Aki kerékpározik, sportol, mozog, azt erőkifejtéssel teszi, küzd a cél elérésig, bizonyos fokú edzettség és erőnlét szükséges. A kerékpáros a vasparipán ülve meglátja az út menti kis virágot, érzi a szél fuvallatát, a föld és a növények összekeveredő illatát, nem üvegablakon át nézi a tájat.

Ha autóval haladsz elsuhan a táj melletted, míg ugyanott futva vagy a bicajon ülve már egészen más szemmel látod a tájat.

A kerékpáros benne él a tájban, és van ideje észrevenni a tájat, a látványt, élményt gyűjt. Olyan helyekre is eljut, ahová autóval nem, erdei utak, a Bakony tájai, a Balaton-felvidék megannyi ösvénye arra vár, hogy felfedezd!

Balaton látkép

Elfáradsz, megizzadsz, de teljesítesz. Magad erejéből érsz el a célig, és ez jóleső érzés. Mehetsz egyedül, baráti társasággal, de a pároddal is, családdal, gyerekestül. Ha Balatonfüredre akarsz elmenni, ne ülj be az autódba, pattanj nyeregbe inkább. Ha Alsóörsre szeretnél átmenni egy jó lángost megenni a strandi büfékben, át is futhatsz, miért ne? Tíz kilométer…..

Edzeni kell a lelked, és erre a legjobb és leghatásosabb módszer a sport, a mozgás!

Amikor kerékpározol, az időjárással, a domborzattal, a technikával és önmagaddal is küzdesz. Legyőzöd, túllépsz rajta, megéled, átéled.

Összeszedettség kell, lelki.

A sport koncentrációra sarkall, nem tudod megoldani, végrehajtani a feladatod, ha a súlyzós Hot Iron edzésen másfelé figyelsz, nem tudod megtartani a súlyt, súlyos sérüléseket szerezhetsz. Tapasztalom.

Ha nem összpontosítod a tekerésre a figyelmeddel, ha nem koncentrálsz az előtted levő terepre, ha ide-oda csapongsz már át is gördültél egy kövön és az út menti árokban találod magad.

Szedd össze magad! Ezt jelenti a sport. Koncentrálj, csendesítsd le az elmédet, miközben a tested felpörgeted.

A futó a légzésre, a lépésekre koncentrál, ha nem ezt teszed, elfogy a levegőd, hamarabb elfáradsz. Pedig csak figyelned kellene.

Túl sok a pörgés, túl sok az akarás, túl sok a nyüzsgés az életünkben. Hajtunk egész nap, hogy a 24 órába 26 beleférjen. Tanulás, edzés, munka, család, bevásárlás, mi az még, amit bele akarsz sűríteni egy napba, s ha nem fért bele valami, kétségbeesel, gyötröd magadat az el nem végzett munka miatt. Állj!

Épp ezért kell, hogy sportolj. Fuss, bringázz, emeld a súlyokat, zumbázz, kirándulj. Mozdulj.

Hagyd, hogy a sport rendszerességre nevelje, önfegyelemre tanítson, és türelemre, alázatra. Tanulj meg figyelni, koncentrálni. Minden sport a lélek sportja is egyben.

A holtpontokat egy maratonon, egy MTB versenyen nem tudod legyőzni, ha fejben nem vagy ott.

S taníts meg másokat is, gyermekedet is, párodat, ismerőseidet is a figyelemre. Ha elkezded az edzésed, kezdj el befelé figyelni, légy ott, abban, amit csinálsz teljesen, így tudod minden belső tartalékodat előhívni és a munka, a mozgás szolgálatába állítani.

Egy-egy edzés, a sport nem csak fizikai aktivitás, hanem lelki is. Nem elég csak a szálkás izomzat, legyen a lelked is ott.

Táplálkozz egészségesen, sportolj minden nap, figyelj a gondolataidra, a lelkedre, emeld a mércét magasabbra, mert képes vagy többre, hozz ki magadból még többet!