Bemelegítő edzés. Csökkent üzemmód , némi torokfájás és hasonló tünetek után. Láz egy pillanatig sem, edzés a szokásos rend szerint, de azért a szabadban futást csak egy alkalommal mertem bevállalni.

Ma viszont úgy döntöttem vissza a normális kerékvágásba, folytassuk a futóedzéseket. A szokásos egy-két zsebkendő helyett azért még növelt adagot tettem a futódzsekim zsebébe, még a sapka is felkerült, de gondoltam, én bizony ma már futok 🙂 Zenejátszó, GPS bekapcsol, dupla fényvisszaverő csíkok a futónadrágra felhelyezve, esti edzéseken  jól jön ez Neked is! Már mínuszok sem voltak, mi kell még egy kis késő esti edzéshez? Bemelegítés: láb, törzs, kar, szépen alulról felfelé haladva kitörések, lábemelések,  emeld a pulzusszámot, készítsd fel a tested és a lelked is a futásra, kapcsolj ki. Csak Te, a futás és a zene! Ne most magold a leckét, ne törődj a napi dolgokkal, semmi más, csak az edzés.

Két és fél perc, majd gyerünk, irány a település utcái! Rövid egyenes szakasz után rögtön egy szép emelkedő következik. Erre korábban csak autóval, vagy bicajjal mentem fel eddig….most viszont már futva! Ki a kényelmi zónádból, felfelé is tudsz futni…nálam ez a zene szólt:

 

Mire belegondoltam volna, hogy dombra futok, már fent is voltam, némi vízszintes majd egy meredek lejtős szakasz, na persze nem bírtam ki, begyorsultam…de nem volt rajtam a Polár óra, nem volt ami sípoljon az emelkedett pulzus miatt…szóval én lendületet vettem és meg sem álltam a visszafordító szakaszomig…

Aztán szép egyenes, sík utca, lassan kezdtem érezni, hogy sportolok…de a nem egészen tiszta légutak most mutatták meg magukat, de jó lett volna még egy tüdő! Te is érezted már ezt? Amikor vennél még levegőt, de nagyon kellene még valahonnét, hű de jó lenne még egy plusz tüdőt bekapcsolni, így kétszer annyi levegőd lehetne…Na én is éreztem ezen a sík szakaszon..

 

Első kör vége: kétezer-egyszáz méter a Cooper-teszten, azaz 12 perc alatt, így némi betegség után nem rossz.. Azt megtudtam, milyen állapotban vagyok, így dehogy álltam meg, újabb kört tettem, ezúttal két dombocskával színesített utcaszakaszon. Felfelé is futunk ugye? Nálam ez a szám szólt ekkor: mire a lányok végigénekelték, én is felfutottam a dombra, hát lehet erre a számra nem futni? 🙂

All I want is something new- Mindent akarok, ami új- Te is, igaz?  Futás! 🙂

 

Aztán újabb sík szakasz és ismét visszaértem egy újabb utcakörről..3,5 kilométer letudva. Három kilométer után már kellően bemelegedettek az izmaid. Két kilométer után már érzed, hogy futsz, edzel. Három vagy három és fél után már minden izomcsoportod dolgozik, ez az a pont, ami után már kifutsz a világból, ha van elég energiád. Nem pizza és nem energiaital alapokból.

Innét már eljutsz az egészségügyi ötösig, de akár a tíz kilométerig is, mert itt már dolgozik a futás élménye, itt már endorfin is termelődik, ez már az igazi sportolás élménye lesz!

Szóval harmadik kör következett, aminek része a nemszeretem egyenes szakasz, de a jól tervezett zenéknek köszönhetően visszatértek a 4/4-es számok, amelyek szépen lépésben tartottak, szinte diktálták a tempót..ami aztán szépen hazavitt.

Nem véletlenül javaslom, állítsd jól össze a zenéket, a futóterepednek megfelelően:

 

Öt kilométer 28 perc 🙂 Egész jó.

Nincs megállás, kezdj el edzeni Te is, ha beteg voltál, kezd el a bemelegítő edzéseket, lendülj újra bele! Öt kilométer vagy tíz, ez legyen a cél, meg tudod tenni. Te is megtanulsz futni 🙂 Aztán már  jöhet a kerékpáros szezon is….