodva veszed a levegőt.

Amint a hideg levegőt megszoktad, s úgymond bemelegedtél – szó szerint: izmaid, izületeid is – a légvételed elmélyül, egyenletes tempóban futsz, akkor jönni fog az a bizonyos flow – áramlás – élmény is. Ez pedig kell ahhoz, hogy ne kényszer legyen a mozgás. Sokat segít ebben a zene, vagy ha társakkal futsz, kellően tudnak motiválni.

Figyeld a pulzusodat, ha emelkedik ellensúlyozd testtartás-módosítással, tempóváltással, a karmozgás csökkentésével. Sok apró mozzanat szükséges ahhoz, hogy már ne kényszer, hanem örömmel végzett, eredményes időtöltés legyen a futás, szívesen mozogj, ehhez pedig kitartás és türelem is kell.

Ha valamivel kitartóan foglalkozol és mindig javítgatod előbb-utóbb eredményt fogsz elérni, tapasztalni fogod a változásokat. Ha szükséges kérj tanácsot, segítséget,  legyél türelmes önmagaddal szemben, ne akarj azonnal a csúcsra érni, de arra is figyelj, hogy fejlődj. Ha képes vagy 30 percet megállás nélkül futni, akkor már többet is…bátran maradj tovább az edzésen, fuss egy-két utcahosszal többet, miért ne?

runwiAz esti szürkület épp megfelelő ahhoz, hogy bátorságot meríts, gyakorlatra tegyél szert, s már nappali világosságban is bátran felhúzd a nyúlcipőt, és fuss.