A fejlődés sosem egyenesen előre és felfelé mutató görbe mentén halad. Sokkal inkább egy cikk-cakkban, hullámvasútszerű völgyekkel, zsákutcákkal tarkított labirintus a völgyből a hegytetőre feljutni.

A kitartás hozza meg az eredményt, a kitartást pedig az akaraterő edzi, az akaraterő pedig a tapasztalásokból eredeztethető. A tapasztalás meg a próbákból. A tapasztalás azaz a megpróbálás magában foglalja azt is, hogy egyszer jól megy, másszor pedig kudarc az „eredménye” egy-egy próbálkozásnak. Amikor elhatározod, na most aztán valóban sportolni fogsz, meg egészséges kajákat eszel, nem idegesíted magadat minden hülyeségen és legfőképpen eszedbe sem jut a környezetedet sem megváltoztatni sem pedig okolni. Szóval felveszel egy Buddhista pap jelmezt és hajrá, irány a maraton, meg a közeli edzőterem, előkapod a serpenyőt és magadnak főzöl. Mindez szép, ha nem másnap reggelre céloztad meg ezeknek elérését. 🙂

Ja kérem, amikor friss motivációval, lelkesen belevetjük magunkat na nem az ágyba, hanem a fejlődés erdejébe, nagyon hamar szeretnénk kijutni a túloldalra és fürdőzni a napfényben.

Egy hét alatt megszabadulni 20 kg súlyfeleslegtől, két hét alatt izmokat növeszteni a bicepszre. Aztán persze mindez legfeljebb egy 45 perces filmben megy ilyen sebességgel, amikor összevágnak sokévnyi jelenetet..

A fejlődéshez türelem kell elsősorban, mégpedig önmagunkkal szemben. Egyik nap lefutsz lazán 5 kilométert, másnap csak sétálni bírsz, egyik nap zöldséget eszel, másik nap kenyeret majszolsz. Adj kellő időt magadnak a céljaid eléréséhez. Legyél egészen biztos abban, hogy az úgymond rossz eredmény is a Te javadat szolgálja. A gyenge edzőmunka is része a nagy egésznek. A konyhában végzett mosogatási munka is része annak, hogy szakács legyél. A raktári munka is része annak, hogy logisztikai irányítóvá válj. Amikor az egyik szobát kitakarítod, előbb-utóbb az egész házad ragyogni fog.

Fontos látni már az első téglánál az egész ház felépülését és azt, ahogy a teraszon süttetted a hasadat. Persze ésszerű távlatokban gondolkodjunk, egy belátható időintervallumot adva önmagunknak a tervek megvalósulásához. Azonban a motivációnk fenntartása a legfontosabb erény, amivel a célszalagot elérhetjük.