enzerFülledt és párás  levegő, az út-menti növényzet a tikkasztó hőségben vízért kiált. Az ember is. A a bokrok-fák ontják a párát. Már az első méterek után folyik a víz a homlokról, küzd a keringés, a szív, egy elefánt  súlya nyomja a tüdődet, az oxigénhiány miatt ég a torkod, fáj a mellkasod. Talán a hajnali futás még elmegy, na de este…

Vajon mi veszi rá az embert, újra s újra? Persze szép amikor futsz, mint egy gazella, s akár a dobogóra is felállsz egy-egy verseny végén. De aztán csak megtörik a sikerszéria, vagy egyszerűen csak  elfáradsz, testileg, lelkileg. S persze az idő..a test is fárad. Aztán csak egy edzés marad ki, aztán már hetek. Felfutnak azok a fránya kilók, enerváltság lesz rajtad úrrá. Egyre nehezebben hagyod ott a kényelmes foteledet az izzasztó edzésekért. Aztán bekattan valami…Talán csak megszokásból, vagy az emlékek miatt, de  hamarosan újra elkezded az edzéseket.

Ha egy út a tied, akkor ha letérsz róla időnként, akkor is vissza fog húzni valami…

halbm 2

Hosszútávfutás ez már,félmaraton. Persze  van, aki edzés nélkül is teljesíti, vagy csak kevés felkészüléssel, a legtöbb amatőrnek azonban komoly mentális és fizikai tréningre van szüksége. Főleg, ha a megelőző időszakot betegség vagy munkahelyi-családi gondok terhelték, ami pedig negatívan hat az edzésekre, felkészülésre.

A rajthoz állsz és  lehetőleg futva beérkezel, a legalább kétórányi, majdnem folyamatos futás után. Majdnem, mert frissítés is akad közben, tizedmásodpercekig tartó állásidővel.

indexAz edzésekhez nézz ki  egy jól futható helyszínt, legyen benne aszfalt, földes vagy murvás szakasz is, napos és árnyékos részek, emelkedők, dombok, sík szakaszok, tehát változatos terep. Ne a focipálya körül keringj, érdekesebb, ha látványelemek is vannak útközben.

Felcsatolod a pulzusmérőt, futócipő a lábon, napszemüveg, edzőshort, futótrikó vagy egy laza póló,  zene indít,  bemelegítünk, lazán, Avicii?

Az első méterek  kellemetlenek lesznek  diszkomfort érzésekkel: meleg van, nyár van, kapkodod a levegőt, mindenhol fáj: a sípcsontodmenti izmok, a mellkasod. Jönnek a mentális nehézségek is: inkább strandolnál, vagy csak hevernél a szobában, de ..Célod van, maratonnyi. Na jó, fél-maratonnyi. Tehát, kocogj csak tovább

Aztán belecsapunk a közepébe és 10-12 perc után jöhet a kemény menet, Scooter?

 

Nézed a szemből érkező másik futót, lám csak,  más is itt rohangál s nem a Balatonban hűsíti magát.. ez némiképp ösztönzőleg hat. Persze utána miért is ne?

Na de menjünk tovább, félmaratoni felkészülés esetében 10-12, majd 15-18, s ismét 10 kilométer körüli távokat futunk, heti 1 hosszabb távú futásnap legyen, majd  bicajozás és súlyzós-erősítő edzés. Ha teheted menj el masszőrhöz is, s mindenképp tarts pihenőnapot amikor irány a strand!

Na akkor, Hardcore..

Próbálj egyenletesen, de mélyeket lélegezni, dombra felfelé futáskor karoddal segítsd a lendületedet, de igyekezz tartani a tempót, emeld a térdedet. Nem kötelező egyenesen felfutni, könnyebb lesz, ha V vagy Z alakban teszed meg az emelkedős távot, kevésbé lesz megterhelő.

Feléréskor sem állunk meg, ha kell, nyugtasd meg a pulzusodat lassú kocogással, nyugodtan sétálj bele pár lépést, ha kell, majd állj vissza a domb előtti egyenletes, dinamikus futótempóra. Használd a zene ritmusát motiválásra, miközben szemmel tartod a közeledő kutyákat,  elég motiválóan tud hatni egy póráz nélkül csatangoló eb… Ha gyorsulni is szeretnél, tegyél bele az edzőtávba sprintes szakaszokat,  jöhet egy lépcsősorra való felfutás is, ahogy a futóútvonalad adja!

kBicajosok húznak el melletted, átfut az ördögi gondolat a fejedben, miért is nem választottam más sportágat? Hja kérem,  az ember a nehezebbet választja, a nagyobb kihívást, ez már csak így van…

Közben  sokasodnak a kilométerek a lábaidban, már 10 kilométer felett jársz, megadóan tűröd amit a sors rád mér. Valami belső kényszer ami hajt tovább, az önmagad számára való bizonyítási vágy, tudod jól, edzeni jó akkor is, ha ez csak annak végeztével tudatosul benned.

Látod a cigarettával sétálót és örülsz, hogy Te sportolsz és vigyázol az egészségedre. Persze ez küzdelemmel jár,izzadsz érte, nem adják könnyen azt az  életmódot..Hát ez az a nehezebb út.

A nehezebb út, de ezzel jutsz a célba: sportolj, fuss, ahogy csak a lábad bírja :-)

A nehezebb út, de ezzel jutsz a célba: sportolj, fuss, ahogy csak a lábad bírja….

Sok sikert az új életedben! 🙂

S közben le is telik az edzésidő, nyújtasz alaposan, megiszol több liter vizet,  zuhanyozás után átöltözöl és folytatod a napodat. Fáradtan, de boldogan.

homKemény menet amikor nyáron hajnalban kelsz, vagy késő este futsz, bicajozol, emelgeted a súlyokat, nyomod a fekvőtámaszokat. Félmaratonra készülve, jó ez így..