morSzabadnap, hétköznap. Megannyi lehetőséget rejt magában,  de a hajnali fények ébresztenek, s a gőzölgő frissen főzött kávé. Futás…még így, a hét közepén, a  ködös, hideg reggel is. Versenyre készülve.

éremKödszitálás, hűvös reggel, pár szem szőlőcukor a kávé mellé, ez lesz az energia a következő órában. Mivel futás előtt másfél-két órával jobb, ha nem eszel..

Balaton part, a kacsák fázósan húzzák össze magukat a vízen, én pedig a polár bélésű felső cipzárját, s dinamikus mozdulatokkal elkezdem a bemelegítést, az első klassz kis zenére:

Te is lehetsz sztár, ne csak álmodozz róla… gyerünk!

Indulás a szomszédos település felé, egyenletes tempóban, cél a hosszútávfutás, nincs  iramjáték, csak futás, de az jó hosszan.. Kezdj egyenletesen lélegezni, mély alhasi légzés, kapcsolj ki fejben is, nincs semmi más feladatod, csak a sport, csak a futás, érezd, hogy futsz, mozogsz..

Lépéseimet a strand felé irányítom, alig páran sétálnak kutyával vagy anélkül, fázósan, meleg kabátban. A víz szürke tömegként hullámzik, beleolvad a ködbe, a túlpart valahol a messzeségbe veszik.

Érzed a lágy ritmust? Igen…az új kedvenc  a német DJ-től:

 

    Téli felszerelés: a hidegben különösen fontos, hogy ne állj meg. Legyen réteges a ruházatod: alsó trikó ami védi, melegen tartja a vesédet, ez az első réteg. Majd aláöltözék vagy polár felső, viselhetsz mellényt, sálat, nyakvédőt, sapkát, kesztyűt. Túlöltözni ilyenkor sem szabad, de egyéni érzékenységedtől függ, mennyire öltözöl fel. Az viszont mindenképp fontos, hogy az edzés végeztével azonnal meleg, száraz ruhát vegyél fel a forró vizes fürdést követően. Futás közben biztosan nem fázol meg, mert mozogsz, azonban előtte (bemelegítés) utána (levezetés) nagyon könnyen előfordulhat, ha magadon hagyod a vizes szerelésedet..

Pulzus 150-160 bpm, majd 170, kissé magas, így nem sietek, a felső pulzustartományod közelében igyekezz minél rövidebb ideig edzeni, ne terheld túl a szíved, keringésedet. Egyenes testtartás, lazítsd el izmaidat, csak a futásra, a mozdulatokra figyelj, s máris alacsonyabb lesz az érték.

Fordító táv, máris 5 kilométer  a hátam mögött vagy inkább a lábakban. Rövid nyújtás, majd irány vissza. A vízpart most jobbról, még mindig alig páran vannak úton, de már néhány futóval is találkozom, hideg van. ..na de haladjunk tovább, a hetedik kilométer után már picit dinamikusabban, a mozgást örömét érezve futok a visszaúton, a kiindulási pontig.

Szinte hallod a lovakat…vagy ez a Te energiád? Nincs megállás..Lovers on the sun :

A zenék betárazva – vigyázz, nem minden versenyen használhatod a fülesed! – izmok felkészítve…minden készen áll! Még egy verseny, aztán jönnek a Mikulás-vagy éppen Ünnepi futások, lassan az év végére készülünk. Sokan választják ilyenkor már a teremsportokat, s alapozással töltik tavaszig az időt. Vizes, csúszós utakon óvatosan fuss, s ne feledkezz meg még ilyenkor sem a folyadékpótlásról.

Készen állsz?

Készen állsz?

A hajnal úton talált, dinamikus felkészülés rendben. Sokszor eszembe jut az első szezonzáró verseny, néhány év eltelt azóta, de mindig gondolok a kezdetekre…kezdd el Te is, akár épp most…életmódváltásból szenvedély!