Már a Húsvéti ünnepkörön is túl vagyunk, észrevétlenül kizöldelltek a fák, az apró levélkék már felnőtt méretűvé növekedtek, a medvehagymát is lassan felváltja a gyöngyvirág zöld levélzete. Tavaszból belépünk a nyárba.

Az idei tavasz inkább tél volt, ritka hideg és havas volt az ünnep is, januárban langyosabb időjárásban volt részünk, mint az első tavaszi hónapban. Aztán meg már látótávolságra került a nyár is. Az állandó szeles napok megnehezítik, új körülményt jelentenek a szabadtéri sportoknál, a kerékpározást kedvelőknek bizony hozzá kell ehhez szokniuk.

A Kis-kör, azaz a Keleti-medence 90 kilométeres „kis” köre a bő közepes teljesítési szinten van, ez a táv már elismerésre méltó, ráadásul tele van emelkedőkkel, változatos tereppel, városi utakkal.

Jellemzően az Északi-part felől ajánlott megkezdeni a túrát, teljesítmény-túrának javasolt felfogni és akként teljesíteni. A gyakorlottak országúti bringával úgy 3-4 óra alatt lenyomják ezt a távot, de a 4-5 óra is jónak mondható. Persze a lángosos büfékkel tarkított túra, vagy a fürdéssel ennél tovább fog tartani….Cross-Trekkinggel, montival is bátran nekivághatunk, ám így is gyakorlottabbnak javasolt ez a távolság, a Tihanyi-félsziget, illetve a Csopak-Balatonfüred szakasz emelkedőkkel nehezíti meg a tekerést, az igazi kihívás azonban inkább a lakott területeken való áthaladás lesz. Szerencsére ebből sok nincs, az északi-parton Balatonfüreden kell áthajtani, mégpedig a parti sétányon, a kirándulók között, a Déli-parton pedig tulajdonképp Szántódtól végig, a Balatonvilágosi Löszfalig utcákon, forgalomban kell bringázni.

A kompátkelés Tihany-Szántód között a pihenő, 8 perc alatt átérünk, nagyjából 1200-1500 Ft-ot kell fizetni személy-bicaj után. Ez a szakasz 45.kilométere, nagyjából, szóval tekinthetjük a táv felének, ami igencsak jó eredmény, amikor idáig eljutunk. Ezen a partoldalon sík terepen hajtunk, az aszfalt gödrei jelentik inkább a terhelést, és a bringaút keresgélése 🙂 Ne foglalkozzunk azonban az útbaigazító jelzésekkel, amelyeket úgy sem találunk meg könnyen, hagyatkozzunk inkább a józan eszünkre, egyszerűen tekerjünk párhuzamos utcákban és a Balaton legyen balról és kész 🙂

Tihany-rév

Siófokra beérve a vasút mentén haladunk tovább, párhuzamosan, itt is érdemes pihenőt tartani, meginni egy kávét. A siófoki üdülőtelepen áthajtva (Aranypart) javasolt felmenni (Szabadi-Sóstónál) a Löszfalra és ott tekerni tovább Balatonfűzfő irányába, mivel a volt Club Aliga Üdülőfaluban építkezés zajlik, nem ajánlott az áthajtás. Nincs ugyan megtiltva, ám a nagy teherautó forgalom zavaró és veszélyes is, így ezt a rövidítési lehetőséget inkább kerüljük el, legfeljebb feltoljuk a bicajt Balatonvilágos/Aligánál a meredek emelkedőn.

Hol futva, máskor meg a montival, de kihagyhatatlan a Világosi löszfal panorámája

A part legszebb kilátásában gyönyörködhetünk innét kezdve, Balatonakarattyáig, azonban itt is lakott területen vezet az út, aki hétvégén tekeri körbe a Kis-kört, jelentős forgalomra számítson.

Összefoglalva – és Balatonalmádit vesszük kiinduló és befejező pontnak – legfeljebb 6 óra alatt lenyomhatjuk ezt az edzőkört, túrakört, kényelmesen. Felnőttek és gyakorlott nagyobbacska gyerekeknek ajánljuk, a 90 kilométer nem kevés, és a terepviszonyok leküzdése is gyakorlatot kíván. Feltöltött telefon legyen nálunk, esetleg Powerbank, persze folyadék, amit több helyen – büféknél – után tudunk tölteni. Kisebb futó-vagy kerékpáros hátizsák jól jöhet, főképp egy-egy csere-ruhadarab miatt. Napszemüveget, sisakot mindenképp viseljünk, a szemüveg a szembe csapódó ágak, bogarakkal szemben is védelmet nyújt, plusz a szembe szél ellen is véd.

Aki ezt a távot leküzdi, mert nem kevés türelemre is szükség lesz hiszen városi, településeken átvezető utakon haladunk, legyen büszke magára és innét már csak egy lépés további kerékpáros túrák bevállalása!