Jeges Balaton

Heves jeges azaz hidegben is futunk, habár több idő kell a meggyőzéshez. Vasárnap délután, Karácsonyi készülődés és ajándékvásárlás előtt-után de jól is jön egy kis mozgás.

Kerékpár állványon már jó ideje, várja a jobb és szebb napokat a MTB. Jeges, csúszós utak, köd, hűvös, hideg idő nem épp ideális a tekeréshez, de mindig találkozom elszántakkal edzés közben.

Így tehát marad a jól bevált futócipő, futófelszerelés, s már indulhatunk is a Balaton-partra. Elvégre Balatoni Életmód, Sport és Mozgás itt a tó mellett, egy helyen megvalósítható, használjuk hát ki, még télen is!

Téli futófelszerelésben

A ködös, nyirkos tévé és kandalló előtt marasztaló idő ellenére mozduljak és a futást válasszam? Nagy a kísértés a maradásra…a kis ördög folyamatosan duruzsolt a fülembe, de igyekeztem úgy tenni, mintha nem hallanám.

Almádi felé autózva  próbáltam hangolni magam az edzésre, majd  leparkoltam a kocsit a kiindulási pontnál, MP3 bekapcsol, irány a Balaton partöt perces bemelegítésre.

Minden testrészt átmozgatunk, fentről lefelé haladva. Fejkörzés, majd lendít a kar, vállkörzések előre-hátra, törzsfordítások, mindezeket lendületesen!

Kitörések szabályosan

Jöhetnek a mindkét lábra kitörések, guggolások, s már kezdenek is melegedni az izmaink, nem a hideg, merev szalagokkal kezdünk edzeni.

 

Ennyit mindenképp szánj rá sport előtt, de a futásod első pár perce is lassú legyen, fokozatosan kezdj mélyebb légvételt venni és fokozatosan gyorsítsd a tempót.

Most már indulhat a GPS is, kezdődhet az edzés futás része. Nem sok sportolóval találkoztam, még az első kilométernél egy ötven körüli férfi előzött meg, aztán egészen Balatonalmádi mólóig sehol senki…

Balatonalmádi móló

A fordítónál készítettem pár képet a jeges, befagyott vízről, a jeges Balatont ellepő temérdek madárról: hattyúk, sirályok, vadkacsák.

Nem ment túl jól az edzés, ugyan a Polár órám nem sípolt, tehát megfelelő pulzustartományban dolgoztam, ám mégis elfogyott a levegőm, bizony bele-bele szúrt az oldalam, ami egyértelművé tette, helytelenül veszem a levegőt. . Máj és lép problémák miatt fájt,  ugyanis a máj és a lép pumpálja az izmokba a vért, ha bal oldalon szúr, akkor a lép nem kap elegendő vért, ha jobb oldalon fáj, akkor a máj. Kevés vér, kevés oxigén! Azaz rossz légvételi technika, hirtelen terhelés,  nem elégséges bemelegítés.  Mi a teendő? Lassítsd le annyira a lépéseidet, amíg a légzésed összhangba kerül a futásoddal, azaz annyi levegőt tudsz beszívni, amennyivel még tudsz futni. A helytelen légzés jelzi azt is, hogy nem vagy ott fejben az edzésen, nem koncentrálsz eléggé!

Visszalassítottam, de közben mérges voltam magamra, hogy nem teljesítem a magam által meghatározott szintet. Futottam már ennél jobban is, épp megelőző nap! Nos itt a válasz a mai rossz teljesítményre, a kihagyott regenerációs nap….

A súlyzós edzéseim érezhetően többletterhet rónak az izmaimra, megemeltem a teljesítményt, amihez szoknia kell a szervezetnek, az izmoknak fejlődniük kell. Ez pedig idő, s türelem, hogy a kezdeti rosszabb teljesítménnyel járó lehangoltságot elviseljük.

Ha egy irány zsákutca, nem szabad tovább menni. Az első teendő megvizsgálni, hibáztál-e valamiben? Ha igen, változtass, ha úgy véled, hogy mindent jól csinálnál, mégsem hozod a megszokott teljesítményt, akkor a másik megoldást válaszd, fogadd el, hogy ma alacsonyabb szinten teljesítesz!

Az edzés visszavezető szakaszán én is ezt gondoltam, s nem adtam fel, beállítottam az MP3 lejátszón egy sor jó kis számot és végig futottam a távot, még ha nem épp ez volt a legjobb szintidőm.

 

 

Elfutottam egy idős bácsika mellett, alig tudott menni, a kutyáját sétáltatta. Ha Ő ebben a lehangoló, hideg, ködös időben rá-veszi magát, hogy mozogjon, miközben láthatóan minden mozdulat megterhelő számára, akkor talán én, Te, mi fussunk, ahogy a lábunk bírja! Mert mi megtehetjük, ott a lehetőség, míg sokaknak ez nem adatik meg, hát sportolj értük is egy kicsit. Ugye, hogy mindjárt nem fáj annyira a lábad, nem szúr annyira az oldalad… 🙂