Az elegendő folyadékmennyiség kiszámításánál közel jó adatot kapunk az alábbiak szerint: 40+20+a 20 kg testsúly feletti súly x 1 ml. Azaz a súlyod első 10 kg-jára 4 ml, a következő 10 kg-ra 2 ml majd a 20 kg feletti súlyod minden kg-jára 1 ml. 80 kg testsúly esetén ez: 40+20+60 ml azaz 120 ml óránként! 24 óra alatt ez 2880 vagyis 2,88 liter folyadék bevitelét jelenti.

A kávé azaz a vízhajtó italok bevitele nem számít ebbe a mennyiségbe bele, legalábbis ajánlott azonos mennyiségű víz egyidejűleg való fogyasztása. Az alkohol szintén nem fér ebbe a mennyiségbe bele, ráadásul az alkohol cukrot is tartalmaz, meg persze a ként is ami bizony kikerülhetetlen a borkészítés esetében.

Legyen a reggeli rutin része, miközben készülődsz: vizet forralsz és elkészíted a kb 1 liternyi teádat. Legfeljebb 10 perc áztatás és már készen is van. Javaslom több filter illetve teatojásban szálas tea, gyógynövényes tea használatát. Ha dolgozol vagy tanulsz, fél literes palackban könnyedén magaddal tudod vinni. Érdemes alapfilterként zöldteát használni, citromlével és gyömbérrel felturbózni.

A csapvíz a legkézenfekvőbb folyadékpótlás, ahol jó minőségű a víz. Ha nem vagy ebben biztos, érdemes 1-2 literes házi vízszűrős kancsót beszerezned, amibe beleengedve a csapvizet rövid idő alatt megtisztítja azt Neked és már fel is használhatod.

Félóránként egy-két korty, óránként legfeljebb 8 dl folyadékot pótoljunk. Lehetőleg az elektrolitokat is (Na, Mg, stb)

Az ásványvizek a következő kategória, viszont a tudatos vásárlást követve érdemes ezt háttérbe szorítani. Elképesztő mennyiségű műanyag palackot vásárolunk, ezzel nagy mértékben hozzájárulunk a környezetszennyezéshez. Tehát…a már megvásárolt különféle kiszerelésű palackodat töltsd otthon fel! Ízesíteni otthon is tudsz, használj erre gyümölcs-és zöldségleveket. A legjobb lenne otthon kifacsart gyümölcsből és zöldségből. (ami aztán később a natúr joghurtod ízesítéséhez is kiváló adalék lesz 🙂 /

Tudom jól, igencsak macerás lehet, a facsarógépek elővétele, mosogatás stb stb bizony nem kis idő és energia. Gondolkozz előre…készíts egyszerre 3-4 adag levet, a hűtőben 3-4 napig eláll romlás nélkül és felhasználhatod.

A zöldségek és gyümölcsök rostját is használd bátran a víz ízesítéséhez!

Tehát: csapvíz, tea, ízesített vizek. Hígított zöldség-és gyümölcslevek. Így már megközelítőleg elérhető a javasolt napi folyadékmennyiség. Természetesen az izzadás mértékétől, valamint az egészségi állapottól függhet ez a mennyiség. Fizikai aktivitás esetén is emelkedik ez a mennyiség.

A napi adagot nem egyszerre, hanem kisebb adagokban napközben elosztva szükséges elfogyasztani. A megfelelő folyadékmennyiség a feltétele a testsúlyunk karbantartásának, a szervezetünk normál napi működésének! Már 1-2%-os folyadékvesztést is megérzünk, fejfájással, gyengeséggel, teljesítménycsökkenéssel reagál a testünk. Ügyeljünk hát erre, a hideg téli időszakban épp úgy, mint az év másik szakában.