index Az egyre  kellemesebb időjárás  a beköszöntő  tavaszt idézi fel bennünk. Szinte érezzük sejtjeinkben a sürgető érzést: gyerünk már, mindent bele, hiszen itt a kikelet, irány ki a szabadba, bringára fel, futócipőt, túracipőt a lábra!

A langyos meleg kicsalogatja nem csak a vidáman csivitelő madarakat, de futókat és a bicajosokat is téli álmukból. Még réteges ruházatban tekerünk, de mégiscsak két keréken gurulva,   újra bejárható a Balatoni Bringaút.

Félkör vagy egész?

térképA jeges, hideg és sötét napok futóedzéseit is végre felváltják a napfényesek, minden nap percekkel hosszabbodnak a nappali órák . A sapka még fent marad az edzéseken, de a kesztyű már nem mindig. A vastagabb anyagú téli futónadrág helyett jöhet a vékonyabb, elegendő a rövidújjú futópóló  fölé egy sportdzseki.

S persze a napszemüveg  sem maradhat el.

Napszemüveg: nem csak a napsugaraktól védi a szemedet, az erős széltől és a bogaraktól is!

Napszemüveg: nem csak a napsugaraktól védi a szemedet, az erős széltől és a bogaraktól is!

A szezonnyitás karnyújtásnyi  közelségbe került. Sokaknak mostanra már összeállt  az éves futónaptár már, bevésve a versenyek időpontjával.

Hosszan elnyúló emelkedő, koncentrálj a légzésedre és a könnyed lépésekre!

Hosszan elnyúló emelkedő, koncentrálj a légzésedre és a könnyed lépésekre!

Kemény menet lesz, főleg azoknak, akik újrakezdők. Legyen szó betegségből való felépülésről, vagy most elkezdett életmódváltásról, mindig meg kell küzdeni a lépések könnyedségéért. Ám ne feledd,

minden egyes edzéssel, sportolással töltött nap Neked hoz állóképességet,

fejleszti a keringési rendszeredet, a tüdőkapacitásodat, a futótechnikádat. Minden befektetett energia megtérül.

A legfontosabb, hogy a lépések a barátaink! Minden egyes kilométer Téged fejleszt, biztosan eredményt hoz. S hogy mégis mikor? Ez már sok tényező függvénye. Legyél türelmes magaddal, de állhatatos is. Igyekezz a hétvégéket futókirándulásokra használni, fuss inkább időt, mint távot.

A Balaton-part tele van csodás helyekkel, ideális terepekkel az edzésekhez, van sok domb, lépcsők, s hozzá csodaszép táj a motiváltság fenntartásához.

Lépcsőzés: könnyedén fuss fel, 3-4 ismétlés, előtte-utána laza kocogás legyen

Lépcsőzés: könnyedén fuss fel, 3-4 ismétlés, előtte-utána laza kocogás legyen

Fokozatosan szoktasd magad a terhelésekhez, amit egy hosszan elnyúló domb is jelenthet. A távok növelése megszokást igényel nem csak mentálisan, hanem az izmaidnak, ízületeidnek, csontozatodnak, keringési rendszerednek is szoknia kell, ha 10 kilométer helyett 15-öt vagy 21-et futsz.

Töltsd fel a szervezeted  vitaminokkal,  étkezz tudatosan. Legyen arányban ételeidben a fehérje-zsénhidrát-zsír mennyisége, a hidratáltságodat napi 3-4 liter folyadékkal tartsd szinten. Az italod lehetőleg gyógyteák, gyümölcsteák, zöldség és gyümölcslevek, szénsavmentes ásványvíz legyen. Édesség iránti igényedet az egészséges nassolni valók tegyék ki, mint a szárított gyümölcsök, diófélék. Egy esti sütőtök vagy egy maréknyi pörkölt mandula, egy banán jó választás és így nem terheled feleslegesen bevitt plusz kalóriákkal a szervezetedet.

st Kikeleti fények, csivitelő madarak, hullámzó víztükör, Balatoni Életmód, ami újabb évnyi szépséget, sikert és örömet tartogat számunkra.