Hagyd el a kényelmi zónád

 

Térj le a szokásos térpályádról, hagyd el a kényelmi zónádat! Akkor tudod meg igazán, mire is vagy képes, ha a megszokottól eltérő helyeken és körülmények között sportolsz.

Ünnepek mögöttünk, előttünk az év vége, de persze a mozgást életmódnak tekintő számára nem kérdés, edzeni kell ilyenkor is. Nem kényszerből, vagyis mégiscsak kényszer. Belső indíttatás, a sejtjeinkben van, hogy sportolunk, akkor is, ha Karácsony van, akkor is ha meglátogatjuk rég nem látott ismerőseinket, rokonainkat. Együtt örülünk az ajándékoknak, a meghitt, szeretettel teli pillanatoknak, annak, hogy most nem rohanunk sehová..

Elfogyasztjuk a finom töltött káposztát, a bejglit, jöhet minden, de az életmódodnak a sport is része, így a mindennapjaidnak is. Szóval gyerünk, irány ma is egy kis sport, s nem számít, hogy az edzőtermek zárva vannak, a futócipő indulásra készen vár.

Ma ismét Almádiban edzettem, Káptalanfüred strand kiindulópont, pár perces bemelegítés, majd aszfaltos futás. Ahol csak lehetett, elhagytam a szokásos útvonalat, letértem róla, s az út melletti füves, murvás részeken futottam. Igen jól esett, az elmúlt napok hol havas, csípős északi szeles, edzései után, hogy ma közel tíz fokos „meleg” volt, a Balaton lágyan hullámzott. Nem csak az izmoknak, de a szemnek, a léleknek is felüdítő élményt nyújtott ez az ünnepi futás.

Dombra fel!

A megszokott öt kilométeres futás végeztével megálltam nyújtani a parton, szemem a víztükrön nyugtattam, élmény volt a szinte langyos december végi levegőt belélegezni és már tudtam, nem hagyom abba az edzést.

Hagyd el a szokás útvonalat, ha eddig aszfalton futottál, lépj le a füves, murvás, sáros terepre. Térj le a megszokott útvonalról, nem is kell út, menj amerre a tekinteted fordítod. Hegyre, dombra fel? Igen! Meredek és épp csak lépésben tudsz felérni a dombtetőre? Nem számít. Előbb-utóbb felérsz a tetejére, ami ugye tudod, nem csak a domb leküzdését jelenti, hanem önmagad legyőzését is! Tekints így rá! A hegytetőn úgy is sík terep vár, ja és onnét lefelé vezet az út…

Vízmosások, gödrök, hepe-hupás terep? Igen, futás! Ha mindig ugyanazt teszed, ha mindig ugyanazt a távot futod, honnét fogod megtudni, hogy hol tartasz? Csakis így tudod meg, mennyit fejlődtél, fejlődsz-e egyáltalán vagy egy-helyben toporogsz?

Eddig aszfalt, most irány az erdei ösvény. Eddig sík terep? Most keresd az emelkedőket. Soha nem indultál még versenyen? Próbáld ki magad mondjuk a V. Hajag kupán, 2012. december 30. szombat, van még pár napod edzeni rá…irány a Bakony.

Sáros lesz a cipőd? Igen! Lassabb tempóban tudsz futni? Igen!

Hagyd el a megszokottat, térj le a kényelmi zónádból, csinálj mást, csináld másként! S mit fogsz látni, ha nem a megszokott módon edzel, mit fogsz érezni? A fáradtságon túl az élményt. Képes vagy a megszokott körülményeken túl  is teljesíteni,  s ez komoly önbizalmat fog adni! Van a Te megszokott és kényelmes zónád, élettered, a mindig jól teljesített edzésed, ahol már nem fejlődsz tovább, de eltart téged, sőt még örömöd is lehet benne.

 

S van a másik, a nagyobb, a lehetőségek korlátlan tere, ahol a csodák megtörtén(het)nek Veled, ha akarod… Nehéz és fáradtsággal teli az út, sok fájdalom, lemondás, sok edzéssel töltött óra vár ott Rád. …de újabb szép eredmények és még több magabiztosság is!