drA edzés és a versenyzés jobban megy ezektől a termékektől, ilyenek mint a teljesítményfokozók, stimulánsok. Csak néhány név, s máris tudjuk, táplélék-kiegészítőkről beszélünk.

Ezeknek a termékeknek feladatuk rásegíteni az amúgy mozgástól is beinduló folyamatokra.

A koffein – emelt dózisban – a taurin, inulin, króm, L-carnithin, valamint a különféle vitaminkombinációk, s még számos a természetben előforduló, ám szintetikus úton előállított hatóanyagokról beszélünk, amiket tartalmaznak, mint hatóanyagokat.

Időt nyerünk velük,  korábban indulnak be azok a folyamatok a szervezetünkbe, amelyeket magával a sporttal egyébként is elérnénk. Tehát egyfajta gyorsítótárként működnek.

Megemelik a fájdalomtűrő-képességet, stimulánsok, idegvédők, gyorsan eléred a flow áramlásélményt, érezhetően jobb a hangulatod, „ide nekem az oroszlánt is”érzést is érezhetsz. Egyfajta belső tolóerőt adnak, többletlendületet, mindenképpen magasabb teljesítményt tudsz magadból kihozni.

Nézzünk közülük néhányat:

Energie Shot – energetizáló termék vitaminokkal

 

esShot, azaz nagyon gyorsan hatnak a folyadékos forma miatt igen gyorsan felszívódnak s kifejtik hatásukat az összetevőik. Az íze borzalmas, keserű citrom, valójában meghatározatlan ízvilágú. A sportolás előtt közvetlenül (például öltözés közben, vagy az edzőterem/ pálya felé tartva) tehát kb 20 perccel a mozgás megkezdése előtt, fogyasztjuk el az adag felét. Mindössze pár kortyról van szó, a folyadékos forma összesen 15 ml mennyiségű. A másik adagot például a verseny indítása előtt 5 perccel kortyoljuk el. A flakonon levő felhasználási javaslat szerint edzés közben használjuk, tehát például hosszútávfutásnál a frissítőpontnál is alkalmazhatjuk. Kis műanyag flakon, elfér akár a futónadrág zsebében is.

 

Mivel a szer erős, a legalább 60 perces, közepesen kemény edzéseknél alkalmazzuk! Átlendít a motiválatlanság időszakán, nem terheli feleslegesen a szervezeted, épp csak rásegít a saját teljesítményedre.

 

epEnergie Pro gél – sűrű zselés formula, oldott hatóanyag-tartalommal és vitaminokkal

 

Folyékony szénhidrát, oldott formában kapjuk a tápanyagot, a hajtóerőt, az energiát a mozgáshoz. Rövid idővel az edzés/verseny előtt illetve közvetlenül a kezdéskor fogyasszuk. A lapos műanyag tasakos kiszerelés kupakkal záródik, így magaddal viheted hosszútávú versenyekre, így sportolás közben is adagolhatod.

Mindkét termék esetében tapasztaltam, nem okoznak hozzászokást, az Energie Shot bár magas (80 mg) koffeintartalmú, mégsem emeli meg hirtelen és veszélyes mértékben a pulzusértéket. A Gél szerencsére nem okoz gyomorbántalmakat, a tasakban levő mennyiség akár két edzésre, vagy versenyre is elegendő lehet.

+ egy termék

 etA Thermo Drine Liquid, ez a termék óvatos alkalmazást igényel, mindenképpen teszteld a hatását magadon, mert rendkívül gyorsan emeli a belső hőt, gyorsítja a pulzust tehát a szívverést. Ezt közvetlenül az edzés/verseny előtt ajánlott meginni a javasolt hígítási arányban, 10 ml 250 ml vízben (én 500 ml vízben oldom fel) mert szinte azonnal érezni fogjuk a hatást. A termékek tartós használata előtt mindenképpen előzetesen edzéseken és többféle körülmény közepette ajánlott kipróbálni. Külön odafigyelve az egyéni tolerancia szintünkre. Ez mellé másik, hasonló hatóanyag tartalmú terméket (koffein, taurin, inulin, stb) nem szabad együttesen alkalmazni!

 

Általános érvényű: Soha sem versenyen kezdünk el először használni egy táplálék-kiegészítőt!

Mindig egyéni szervezeti tűrőképesség függvénye, kire milyen mértékben hatnak, ezért ami jól működik a sporttársnak, esetleg Neked intoleráns. Mindig kisebb adaggal kezdj, s kérd ki a boltban a szakképzett eladó segítségét, tanácsát, a legtöbb esetben edzőtermekben edzőtől is tudsz kérdezni.

 

Bármilyen keringési, szív- és egyéb panaszok esetén ne használj teljesítmény-fokozókat! Előzetesen sportorvossal, de legalább edzővel konzultálj, egyénenként eltérő ezeknek a termékeknek a szervezetre gyakorolt hatása.