morItt a tavasz, itt az ideje formába hozni magunkat! Nézzük meg, mit tehetünk a sportos életmód mellett a jó közérzetért és a sportosságért.

 

Kezdjük a felkészülést az étkezéssel, hiszen semmit sem fog érni a sport, a mozgás, ha nem párosítjuk azt a megfelelő étrenddel.

Indíthatjuk a reggelt így is:  zabkását eszünk joghurttal, gyümölccsel, vagy házi befőttel, esetleg tojásrántottát gazdagon. Igyunk egy csésze tejes kávét, gyümölcslevet. Készítsük el a tízórait, ha lehetséges, vigyük magunkkal az ebédet is a munkahelyre.

Megemeljük a napi zöldség- és gyümölcsmennyiséget, s közben az ételadagjaink mennyiségét  lefelé módosítjuk, igazítva azt a napi munkavégzéshez-sporthoz,  a többször keveset elvet követve. Elkezdjük látogatni a csoportos mozgásórákat,  a közösség ereje óriási, segít átlendülni a lustaságunkon! Ne lepődj meg, ha az elkezdett diéta hatására  nem mozdul a súlyunk azonnal lefelé, legyünk kitartóak.

Ahhoz, hogy érzékelhető változásokat tapasztaljunk, két-négy hét szükséges a szervezetünknek az étrend s életmódváltás elkezdésétől számítva.

Ha nem megoldható egy edzőterem felkeresése, szerezzünk be egy sportos-zenés DVD-d, melyekből számos megtalálható már az üzletekben, de letölthetjük a gyakorlatsorokat videoportálokról a számítógépünkre, s otthon is mozoghatunk.

Teremsportok: Hot Iron vagy intervall köredzés

Teremsportok: Hot Iron vagy intervall köredzés

A csoportos edzések előnye a sporttársaktól kapott lelkesítő motiváció, hiszen együtt könnyebb elkezdeni a mozgást, ráadásul edző irányítása mellett végezhetjük helyesen és sérülésmentesen a gyakorlatokat.

 

 

Népszerű a teremkerékpározás, más néven spinning, a 60 perces órák garantáltan látványos változást fognak hozni. Nem csak a vágyott alak elérése a fontos, az oly sokat emlegetett állóképesség elérése is lényeges! Ez kell ahhoz, hogy a kitartásoddal eredményes legyél. Állóképességet pedig az eleinte 30 majd 60 perces, megállás nélküli mozgással,  fogsz elérni. Váltogasd az aerob mozgást (kocogó futás, kényelmes tempójú kerékpározás) az intervall edzésekkel.

Miközben a tüdőkapacitásod és a keringési rendszered (szív, erek) fejlődik, hiszen a levegő, az oxigén is fontos lesz a sporthoz. Közben apadnak a kilók is, amik még könnyebbé teszik a mozgást. A helyesen megválasztott, tudatos étrend mellet (növelt fehérje-rost arány, csökkentett szénhidrát és zsír) növekszik az izomtömeged is, ezzel együtt csökken a testzsírszázalékod,  a mozgáshoz való kedved is növekedni fog!

 

Ha önállóan szeretnénk formába hozni magunkat, s a futás helyett valami mást szeretnénk, válasszuk az edzőtermekben a sífutógépet, más néven ellipszis-trénert, és a lépcsőzőgépet. Mindkettő a comb-popsi-derék vonalakra fog eredményesen hatni, persze elegendő idő ráfordítása, a heti rendszeresség és a megfelelő étrend mellett.

Sífutó-gép vagy ellipszis tréner

Sífutó-gép vagy ellipszis tréner

Hetente legalább négy alkalommal  fél órát de inkább egy órát sportoljunk, étrendünkbe iktassunk be sok zöldséget, például készítsünk salátákat a főételeink mellé. A köret is készülhet zöldségből, s emellett fogyasszunk sok gyümölcsöt és a folyadékpótlásról se feledkezzünk meg.

 

Mindezt pedig igyekezzünk betartani hosszabb időn keresztül, akkor is, ha a mérleg eleinte nem mutat kedvező változást. Lendüljünk hát formába!