A futás szellemi kikapcsolódást is jelentsen a fizikai mozgás mellett, töltődjön fel a lélek is a mozgás során. Örök kérdés a sík vagy dombra fel s le kérdése, erőltetett menet vagy lazulás

Az őszi erdőben túrázni szívet-lelket s persze testet feltöltő időtöltés. Miközben lazán lépkedünk a lehulló, tarka-barka színű avarban a friss földes illatok megtöltik orrunkat. Néha egy-egy őz, nyúl, esetleg róka riad meg az ösvények mentén a sűrű aljnövényzetben, ez még izgalmasabbá teszik az amúgy sokszor unalmasnak mondott sétát, terepfutást.

Egyre népszerűbbek a tematikus kirándulások, a hétvégi terepen való futó-kirándulások, amikor is egy-egy előre kinézett terepen meghatározott célpontokat fűzünk a megtekintés és megismerés láthatatlan madzagjára. Ilyenek a hegycsúcsok és kilátókat érintő, igencsak kihívásokkal teli útvonalak is. Érdemes egy jó túrabotot beszerezni, hasznos úti-társunk lesz a meredekebb terepen, amikor felfelé kapaszkodunk, lejtmenetben pedig támasztjuk segítségével magunkat. A bokát fixen tartó, lábújaknál merevítést tartalmazó és mélyen barázdált, csúszásmentes cipőtalp alapvető ahhoz, hogy biztonságosan haladjunk és élményekkel s ne problémákkal töltsük meg a természetben töltött időt.

A sík területek meghódítása, amilyenek például a tanösvények, szinte bárkinek bátran ajánlhatóak, általában rövidek, vagy például egy tó, melyet körbe tudunk sétálni-kocogni – Deseda tó Somogyban vagy az Öreg-tó Tatán – esetleg pallókon sétálunk egy-egy vizenyősebb, láposabb helyen. Hátizsákunk praktikusan jó, ha több rekeszből áll, váltóruhának, élelmiszernek, iratoknak, gyógyszereknek egy-egy vízhatlan belső zsebbel.

Tipp: alapvető gyógyszerek, mint a fejfájás-csillapító, gyomorproblémákra való illetve gyorskötszer kisebb helyen elfér és biztonságot nyújt akkor is, amikor emberlakta településektől, internetmentes területeken barangolunk.

A tériszonyosok számára is bevállalható a kilátókat felkereső túra, legfeljebb magába a toronyba az megy fel képeket készíteni, akinek nincs a magassággal problémája, viszont az alsó szintig bárki el tud jutni, ami ugyanúgy sikerélményt jelent.

Víz nélküli patakmeder, kereshetünk kagylókat, szép, víz által csiszolt köveket

Használjuk ki ezt a csoda-időszakot, amikor elaludni készül a természet. Már nincs napközben hőség, még nyitva tartanak a turisztikai célpontoknál a büfék, bevállalhatunk kombinált kirándulást is, amikor a bringákat magunkkal visszük és egy-egy erdei utat tekerve teszünk meg.

A fákkal, bokrokkal benőtt környezetben elfogyasztott szendvicsek, vagy akár egy-egy alma elrágcsálása teljesen más élményt fog adni számunkra és a feltöltő élményt magunkkal visszük a hétköznapokba is. 🙂