Gyógyszereink természetes forrásból

Folytatjuk a növényi hatóanyagokkal való ismerkedést, összetevőik hatásmechanizmusát, egészségünkre gyakorolt hatásukat. Szerezd be gyógyszered természetes forrásból, legyen a növénypatika a sportos életmód mellett egészséged alappillére!

Már alapos ismereteink vannak számos növény tekintetében, haladjunk tovább. Következzen egy igencsak kedvelt csemege, a datolya.

A datolya sokak számára csak édességként szerepel a fogalomtárban, illetve fogyasztása nem túl elterjed. A kisebb települések boltjaiban ritkán kapható, ezért ha nem tudod lakóhelyeden beszerezni, egy-egy városi bevásárló körút alatt megteheted.

A datolya a datolya pálma nevezetű, trópusokon élő fafajta termése. A termőhelyén eredeti állapotában fogyasztják, de a távolabbi országokba való eljuttatás miatt konzerválják szárítással. Így a cukortartalma megsokszorozódik, koncentrálódik, ami az eltarthatóságában szerepet játszik, legtöbb esetben fényesítő cukoroldattal is bepermetezik még.

10 dkg datolya energia (142 kcal) tartalma jelentős, de valójában nem tudsz túl sokat megenni belőle, rendkívüli, szinte émelyítően édes íze miatt.

Amiért feltétlenül iktasd be étrendedbe, az a hatóanyag-tartalma, jelentős mennyiségű kalciumot (csontépítő szerep), magnéziumot (idegvédő, izomregeneráló) tartalmaz, emellett még cinket (anyagcsere), vasat (vérképzés) B-vitamint és foszfort is.

Ha laktózérzékeny vagy és kerülnöd kell a tejtermékek fogyasztását, pótolhatod a kalcium egy részét datolya rendszeres fogyasztásával is. Persze vedd figyelembe, hogy magas cukortartalma miatt cukorbetegek nem vagy csak korlátozott mértékben tehetik ezt meg.