trikóAz elmúlt hét jeges, havas időjárása ismét a teremsportoknak kedvezett. Hóban persze lehet a szabadban sportolni, de a jeges utakon futni kockázatos.

 

Laza, átmozgató teremsportos héten vagyunk túl. Egy-egy megcsúszást a jeges utakon nem szabad kockáztatni, bokaficam, törés vagy éppen egy csúnya, elhúzódó megfázást nem javaslok, válasszuk inkább az edzőtermet ebben az időszakban!

A megyeszékhelyen több nagy sportcentrum közül választhatunk, én most a hosszú nyitva tartása miatt (hétvégén is rendelkezésre áll) a vasútállomás közelében levőt választottam.

A teremben persze a futónak a futópad az első-számú  céleszköz, 50 perc könnyed futás volt a menü, 9-10 km/h sebességen, random módra állítva a gépezet programját.

 

Ezáltal a futófelület dőlésszöge időről-időre módosul, valamint nehezíti is a szerkezet a futást. A legfontosabb a futópados edzésnél a zenejátszó, hisz a teremben a szabadtéri élményelemek nem állnak rendelkezésre. Azonban – legalábbis ebben a sportcentrumban- minden géphez tartozik egy televízió, így akár edzés közben nézheted a kedvenc filmedet, nem maradsz le semmiről.

Én jobban szeretem a tekintetem – akárcsak a szabadtéri edzések esetében- nem egy pontra koncentrálni, egyébként is figyelned kell arra, hogy a szalag megállás nélkül halad a lábad alatt. Ha elkalandozik a tekinteted, könnyen megszédülhetsz, s máris balesetveszélynek teszed ki magad. Ne feledd, hiába állsz Te magad le, a szalag még fut alattad.

Ha bármi gondod adódik, előbb a Pause gombot nyomd meg, ezáltal finoman nem hirtelen lefékeződik a szalag majd megáll. Ha minden rendben, csak nyomd meg a Enter gombot és ott folytathatod az edzést, ahol abbahagytad.

A futópados edzés előtt is végezz bemelegítő gyakorlatsort, a futás végeztével pedig nyújts.

40-50 perc futás után javaslom a sífutógépet a további edzéshez, 20-30 perc időtartammal. Figyelj ezen a gépen arra, hogy a talpad teljesen a pedálokon legyen. Vagyis ne emeled fel a sarkad, teljes talppal a pedálon helyezkedj el, és úgymond combizomból, csípőből lendítsd magadat előre. Ha nem akarod a pulzusod túlzottan megemelni, akkor csak a fix kapaszkodókat fogd meg. Amennyiben a szélső, mozgó karokat fogod, a pulzusod magasabb tartományban lesz.

ellipszis

A karmunka, a kar mozgása mindig a pulzus emelését segíti. Nem véletlenül erőteljes karlendítéseket tartalmaz a mozgásórák bemelegítő gyakorlatsora. Hozzászoktatja a szervezetedet az emelt teljesítményhez, a szívedet a nagyobb munkára, a megnövekedett teljesítményhez szükséges többlet vér pumpálására serkenti.

Ha viszont alacsonyabb intenzitással szeretnél dolgozni, kevesebb karmunkát végezz.

A sífutógép (ellipszis tréner) használata után végezz néhány súlyzós gyakorlatsort, akár egykezes kézi súlyokkal.

súlyzó

De az edzőtermekben is találsz rudat, melyre súlytárcsákat helyezel fel és a Hot iron megszokott egy-egy elemét elvégezheted.

Futópados kocogás, sífutás majd súlyzózás. Másfél órás edzés teremben, amit ha lehet, zárj infraszaunával vagy finnszauna használattal. Kitűnő választás szombat vagy vasárnap délutánra, így igazán megfelelő sportnapot tarthatsz akkor is, ha az időjárás miatt a szabadban való edzés nem lehetséges.