imagesA rendszeres sport, legyen szó futásról vagy teremsportról, kerékpározásról, igényli a helyes étkezésen túl a speciális kiegészítő szereket is. Most ezek körül nézünk meg párat, a sportoló csodaszereit.

A legáltalánosabban elterjedtek a sport előtti bemelegítéshez használatos krémek. A bemelegítés a vérkeringés felgyorsítását és az izmok felmelegítését jelenti. Ezt  részben magukkal a bemelegítő gyakorlatsorokkal érjük el. Részben pedig rásegítünk különböző összetételű krémekkel. Ezeket a combra, vádlira helyezzük fel és masszírozzuk be a bőrbe, közvetlenül edzés óra előtt.

Fahéjas bemelegítéshez használható sportkérm

Fahéjas bemelegítéshez használható sportkrém

Az alapvető összetétel között szerepel a magas illóolaj tartalmú fűszernövények, mint a fahéj, gyömbér, menta, chili, paprika. Azonnali vérbőséget okozva az alkalmazott területen.

 

Legyél figyelmes és egyéni érzékenységednek megfelelően csak kisebb területre és mindenképpen előzetesen próbaterületen használd ezeket a krémeket. A vérbőség a szív felgyorsított munkájából adódik, ez megemeli a pulzusod!  Segítségükkel megelőzhető az izomláz, gyorsabban alkalmazkodik az izomzat a megnövekedett terheléshez.

A másik sokszorta használt krém a sokat emlegetett fekete nadálytő. Ezt az érintett területre, boka, vádli, edzés végeztével masszírozd be, finom de határozott mozdulatokkal. A termék hatóanyaga a sportolás során keletkezett mikrosérüléseket jól gyógyítja.

 

Fekete nadálytő edzés után

Fekete nadálytő edzés után

 

 

A hatóanyagok ismerete alapján a gyógyszertárban is kikeverik neked, de az összetevőket fel kell íratnod a sportorvossal vagy háziorvossal.

Szintén jó hatásfokú a Lóbalzsam chilis változata, a mentás-eukaliptuszos pedig edzés végeztével stimulálja izmaidat.

lób

Ha lehetőséged van rá, edzés után infra vagy finn szaunában lazíts 20-30 percet, itt is alkalmazhatod a lazító krémeket, még erőteljesebb hatást érsz el.

Tapasztalni fogod, ha melegítőkrémmel indítod az edzésed, majd a végén is használsz masszírozó krémet, esetleg a szaunába is beülsz, elmarad az izomfájdalom.