snowA téli időszak a regeneráció és egyben az alapozásé is. Most van lehetőség a következő évi szezonra való felkészülésnek és egyben az idei lezárásának is. Téli berekben, nedves utakon, havas tájak várják azt, aki továbbra is a szabadban sportol.

 

Az év vége tartogatja a szokásos Adventi, Szilveszteri, Újévi rövidtávú futóversenyeket. De ezen túlmenően a szintentartás, regeneráció és egyúttal a jövő évi felkészülés időszaka is ez.

run

Miközben a világ az év legszebb időszakára készül, kissé szomorkásan, de belenyugvással végezzük a heti rutinedzéseket. Amíg lehetséges akár a szemerkélő esőben, gyenge havazásban, hidegebb időben is sportolj a szabadban!

cyAz alacsony hőmérséklet kedvez a pulzus alacsonyan tartásához, a friss, csípős levegő jót tesz a keringésnek. Persze megfelelő óvintézkedések szükségesek: plus 5 Celsius fok és fagypont környékén már mindenképpen viselj kesztyűt, a végtagok melegen-tartása igencsak fontos!

Fejre érdemes pántot vagy sapkát húzni, a hajas fejbőr nem elég szigetelő.

Fontos a bemelegítés, de rövidebb ideig mint ahogyan a levezető nyújtás is rövidebb legyen, inkább már a meleg szobában, forró vizes zuhanyozás után végezzük alaposabban el.

Ha lehetőséged van rá, szánj időt kéthetente de akár hetente is szaunázásra a kültéri edzést követően. Edzi az immunrendszert, a keringésnek is jót tesz, segíti a szervezetből a méreganyagok kiürítését.

A futás fordítótávján se időzz sokat, készíts egy fotót vagy végezz pár átmozgató nyújtó gyakorlatsort és irány vissza a kiindulási ponthoz, mielőbb öltözz át meleg, száraz ruhákba!

Jót teszel egy pohár meleg teával is magadnak, ha teheted már az edzés végeztével fogyaszd el, a folyadékveszteséget télen is pótolni kell!

A hidegebb téli időszak megfelelő réteges, nem túl meleg öltözékkel is alkalmas arra, hogy ne az edzőteremben kelljen tölteni az időt. Azonban jeges utakon, erős szélben válaszd inkább a beltéri edzéstípusokat. Itt az ideje az izomépítésnek is!