Futóleckéim

Házi feladatot adtam magamnak, futóleckéket veszek. Igen, nem félreértés, valóban futni tanulok. 🙂

A múlt évi teljesítéseim, de főleg a nem teljesítéseim arra ösztönöztek , hogy változtatnom kell néhány dolgon.

A következő futóverseny bár még távolban van, de a felkészülés, főleg a rossz mozdulatok elhagyása, a berögzült hibás lépésekkel való felhagyásra kellő időt kell szánni.

Nem lehet a tanulást elég korán kezdeni, így már január első napján új fejezettel indítottam. Persze azért nem kell visszaülni a kezdők iskolapadjába…

Az első megvizsgálandó kérdés az edzettségi szint, vajon tényleg nem tart ott a testem, az izmaim, a tüdőm, hogy a minimális amatőr szintet, azaz a 4-5 kilométeres távot, a 20-30 perces megállás nélküli futást teljesítsem?

Aligha lehet ez igaz, ha novemberi BSI Siófok Hatodmaraton több, mint 7 kilométeres távja megállás nélkül 38 perces szintidővel teljesült. Ez tehát megcáfolva, izomzat, edzettségi szint rendben.

Nézzük a tüdőkapacitást. Az elvileg együtt fejlődik veled, bár lassabb ütemben (más szöveti alkotórészről beszélünk, mint például a szívnél). A Bakony Szurdok-völgyei, Cuha-völgy futás rendesen tele volt szintkülönbséggel, ráadásul majdnem 14 kilométeres volt a táv, nagyobbrészt dombokra felfelé, tízet sikerült ott lefutni.

Egész évben a szabadban futok,  2007 óta szinte naponta sportolok, sok-sok kerékpáron letekert kilométer mögöttem van már, amihez szintén kellő kapacitású tüdő kell. Hát ez is rendben van.

Izomzat, szív, tüdő rendben, ám én mégiscsak – leszámítva a versenyeket és néhány ötös és tízes futótávot év közben- csak bele-bele sétálva küzdöm le a kilométereket.

Két dolog marad hátra, ami akadályozhatja a fentiek ellenére a futásodat, a megfelelő teljesítményedet: a fejed és a technika. Na nem a kerékpárra gondolok, sokkal inkább a gyakorlatok helyes elvégzésének technikájára és a fejedben levő gondolatokra.

Már írtam róla, hogy ha fejben nem vagy ott az edzéseiden, nemcsak teljesíteni nem tudsz, vagy nem  jól, hanem rossz technikával is hajtod végre a feladatokat. Ha sportolsz az kikapcsol. Erre kell használnod. Kérlek, ezt tarts be! Ez magamnak is szól… 🙂

Megkértem egy olyan sporttársamat, akiről tudtam, hogy bármikor kényelmesen lefutja akár a félmaratont is, hogy kísérjen el, fusson velem és figyeljen, nézze meg a másik lehetséges hibaokot, a rossz futótechnikát.  Ő pedig jött, futott, és bele-beleszólt, amikor hibáztam. Nem vittem zenét, csak  a lépésekre, a légvételre, a sebességre, a testtartásra figyeltem, másoltam a lépéseit, mozdulatait, tükröztem azt!

Így már az első tanulós napomon sikerélményem volt, s bizony bebizonyosodott, amit az elemzésem is mutatott, hogy hol vannak a hibák, amik eddig akadályoztak. Fejben és technikában.

Amikor teljesen azonos ütemben futottam sporttársammal, egyszer csak ezt mondta: na ha így futsz, ilyen lazán, rugalmas lépésekkel, nem rohanva, szépen, egyenletes levegővétellel, kifuthatsz a világból! Csodaszép mondat, itt visszhangzik a fejemben azóta is.. A következő alkalommal már egyedül futottam,  tíz kilométert és bizony megállás nélkül, s már zenét is hallgattam közben.

Segítség a futóleckédhez  ez a három zene, semmi több, csak ez a három legyen a zenejátszódon amíg már magabiztosan futod legalább a két kilométert: az első kettő megtanítja a megfelelő lépésritmust Neked, pontosan négy ütem, olyan sebesség, amit be kell rögzítened Egy-kettő-három négy..A harmadik egy kis lelki tuning, hogy kitarts. Nem baj, hogy a három szám ismétlődik folyton, közben megérzed, hogyan is futni anélkül, hogy minden villanyoszlopnál megállnál, és még örömedet is leld benne!

Meg kell érezned, rá kell érezned az ízére, a ritmusára a futásnak, ezt nem lehet másként mondani… Képzeld el, mintha ráfeküdnél a szörfdeszkára a vízen, s a hullámok vinnének előre. Nagyon laza, könnyed mozgás, semmi görcsösség. Nem csak kar, láb, fej, egy teljes egésznek tekintsd, lásd magadat.

Egy gömb, ami gördül előre.. Nézd csak meg a profi futókat, szinte nem is érinti a lábuk a földet, mintha repülnének a föld felett..valami ilyesmit kell elérned, érezned ezen a mi amatőr szintünkön is.