VIII. Sárkányhajó Fesztivál Székesfehérvár

 

 

2012.szeptember végén Sárkányhajó fesztivál volt Székesfehérváron a Kodolányi János Főiskola előtti Csónakázó tavon

A fesztiválon Balatoni érdekeltségű csapat is részt vett, a Balatonfüred-i, ahol egy kedves ismerősöm sportol, így örömmel vettem a meghívást az esemény megtekintésére.

Maga a sportág Kínából indult világhódító útjára, de mára a világ minden pontján, így hazánkban is sok követője van. A Balaton kitűnő adottsággal rendelkezik az edzésekhez, de vannak hazai csapatok a Dunán, vagy a Tiszán is, de Győrben, a Rábán is akad.

 

A sárkányhajó 12.5 méter hosszú speciális építésű hajótest, amit 20 fős legénység hajt. Ezen felül egy dobos, aki a hajó orrában ütemesen dobol, a dobszó ütemére húzzák a lapátokat az evezősök. Van még egy kormányos, aki irányítja a hajót. Fontos feladat az övé, ezt tapasztaltam itt Fehérváron is, hiszen lényeges tudnia, tapasztalataira építve, merre kormányozza a hajót. A Csónakázó tó, de bizonyára a többi vízre is jellemző, hogy nem egyforma a mélység, s nagyon nem mindegy, leér-e az evezőlapát a tó fenekére, felkavarva az iszapot s lassítva a hajót.

Az bizonyos, az erőnlét rendkívül fontos, hisz a kétszáz méteres távokon túl, akad kétezer méteres is. Ezt Fehérváron több körrel teljesítették a résztvevők, miközben természetesen a cél a verseny megnyerése, de legalábbis jó helyezés elérése.

A Füredi csapat 2010-ben alakult, voltak nemzetközi megmérettetésen is Olaszországban, de a hazai versenyek jó részén is képviselik a várost, kitűnő eredményességgel.

Balatonfüred Sárkányhajós csapata

Tavaly a Nagykanizsai Sárkányhajó Bajnokságon aranyérmet szereztek! Nagyon jó a csapathangulat, pedig az edzések elég kemények. Szezonban, ami kora tavasztól késő őszig tart, a nyílt vízen, a Balatonon tartják az edzéseket, míg szezonon kívül uszodában, jelenleg a Ramada Hotel & Resort Lake Balatonban, Balatonalmádiban.

 A kondíciót edzőtermekben, különféle súlyzós feladatokkal tartják fenn, miközben technikai és taktikai megbeszélések is vannak.

 

A Sárkányhajó legénysége

A verseny nagyon izgalmas, komoly csapatösszhang szükséges, a mély, pergő dobszó, a sárkányfejes hajótest, s maga a vízen zajló sport rendkívül élvezetes, igazi élmény.

Verseny közben

Nagyon szépen fejleszti az izmokat, főleg a hát, kar és combizmokat. S nem kell tartani ettől a sporttól a lányoknak sem. Az életkor sem akadály, a csapatban akad 20 év körüli és 50 feletti sportoló is.

Ha ki szeretnéd próbálni, valamilyen egyedi, újszerű sportra vágysz, keresd meg a csapatot s vezetőjüket, edzőjüket: Balatoni Kajak-Kenu Evezős és Vitorlás SE Balatonfüred, Hajógyár, Házi Zsuzsa