Lépéseink a cél felé vivő úton. Újratervezés, amikor bárhogyan is próbálod, de nem jön a várt eredmény. Akkor bizony változtatnod kell a lépéseiden.

Kezdjük újra, ha nem is az alapoknál. Úgy láttam, bár a napi szintű edzések, a crossedzések szépen emelik a fittségi szintet, egyre erősebb fizikumot adnak, mintha a mentális erősödés nem járna vele együtt. Ezzel pedig az következett, hogy megállt a fejlődés, nem akart bekövetkezni az a bizonyos áttörés, azaz egy szinttel feljebb lépés.

A soron következő futóedzést így másként kezdtem. Persze a bemelegítés egy zeneszám erejéig megmaradt, ez egy alap, két-három perc a tréninged elején.

De már változással indítottam, megfogadtam most valóban csak a futásért futok 🙂

Minden szükségtelen többlet terhet otthon hagyok, csak azt viszek magammal, ami valóban kell.  Mi kell egy jó edzéshez?Leginkább Te magad, a jól képzett fizikumoddal, a hónapok alatt elsajátított légzés- és lépéstechnikáddal. Némi zene, és egy pulzusmérő óra.

Más nem kell. Ahogy kedves edzőm mondta: hagyd otthon a versenyszellemed. Én pedig hozzáteszem: hagyd otthon az akarást, a „kell”-t, minden felesleges terhet. A kínzó gondolatokat a munkádról, a kapcsolataidról, a tanulásról. Amikor gondolkodsz, az energiával jár. Energiát adsz a gondolataidnak, azt az energiát, ami pedig az izmaidnak kell, a kitartásodhoz. Valóban nem kell rajtad kívül más egy jó edzéshez. Így ezt tettem én is, és láss csodát, leomlottak a falak.

A tavalyi versenyre való felkészülésnél is tapasztaltam, hogy a hónapokig tartó felkészülések nem hoztak áttörést, bele-belesétáltam a futásokba, csak nem sikerült gyorsabban futni. Aztán gondoltam, jó, akkor ilyen módon fog menni a verseny…és amikor letettem az akarás, a küzdés gondolati terhét, abban a pillanatban leomlottak a falak…attól kezdve gond nélkül ment a futás.

Így most zenét váltottam, még le is halkítottam, csak háttérből szólt, miközben kizárólag a futás élményébe feledkeztem bele.

Most ez a kedvencem: Train: Sellőlány 🙂

A lépésekbe, ahogy érinti lábad a talajt, a légzésed egyenletes ütemébe. Közben időről-időre rápillantottam a pulzuskontrollra, de persze érezni is lehet, amikor nagyon eltávolodsz a kívánatos értéktől. Most szándékosan a felső küszöbérték alatt tartottam, nem engedtem a végső értékig, így egyenletes futás lett az eredmény.

A célszakaszban most  könnyed, szinte melankolikus zenét hallgattam, s lám, gond nélkül sikerült a távon túlfutni a levezető pár száz méter megtételéhez is.

Csabi új száma,  ez a ritmus is jó lesz a célszalagig, próbáld ki 🙂

Az edzés végi nyújtáskor már éreztem, valami megváltozott, végérvényesen. Nem csak az ideális 28 perc 5 kilométer adat, vagy a 10,6- 10,9 km/h tempó jelezte. Valami belül. Ezt kell érezned Neked is. Azt a bizonyos belső elégedettséget, hogy lépéseid valóban a cél felé visznek.

De ez a cél nem feltétlenül egy célkapu a verseny végén, ez a cél, önmagad megtalálása a futásban, az edzésekben. Nagy titok ez, mert csakis Te tudhatod, Neked mi adja ezt meg. Meglehet csak annyi kell, hogy figyelj. Lelkiállapot és kitartás, mindössze ezen múlik, ha a fizikum és edzettség már adott. Ezt pedig csak Te találhatod meg magadnak, beszélhet bárki bármennyit, adhatják az ötleteket, de Neked kell megérteni úgy igazán, mit is jelent az, hogy laza lelki tartás és kitartó figyelem. Ezt magadban kell megtalálni, a fizikai háttér adott hozzá, de a lelked edzettségét senki nem tudja Neked adni…

Ezért sem mindegy a mindennapjaid során, hogyan éled az életedet. Életmód, igen mondjuk, Balatoni Életmód kell hozzá. Délutáni vagy éppen vasárnap ebéd utáni futások a vízparton, szembe fújó északi széllel. Hideg, szemerkélő esőben is edzés. Figyelmen kívül hagyni a munkahelyed, az iskola, a család napi gondjait, problémáit.

Sportolni, edzeni csak laza lélekkel lehet, mert csak akkor lesz laza az izomzatod, ha fejben is képes vagy belesimulni abba, amit éppen csinálsz.

Igen, a sport a lélek sportja is, jól látod az összefüggéseket már..minden mindennel összefügg. Találd meg a Te utad, és a következő edzésedre vidd magaddal a társadat is 🙂

 Alig két hét a versenyig, lépéseink a cél felé visznek..