hot1Az egyik izomtömeg-növelő, a másik állóképesség fejlesztő. Az egyik a koncentrációd igényli, a másik a rugalmasságodat, de mindegyik kitűnő választás crossedzéshez.

 

Súlyzós edzőtermi sport a Hot Iron, fejleszti a koncentrálóképességed,  a gyakorlatokat a lehető legnagyobb figyelemmel szükséges végrehajtanod, hiszen komoly súlyokkal dolgozol. A feladatok helyes elsajátítása fontos, nem mindegy melyik izomcsoportodra dolgozol, az edző utasításait érdemes megfogadnod és követned. Egyensúlyérzék, figyelem, cserébe igazán szép, tónusos izomzatot kapsz, ami nem csak szép, hanem az izom energiatároló is! Ez pedig igencsak jól jön a futáshoz, bringázásoz, más erőnléti sportokhoz.

 

Az edzés, mint minden más sportóra, bemelegítésre indul, feldübörögnek a legújabb dinamikus zenék, amire szinte magadtól ütemesen mozdulsz. A gyakorlatsorok egy része ismétlődik óráról órára, így egy idő után már csak arra kell koncentrálnod, hogy minél szebben hajtsd végre.

Felsőtest, törzs, láb, minden testrészed bemelegítjük, hisz jól tudod, ez  a garancia arra, hogy ne keletkezzenek sérülések, ne hideg és egyúttal merev izmokkal kezdj sportolni. A kezdő gyakorlatsorok után jöhetnek a Hot Iron tipikus feladatai. Van egy gumírozott rudunk, ami kellemes tapintású, nem hideg, és ami még fontosabb, nem csúszik az érdes-puha felület.

 

Hot Iron gumírozott rúd, súlytárcsák, rögzítő csipeszek

Hot Iron gumírozott rúd, súlytárcsák, rögzítő csipeszek

Ezzel a rúddal végzünk néhány gyakorlatot, majd az edző utasítása alapján, a Te képességednek és szintednek megfelelő tömegű súllyal szereljük fel. 1,25 kg sárga 2,5 kg zöld 5 kg narancssárga, ezek közül választhatsz, a rúd két végére felhelyezed a gumírozott súlytárcsát, csipesszel rögzíted és már fel is hangzik a következő zeneszám.

 

Kitörés, guggolás, váltottlábas kitörés, step padra fellépés, állig húzás, bicepsz, minden fontos izomcsoportodra jut izomfejlesztő gyakorlat.

 

Guggolás steppadon, súlyok nyakban: nagyfokú koncentrációt, egyensúlyérzéket igényel, és fejleszt

Guggolás steppadon, súlyok nyakban: nagyfokú koncentrációt, egyensúlyérzéket igényel, és fejleszt

Nem könnyű, de épp ezért van több szint, ami a feladatok nehézségi fokában és a súlytárcsákban is megnyilvánul. A kitörést végezheted a talajon, de haladó szinten a step padra való fellépéssel is.

 

Az edző szeme mindenkit lát, a legfontosabb a figyelem, a helyes tartás, a rúd és a súlyok helyes emelése, tartása, hisz sérülhetsz. Vagy nem azt az izomcsoportod edzed, amire a gyakorlat szól. Több heti kitartó és folyamatos edzés után emeled a súlyok mennyiségét, de egy év után már magabiztosan fogod feltenni a rúdra a narancssárga súlyt. Közben pedig formálódik a karod, combod, vádlid, vállad. Nem beszélve a szép, egyenes tartás elsajátításáról.

images

Steppadon fekvenyomás

 

Aztán ha ez még nem lenne elegendő, a Hot Iron állóképesség fejlesztő is, a súlyzós feladatok  után jönnek a hasizomgyakorlatok: felülések sora, nehezítéssel. Fekvőtámaszok, tolódzkodás, van itt minden féle szépség.

Nem kell koreográfiát tanulnod, van idő két gyakorlat között kifújni magad, míg átszereled a rudat, vagy az edzőszőnyegen pozíciót váltasz. A pulzustartomány végig alacsony tartományban van, vagyis erősen szénhidrát- és zsírégetőben.  Fantasztikus érzés amikor a tizenéves mellett a középkorú is a feje fölé emeli a súlyokat!

Erőnléti edzés is!

Erőnléti edzés is!

 

A 60 percnyi edzés után, ha még nem lenne elég, duplázzunk, cipőcsere és jöhet a spinning 60 perce. Szénhidrát- és zsírégetés után állóképesség..hogyan is néz mindez ki élőben?

Hát úgy, hogy a spinning első 20 perce után rájöttem, a Hot Iron órán elégettem az egy szelet müzlit, amit edzés előtt gyorsan megettem…130 kalóriának nyoma sem maradt. Mit érzel? Hát csak annyit, hogy hirtelen lezuhan az energiaszinted, és megkordul a gyomrod, ott a bicajon tekerés közben…Szerencsére a palackom nálam volt és előrelátóan izotóniás pezsgőtablettát tettem a vízbe, ami jól jött most nagyon!

spinning

A finom, kimért, összeszedett mozdulatsorú Hot Iron óra után itt van a dinamikus, pörgős, tekerős spinning edzés, két ellentétes edzésóra! Folyt a víz rólam rendesen, nem győztem nézni a bicajra szerelt órát, amin követheted a feladatok időtartamát és lelki támogatás, hogy még mennyi van hátra a következő 30 mp-nyi pihenőig….. Akkor ugyanis leülhetsz a nyeregbe és pár kortyot iszol, megtörlöd homlokod, vagy inkább mindened és a levegőd visszanyerése után folytatódik a tekerés..

spin

Sokat állunk ki a nyeregből, nyereg fölött tekersz, vagy hátratolt súlyponttal, ami igen nehéz, hisz ebben a pozícióban combizommal hajtasz. Sok-sok karmunka, azaz a kormány fölé hajolva végzel karhajlítást ami egy egyszerűsített fekvőtámasznak megfelel. Aztán az edző által diktált ütemre leülsz, majd kiállsz a nyeregből, aztán újra le- ez a jump!

Sziluett Balatonalmádi

Sziluett Balatonalmádi

Nem, nem, ez nem pihenős óra, viszont állóképesség és tüdőkapacitás növelő, amire nagy szükséged van a futáshoz, úszáshoz.

 

120 perc edzés egymás után. Az egyik pontos mozdulatsorok egymás utánja súlyokkal, a másik dinamikus tekerés. Hot Iron vs. spinning, kitűnő választás!

Spinning

Spinning

hotiron