saunaTüzesen süt le a nyári nap sugára. Az ég tetejéről a juhászbojtárra….na meg a szabadban sportolóra, futóra, bringázóra. Az edzéseket korán reggel vagy estébe nyúlóan érdemes megtenni, amikor még friss a levegő vagy már nem éget a nap.

 

A 10 kilométer környéki futóedzésnél kibírható a frissítésmentes szaladgálás, de aki érzékeny a hőmérsékletre vagy erőteljesen izzad, vigyen magával övre csatolható vagy tenyérbe illeszthető kisebb palackot vízzel.

6614bdb11cd83d3d1aa12859b999578a

Elegendő félóránként kortyolgatni, edzés előtt is töltsük fel még otthon a folyadékszintünket. Versenynap előtt már napokkal korábban igyekezzünk minél nagyobb mennyiséget bevinni, de persze túl se adagoljuk. Legfeljebb fél liter 30-40 percenként!

indexJobban járunk ha kortyonként iszunk, de nedvesíthetjük az ajkainkat is, miközben a tarkónkra, karunkra öntjük a vizet, hűtve ezzel a szervezetet.

Ne felejtsük el napkrémmel bekenni a szabadon maradt testrészeket, csúnya felégés lehet ennek elmaradása esetén a következmény.

Az izzadtsággal sókat is veszítünk, tehát vagy izótóniás italokat vagy pedig sós-citromos házilag készített vizet igyunk frissítőként.

hot

Melegben felesleges a bemelegítés, rövid ideig végezzünk indulás előtt dinamikus gyakorlatokat.

A meleg miatt még erőteljesebben és hamarabb emelkedik a pulzusunk, inkább kocogjunk sem mint versenytempót fussunk.

Edzés végén, amikor már nyugodtabb a pulzus akár csobbanhatunk is a már kellemesen meleg Balatonban! Nincs is jobb felfrissülés az edzés után!

Félóránként egy-két korty, óránként max. 8 dl folyadékot pótoljunk. Lehetőleg az elektrolitokat is (Na, Mg, stb)

Félóránként egy-két korty, óránként max. 8 dl folyadékot pótoljunk. Lehetőleg az elektrolitokat is (Na, Mg, stb)

 

A kerékpározáskor is megterhelő a hőség, tartsunk gyakrabban árnyékos helyen pihenőket és kerüljük a zsírosabb ételek fogyasztását.

sommer-urlaub-radstadt-hotel-stegerbraeu-radfahren