Futócipőteszt következik. Az alapadatokkal kezdjük, technikai tulajdonságokkal majd jöhet a menetpróba. A cipőválasztásnál mindig jól jön egy mások által már elvégzett futóteszt, a különböző felhasználók véleménye segít a számunka megfelelő futótárs kiválasztásában. Nézzük hát Asics Gel Pulse 8

A gyártó a cipőt elsősorban tréningezésre ajánlja ezt a neutrális, enyhe szupináló (kifele dőlő boka) lábra tervezett cipőt , amit alá is támaszt a talpkiképzés és a talpmintázat.

indexSzupináló lábfej típus: a cipőtalpad és a sarokrész külső éle kopik jobban, kifelé dől a bokád, ezért ezen a részen kell jobban megtámasztani

Pronáló: a cipőtalpad és a sarokrész belső éle kopik jobban, befelé dől a bokád, ezért ezen a részen kell jobban megtámasztani

A cipő 325 g a gyártó adatai alapján, ezzel egy közepesen nehéz futócipőnek számít, versenyre kisebb súlyút kell választani, viszont tréningezésre kiváló választás az Asics Gel Pulse 8

A középtalp – azaz a lábfej alatti talpközép, pont ahová ideális esetben a talajfogáskor érkeznie kell a lábadnak,  Gel csillapítást kapott Super-SpEVA elnevezéssel, ami a gyakorlatban annyit tesz, mintha puha szivacsra lépnél aszfalt helyett.

gel

A cipő sarok részen AHAR+ gumi külső talp található, Guidance Line® barázda a talpmintázat ami biztos talajfogást eredményez még murvás talajon is, középső talp-alátámasztás, ami a neutrális futólábúaknak kedvez.

Removable Sockline azaz kivehető talpbetét, s akár a saját talpadra tervezett talpbetéttel helyettesíthető.

A vízálló és légáteresztő GORE-TEX™ felsőrész biztosítja a lábfej ideális szellőzését, nem fog a zoknid benedvesedni, erős lábizzadásnál is a jól szellőző cipőfelsőrész miatt száraz marad a lábad.

$_86

Rearfoot és Forefoot Gel Cushioning System azaz ütéscsillapító rendszer amely lehetővé teszi a szabad lábmozgást a repülő- és talajfogó fázisok között is.

 

asicsS most a technikai adatok után lássuk milyen a cipő futás közben?

A keskeny és alacsony boltozatú lábfej kialakítás  miatt elsősorban a hölgyek járnak jól, s persze a keskeny lábfejű férfi sportolók.

A cipőméret szintén meglepő, nekem Adidasban 40 2/3-os van, de abban bizony eléri hosszú futások alatt – lábdagadás!- a lábújjam a cipőorrot. Az Asicsból 42-es méretűt kellett vennem….

A lábat pihe-puha zokniként öleli körbe, észrevétlen simul a lábfejre, a repülőfázisokban azonban a 325 g súly érződik. Épp ezért edzeni jó lesz benne, de versenytempóra más típust vegyünk!

Kezdő hobbyfutóknak, nagyobb alapsúlyú sportolóknak ideális választás az Asics Gel Pulse 8, többszintű ütéscsillapítása kellően védi a lábát a sérüléstől  kevésbé gyakorlott talajfogónak is. Murvás talajon, gödrös, poros erdei utakon is megfelelő csúszásmentességet várhatunk el tőle.

asics 2

Még 10 kilométer táv felett is meglepően kényelmes benne a futás, nem gyűrődik fel a zokni, nem csúszkál a láb, kényelmes minden lépés benne.

 

 

Összességében egy stresszmentes, kiváló technikai adottságokkal rendelkező cipőt kapunk kedvező áron, bátran ajánlom a megvételét.A szokásos 5-ös értékelési skálán 4-et adok a cipőnek, a súlynehézség miatt kevesebb a pont.