hadrian460_1718072cOktóber második fele és nyarat idéző meleg, kellemes őszi  időjárás. Épp megfelelő ahhoz, hogy megnézzük, mi van a falakon túl. Lépjünk hát át rajta!

 

Mi fogad, ha átlépsz a félelmeid, hitetlenséged táplálta falakon túl? S egyáltalán hogyan lehet átlépni olyan falakon, amelyek kézzel nem foghatók, de mégis sziklaszilárdak Benned, s gátolják továbbfejlődésedet utadon? Jó kérdés.

 

A kulcs a sikerhez az, hogy külső lépésekkel megoldhatod ezt, kívül kell cselekedned ahhoz, hogy belül is továbbléphess, s ez a tetted oldja majd fel a belső feszültségeket, félelmeket sikerekké, tudássá, tapasztalattá. S azok már nem falak, hanem az erősségeid.

Erősebb vagy mint félelmeid

Erősebb vagy mint félelmeid

Így lehet a nehézségekből erőt kovácsolni, mert mindig ott leszel a legerősebb, ahol a leggyengébbnek véled magad. Miért s hogyan lehetséges ez? Mert a sport arra ösztönöz, hogy kitarts, hogy megoldj, hogy az erősségeiden dolgozz szüntelen edzéssel, odafigyeléssel. S akkor majd szinte észrevétlenül a gyengeségeid átváltoznak erősségé. Erre valók az edzések. A gyenge oldalunkat edzünk, a belső lelki és fizikai hiányosságainkat csökkentjük. Azokat hozzuk előtérbe, azokra figyelünk, s ezzel a „gyengeségek fejlesztésével”, figyelemmel,  megszüntetjük azokat, mi uraljuk majd őket. S egy idő után nem a gyengeségek tartanak szorításban bennünket többé.

 

 

A Balaton-part most is, mint mindig ideális helyszíne a futóedzésnek. Friss vízpárával teli, oxigéndús levegő, ismét rövidnadrágos-trikós edzés következhet, köszönhetően a hihetetlen 20-22 Celsius fok feletti hőmérsékletnek.

Ez a hangulatunkat is lendületet ad, a megszokott bemelegítő gyakorlatsor után a lovak közé csapunk és már indulunk  a 10 km-es edzésre.

Az első másfél-két kilométer még bemelegítő szakasz (warm up), amikor kocogunk, s hagyunk időt az izmainknak, tüdőnknek és nem utolsó sorban gondolataiknak is, hogy teljes egészében a sportra koncentráljunk. Számtalanszor elhangzott már, az edzés az edzés, nem itt írjuk meg az életrajzunkat fejben, az edzés minősége és edzésként való haszna akkor lesz teljes, ha a legtöbb időt valóban fejben is és nem csak fizikailag ott töltjük, azaz edzünk és semmi más!

Kapcsolj amíg futsz

Kapcsolj ki amíg futsz

Ez nem könnyű, nagyon nehéz nem gondolkodni, talán a világ egyik legnehezebb dolga semmire sem gondolni, csak futni. Adjunk időt magunknak, de a negyedik-ötödik kilométernél már tiszta fej az ideális. S akkor jöhet a munka.

Elérve az árnyas parti utat, a természet ezernyi őszi színkavalkádja, s illata is segít elérni a sokat emlegetett flow, úszás élményt. Amikor benne vagy a tájban, a feladatban, s mégsem.

2013-09-30 16.44.33

Az edzést éhgyomorra kezdtem, lévén reggeli az időpont, így előtte étkezni nem lehetett. Mindössze a szokásos tejeskávé az üzemanyag, ami az első 5-6 kilométerig semmilyen hátrányt nem okozott.

Ez után jött a feladat, a korábban említett falak leküzdése, gyengeségeink erősségé alakítása. Ami nem csak abban nyilvánult meg, hogy a korábban elkerült félelmetes erdei ösvényen átfutsz, megteszed azt a távot, amit korábban csak távolról szemléltél, mondván: Te erre úgysem vagy képes.

Most azonban egy határozott lépés, és beleveted magad abba, amiről korábban azt gondoltad, ez neked úgy sem sikerülhet. Látod, a gondolataid a legnagyobb falaid! S egyben lásd be, a legnagyobb segítőid is!

 

A visszaúton éreztem, ahogy másodpercek alatt elnehezül a combizmom, az egész testem egyfajta zsibbadás-érzés lesz úrrá, lábaim, mintha betonból lennének, mi ez? A glikogén raktárak kiürülése, mely úgy jelentkezik, hogy tejsav áramlik az izmokba, mely fájdalmas, elnehezülő láb érzetével jár. Szervezeted átlép az anaerob üzemmódba, elfogynak a gyorsan energiává alakítható cukrok (szénhidrátok) és a szervezeted a zsír- és fehérjeraktáraidhoz nyúl energiáért.

Megoldás? Zsír van- testzsírszázalék 23, fehérje azaz izom van, a levegőt veszed, tehát a futáshoz, sporthoz szükséges minden tényező rendelkezésre áll. Csak másból, mint eddig megszoktad, s ezek felhasználása más tünetekkel járnak. Ennyi.

Ezért vannak az edzések…A hosszútávfutás során meg kell tanulni ezen a szinten dolgoztatni a szervezetedet, elfogadni jelzéseit s a szokatlan test-érzetek ellenére is továbbedzeni. Mert zsír valószínűleg elegendő rendelkezésedre áll (testzsír-százalékod ad képet erről) s izomzatod is van, ami pedig jól tudod, alapvetően fehérjéből áll. Levegőt is veszel, tehát az oxigént is bejuttatod, így minden adott, csak szokni kell. s szüntelen edzéssel fejleszteni. Tehát a futási energiához (mozgási energiához, a szervezeted működéséhez) szükséges energiabázis, jelen esetben a zsírok, fehérjék rendelkezésedre állnak + oxigént is juttatsz be légzéssel ez égetéshez. Most nem csokival laksz jól, hanem kevés olajon készített tojásrántottával.

A 10 kilométeres edzés egy eddig átléphetetlen falat bontott le, egy korábbi gyengeséget erősséggé alakított. Ahhoz, hogy átlépd a falaidat, először meg kell tapasztalnod milyen, ha nekiütközöl. A sportolói éned meghozza neked a sorsmegoldó kitartást, hitet. A sport a lélek sportja is.

Persze nem egy edzéssel leszel tapasztalt anaerob futó, nem megy azonnal a megszokottól eltérő energiák aktivizálása, de megtetted az első lépést. Nem baj, ha bele-belesétálsz még, mert szokatlan az izmaidban szétáradó fura fájdalom (tejsav okozta), furcsa, hogy másként kell adagolni a levegőt. Ám ezek a tünetek szükséges velejárói ennek a munkának.

running-marathon-11-208x300Emlékszel, a kezdetekben a sípcsontban érzett fájdalom is furcsa volt, amikor az első futólépéseidet tetted. Aztán ahogy erősödtek futóizmaid, eltűnt ez a fájdalom.. Bízz magadban és a fejlődésed következő lépcsőfokára való fellépéskor legyél tudatában, hogy ez is egy folyamat, átlépni a falakat!