offroad shoes autumnAz aszfaltos utcai futóversenyt hátunk mögött hagyva, el-elmélázva még az átélt fantasztikus sportélményen továbblépünk, kicsit le a térképről, terepfutás következik, crossover.

 

Az aszfaltos cipő a részben utcán, részben földúton haladva jó lesz most is, ám ha teheted mélyebb talpbarázdákkal rendelkező crosscipőben fuss. A terepedzés némiképp eltér a szokásos utcai edzésektől, de az alap itt is a futás. Irány a település menti szántóföldet szegélyező út, árnyas erdei utak, szőlősorok dűlőútjai.

 

A biztonság fontos, lehetőleg társsal együtt végezd az edzést, ez esetben ugyanis legtöbbször településen kívül futsz. Ügyelj a lépéseidre, most különösen fontos megnézned, hová is lépsz, de ne tartson vissza a gidres-gödrös terep. Ugyan ide-oda billeg a talpad, bokád, ám hidd el, kellően korrigálják izmaid, szalagjaid. Lábad meghálálja a talajon való futást. Sőt, kitűnő edzés ez az izmaidnak, hisz a folyamatos korrekció, az egyenetlen talajon való futás miatt, folyamatos munkára készteti az egyébként nem használatos tartóin-szalagokat is.

 

A sebességed itt némiképp lassabb lehet, de a terepfutás már csak ilyen. A Bakonyban megtett kilométerek egy-egy erdei, terepen megtett távok kárpótolni fognak, edzettségi szinted, rugalmasságod lényegesen növekedni fog ezáltal. Nem elég hangsúlyozni a lábad védelmét, amit a puhább talajnak köszönhető, ami – az aszfalttal ellentétben- képes lépéseid rezgésit nagy részben elnyelni, s ne ütköznek a csontod, ízületeid falnak..

Szintén a versenytávnak megfelelő távokat futunk edzésként, ügyelve a helyes testtartásra. Tartsd egyenesen magad, fejed emeld fel, ha kevés a levegőd, s kapkodva veszed, lassíts le, karjaid tartsd derékmagasságban, lazán a tested mellett.

Mély légvétellel, kiemelt mellkassal elejét veszed egy esetleges hányingernek, ha gyomorpanaszod van, ez szintén segít.

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, az étkezés döntő fontosságú. Edzés előtt két órával már ne fogyassz szilárd táplálékot. Ha szúr az oldalad futás közben, 95 %-ban ez okozza, a máj emésztési funkciója, amit Te megakadályozol a futáshoz szükséges többletoxigén felvételével!

Azt is válogasd meg, mit eszel futás előtt. Szénhidrát szükséges, de lassú felszívódású. Hiába eszel meg egy csokit, ha az energiaértéke 20-30 perc után megszűnik….Ezt nevezzük üres kalóriának. Persze tűzoltásként megteszi, de válaszd inkább az egész napos, tudatos étkezést.

Dombok, völgyek, a terepfutás már csak ilyen, lábad alatt murva vagy homok, itt óvatosan haladj, könnyen kicsúszik a lábad. Lejtmenetben se gyorsulj fel, próbálj egyenletes tempót tartani.

 

ronhill-man-uphillNe add fel, bár nagyobb ellenállást kell leküzdened terepen, ez is futás, ez is sport, növeld a kilométereidet ezáltal is. Crossover, le a tréképről, irány a terep!