Korántsem elegendő, ha egészséges vagy, meg is kell azt tartani! Ezért hát ragaszkodjunk a már megszerzett jó kondícióhoz, tartsunk ki életviteli és életvezetési elveink mellett.

A mostani helyzet igazán ember- és jellempróbáló. Sokszor gondolom ezt, miközben az évek hosszú sora alatt megszokott magányos órákat töltöm a futócipőmmel az utakat róva és a lábaimba a kilométereket gyűjtve.

Soha nem volt még ennyire kiemelten fontos az immunrendszer, az egészség felturbózása, amihez a sport az egyetlen sorvezetőd! Soha eddig nem volt annyira lényeges az egészséget mozgással, rendszeres és következetes sporttal megőrizni, karbantartani, fejleszteni, mint most.

Azonban van ennél továbbmutató feladatunk is, miközben a napi, heti penzumot gyűröd éppen le: a példamutatás.

Tudod, nem elég jónak látszani, annak is kell lenni 🙂

Most bizonyítódik igazán be, hogy Te, aki verejtékezve, időt nem sajnálva évek óta futsz, bringázol, edzőtermekbe jársz, mennyire jó úton voltál és vagy. A sport az egészségmegőrző hatása mellett az immunrendszeredet is egy állandó, magas ellenállásban tartja.

A Te példádon keresztül látják mások, hogy a Te módszered működik! Az, hogy a heti edzések, a bringa taposása, a súlyok emelgetése, a futócipők nyúzása nem öncélú, hanem önfenntartó eszköz!

t Az,hogy valaki követi a Te jó példádat, lelke rajta. Mond el, amit gondolsz, mutass utat, magyarázz türelmesen a sportot messzire elkerülőnek, a futást bolondok időtöltésének, a bicajozás úri hobbynak tartónak. A többit bízd rá, ne agitálj senkit, de érvelj saját magaddal!

Beszélj arról, hogy a rendszeres mozgás mellett az étkezést is a sporthoz igazítod. El kell mondani, magyarázni, hogy a heti két-három zöldséges-gyümölcsös turmix, smoothie ital bizony fene rossz ízű, de ezáltal értékes rostokat, vitaminokat juttatsz a bélrendszeredbe, ami az egyik legfontosabb védekezőrendszerünk otthona!

A napi rutinunkhoz tartozik a vitaminok szedése, mert hiába a változatos rost- és tápanyagdús étkezés – ami valljuk be, nemigazán tartható – mellett képtelenség a makró- és mikrotápanyagokból elegendőt bevinni a szervezetünkbe. Ezért szükséges a táplálékkiegészítőket bevetni!

Szép törekvés, amikor karbantartod magadat, de szükséges mások számára utat mutatni, önmagunk jó példáján keresztül.

Tudod, mint a filmben, amikor mindenki meghal, a Föld lepusztul, a városokban fák nőnek, s Te ott maradsz a kutyáddal egyedül….Csakhogy nem kellene egyedül átvészelni mindezt…Az nem elegendő, ha csak magadra figyelsz oda. Itt kezdődik, hisz önmagunk karbantartása az első, csakis ezen keresztül tudsz másoknak is segítő kezet nyújtani, ha Te magad fitt, egészséges vagy és az is maradsz!

Soha ennyire nem volt fontos az egészségmegőrzés, mint most. A futás mindig is magányos sport volt, most felértékelődik ennek jelentősége. Tényleg igaz, hogy a futócipődben benne van mindaz, amire szükséged van. Én-idők jönnek. Lehetőség dolgok átgondolására és átformálására.

Aztán újra indul minden, lassan, de biztosan. Beleérünk a nyárba, elfelejtődik ez a különös tavasz. De ne feledd, lesz újra ősz, s tél is…Szeresd meg a futás, vagy a kocogást, vagy a Nordic Walkingot vagy a bicajozást, vagy az otthoni heti 3 súlyzós edzést.