A felkészüléstől a versenyig valahogy mindig lassan telik az idő,  a versenynapok viszont nagyon gyorsan eltelnek. S lám, máris mögöttünk van az év, már rég véget ért az utolsó futóverseny a Balaton partján, szezonzárásra készülünk.

November közepe, ködös, hideg nap, Siófok, Balaton-part, akárcsak egy évvel ezelőtt,  hasonló időjárás fogadott. Mint ha el sem telt volna az elmúlt egy év, pedig  az eredmények mutatják, profik között amatőr vagy, s már rég nem hobbifutó.

Közel 5000 futó a vízparton, maratonokról szólt az a hétvégi két nap,  immár tizedik, jubileumi verseny volt. Egy kör, két kör, hatod vagy harmad, esetleg fél vagy egész maratoni táv? Egész évben beosztottad  a versenytávokat, 5 kilométer sprintben hogy gyorsulási eredményed legyen, vagy a kitartáshoz, kilométergyűjtéshez futottál 7 vagy 10 esetleg 14 kilométert? Mindenre van megoldás. Félmaraton párban, hogy kipróbálhatod magadat, és biztos sikerélményed legyen, vagy már bátran vállaltad a két órás futást és leküzdötted a félmaratont?

Élmény az 5 Celsius fokos vízben a fürdés, a szombat esti zenés-táncos buli, a nyaralóváros utcáin a futás. Élmény volt nyáron a Hortobágyon a 30 Celsius fok feletti hőmérsékleten önmagad és a táv legyőzése. Micsoda élmény, amikor a célkapuhoz érve hangosbemondón a Te neved mondják be! Amikor az eredményekre várva  megosztod élményeidet a sporttársakkal, kinek melyik futócipő vált be, hogyan készül fel a versenyekre, hogyan étkezik, mit szól a család a sportos életmódhoz? Itt mindenki egy dologért van jelen, a futásért, a mozgásért, az élményért, a csodáért. Az ötvenéves épp úgy célba ér, mint a huszonéves. Amikor nem kérdezed, miért tesz meg valaki 300 kilométer utat azért, hogy 7, 10, vagy 21 kilométert lefusson..

running-marathon-11-208x300

Évről évre jobbak az eredményeid, gyorsabb tempó, hosszabb szakasz dinamikus tempóban lefutva. Pulzus már csak néha ugrik 140 fölé, egyre hosszabb távon áll be a 119 környékére. Rugalmasabbak az érfalak, versenytapasztalatokat szerzel, megtanulsz számos versenyközben fellépő helyzetet érzést kezelni. Edzettebb, érettebb vagy,  s ezt már rég észreveszik mások is. A munkádban, otthon, de még ismeretlenek is a boltban, a fodrásznál, hogy Te másként élsz, Te sportolsz, Te versenyzel, Te ösztönzöl másokat önmagad példájával.

Futásra készen, már őszi ruházatban

Futásra készen

Ez a  zárszám, egyben egy új kezdőlépés is, ez egy folyamat, hiszen a záró lépésed egyben a következő évi kezdő is.  Feljebb lépsz. Tudod, hogy nincs megállás. Folytatod tovább, edzel hidegben, hóban, szemerkélő esőben, mosollyal az arcodon készülsz a következő tavaszra, az újabb versenyekre. Legyen boldog büszkeség Benned, ha visszatekintesz az elmúlt évre és kitartás az újabb lépésekhez. Legyen boldog az ünneped, búcsúztasd vidáman az óévet és bátran vágj bele, mondjuk egy újévi futással a következő, 2014-es évbe! 🙂