runIndul a futószezon, elkezdődnek a versenyek. Edzések követik egymást, futás, teremedzések, aztán jönnek a versenyek. A Főnix újra felrepül, felkészülési versennyel, terepfutással elindulunk.

Itt a tavasz, kétségtelen. Érezni az egyre frissebb, illatosabb levegőt, a madarak vidám csivitelését hallgatod, miközben bemelegítesz az edzéshez.

Repülj Phoenix:

 

Az alapozáson túl vagyunk, a heti 2-3 futóedzés és a többi napon elosztott teremedzés hatására szervezeted ismételt felkészült a folyamatos megterhelésre.

Az első két verseny terepfutás lesz, a 11. Tankodrom Futás lesz Tatán, a Bakodi tó körül, 6 kilométernyi árkon-bokron át. Majd pedig a Pétfürdői terepfutóverseny követi.

Ezek a versenyek felkészülési versenyek, itt még nem cél a jó helyezés, inkább a versenyek légkörének, szellemi és fizikai megterhelésének újbóli megszokását szolgálják.

Az ízületeidnek kellemes a puha talajon, füves területeken futni, kíméli a lábadat. Nagyon jó állóképesség-növelő, kiemelkedő élmény terepen jól teljesíteni, viszont nagyobb körültekintést igényel.

A cipőd vagy cross legyen, azaz feleljen meg aszfaltra és könnyű terepre (földút, murva, enyhe emelkedő). A legjobb a terepcipő (trail), amelynek talpkiképzése, bokatartása alkalmazkodik a terepviszonyokhoz.

Bemelegítés, majd irány a füves út a mezőn. Nehéz az első kilométer, küzdeni kell a földbuckákkal, fűcsomókkal, keréknyomokkal. Lábad folyamatosan jobbra-balra mozog, billeg, nem lehet elbámészkodni, tekinteted az előtted levő útszakaszon legyen.

A második kör már dombra felfelé futást is tartalmazott, lassan, de felfelé is futni kell, bármilyen meredek is a terep..Időnként át kell ugrani egy-egy földtúrást, néha egy tüskés bokor ér a lábadhoz, ezek mind megszokott jelenségek terepfutáskor. Itt megtanulod a helyes lépéskorrigálást, kifejleszti az egyensúlyérzékedet, jelentősen igénybe veszi a comb-, fenék- és vádliizmaidat, s persze fejleszti is azokat.

Terepfutáshoz terepcipő, óvatosan fuss, nézd meg jól, hová lépsz

Terepfutáshoz terepcipő, óvatosan fuss, nézd meg jól, hová lépsz

Dombról lefelé kihasználom a terepadottságokat és lendületből futok, ami kitart a sík szakaszon is. Hihetetlen élmény, amikor futsz és futsz és már nem is számít, hogy van-e út, bármerre el tudsz indulni!

Friss kezdet!

 

Legyél óvatos és körültekintő, terepen gyakran  találkozhatsz kutyákkal, de vadakkal is, rókával, őzekkel, javaslom itt ne használj fülest, zenejátszót, inkább figyelj.

A Főnix madár ismét felrepül, indulunk felkészítő terepversenyekkel, aztán pedig jönnek az aszfaltos, nagy versenyek, itt a tavasz, mozgásra, Balatoni Életmódra fel!