imagesAz ősz a természetbe színkavalkádot hoz, a sárga-zöld-piros faleveleken átragyogó napfény, a mélykék égbolt, a napközbeni langyos meleg hőmérséklet a legideálisabb évszakot jelenti a szabadtéri sportoláshoz.

 

Az ősz napközben néha megajándékoz bennünket 15-20 C fokos hőmérséklettel, használjuk is ki. Kora reggel hűvös van, a fű deres-vizes, ám a ragyogó napfény motivál bennünket. Az est sötétje nagyon hamar ránk talál, szürkületig ajánlatos elkezdeni az edzéseinket, de legalább is fejlámpa vagy mobiltelefon legyen nálunk.

A borongósabb, szeles, esős napokon is bátran fussunk a szabadban, ám vízhatlan ruházatban és aszfaltos útvonalon, különben Spartan Race edzésbe megy át az aznapi penzum.

Az esős edzést követően mielőbb vegyél fel száraz ruhákat, forróvizes fürdés majd pihenés következzen, miközben megiszol egy bögre meleg teát mézzel.

Nem a legkellemesebb esőben futni, de túlélhető: az edzés végeztével vegyél forró vizes fürdőt, igyál meg egy nagy bögre meleg teát is

Nem a legkellemesebb esőben futni, de túlélhető: az edzés végeztével vegyél forró vizes fürdőt, igyál meg egy nagy bögre meleg teát is

Ne feledd, a fű vizesen nagyon csúszik, a futócipő talpa pedig jobbára műanyag, a kettő együtt igazán jó kombináció figyelmetlenség esetén az elcsúszásra.

runn

A nedves fű nagyon csúszós, figyelj erre oda az őszi edzéseknél

Ha mégis a sötétedés előtt tudsz csak útnak indulni, két lehetőséged marad: vagy futsz, mint a nyúl, s még a mélysötét éjszaka beállta előtt befejezed az edzésedet.

Vagy pedig macskaszemmel közlekedsz, segítségképpen van nálad fejlámpa, ledes világítós karpánt.

Látni és látszani itt is fontos: fejlámpa, fényvisszaverő dzseki, karszalag nagyon fontos az esti edzésekhez!

Látni és látszani: fejlámpa, fényvisszaverő dzseki, karszalag nagyon fontos az esti edzésekhez!

A sötétben nem csak Neked ajánlott látni (ha nem látod hová lépsz, bokaficam lehet a vége), látszani is kell. Mások is közlekedhetnek arra, kutyasétáltatók, gyalogosok, de az úton áthaladva is jó, ha az autósok észrevesznek. Erősen ajánlott egy neonzöld vagy sárga mellény vagy futódzseki beszerzése.

runra1

Szélálló dzseki szabadban való sportoláshoz

Szélálló dzseki szabadban való sportoláshoz, oldalán és karjain fényvisszaverő csíkkal

Hideg időben is elegendő lehet még a rövid ujjú felső

Neonzöld felső a jó láthatóságért

 

 

 

 

 

 

 

 

A kerékpározást is lehet folytatni a zordabb időjárás beálltáig. Arra azért  figyelj oda, a hidegebb aszfalt és a hidegebb időjárás hat az olajos tárcsafék viszkozitására (erősségére) valamint a gumikra is. Nem csak Te fogsz fázni, de a bicaj is, a nedves  aszfalt épp úgy csúszásveszélyes, mint a futásnál a műanyagtalpú cipő.

Az ideális ruházat  a kantáros mez, aláöltözék, egy felső réteg és egy szél- és esőálló dzseki. A sisak alá vegyél fel egy vékonyabb – például futó – sapkát, a kesztyűdet pedig cseréld le nyitott-ujjasról zártra. A napszemüveg maradjon, de a lencsét ha lehetőséged van rá, cserél le sárga vagy fehér/halvány szürke színűre. A cipőre húzhatsz kamásnit.

Őszi hideg, esős időjáráshoz alkalmazkodó bicajos szerelés

Őszi hideg, esős időjáráshoz alkalmazkodó bicajos szerelés