im2A ködös, havas, zord időjárás a téli időszakban beszorította a sportolót a négy fal közé, vagy éppen az edzőterem futópadjára, csoportos órákra.  A felhők mögül előbukkanó nap, a kellemes hőmérséklet azonban jelzi, jön a tavasz, amikor végre nap süt a fák felett!

 

Az év harmadik hónapjába járunk, felkészüléseik közben vannak azok is, akik az idei év első nagy csatájába, avagy futóversenyére készülnek. Indul a Balaton körbefutása. Egyéniben vagy többedmagaddal, de futás lesz az biztos, nem kevés kilométer kerül a lábakba, ajánlott hát az alapos felkészülés. Persze vannak olyanok is, akik kihívásként kezelik ezt, és egy ilyen eseményen kezdik el a sportos életmódot beiktatni a napjaikba.

 

Akik maradnak a kisebb, szerényebb megmérettetéseknél, azoknak is lassan el kell kezdeni a koncentráltabb felkészüléseket, a célzott edzéseket.

 

Hűvösek még a napok, bizony hideg a levegő a torkodnak, hangszálaknak, a testnek. A futás energiát termel, gyorsan felmelegszel, de a hidegben hosszabb bemelegítés ajánlott, illetve sportkrémek használatával (fahéjas, egyéb vérbőségfokozót tartalmazó hatóanyagú) is segíthetsz magadon. Azért szedd a lábadat is, megállni legfeljebb a fordítótávodnál, rövid nyújtás idejére ajánlott, az átnedvesedett ruházat gyorsan megfázáshoz vezethet, igyekezz mielőbb az edzés végeztével átöltözni.

nyear

Tudom, nehéz elindulni amikor még a nap is ritkán süt, inkább felhős az égbolt, fázik a kezed, a lábad, de próbáld nem meghallani az elterelő hangokat a fejedben, hiszen könnyen meg tudnád magyarázni, miért maradj inkább otthon és töltsd az idődet mással. Remélem mostanra már életmódod a sport, a mozgás, és így tudod, inkább legyen egy kicsivel rövidebb az aznapi távod, de azért fuss egy kört a lakótelepen, a vízparton, legalább egy-két csoportos órára menj el hetente…

 

Az első feladat meghatározni mit is szeretnél elérni, milyen terveid vannak? Az állóképességed adja az alapot ehhez, de mindenképp ajánlott a megszokott távok-útvonalak mellé egy-egy újabb, másabb jellegűn is kipróbálnod magadat. Ha például eddig csak aszfalton futottál, indulj el terepversenyeken. Sokszor az is motivál, ha nem a megszokott utcákon futsz, időnként indulj el más irányba is, ne legyen unalmas a táj, amit látsz.

runw

 

 

A terepversenyek rendszerint, alapból persze földön – árkon-bokron keresztül – zajlanak, nem a gyorsaságról szólnak. Más időeredményt fogsz tapasztalni, hiszen a talaj, a felmerülő akadályok mind-mind időmódosító tényezők, s az időjárás is jobban érvényesül. A meleg, az eső, a szél nagyobb mértékben érezteti hatásait, mint egy utcai futóversenyen, házak stb szélárnyékában.

 

Terepfutáshoz terepcipő, mélyen barázdált, rugalmas talppal

Terepfutáshoz terepcipő, mélyen barázdált, rugalmas talppal

Terepen terepcipőben futunk, ez alapvető, azaz mélyebb bordázatú cipőben, amely segíti a talajfogást, és persze erősen tartja a bokádat is. Gyakran fogsz gödörbe lépni, egyenetlen a talaj, homokos mély terület is előfordul, nem beszélve a sárról…

 

Viszont cserébe jellemzően tó körül vagy erdőn-mezőn futhatsz, s bizony a tájékozódási képesség is szerepet fog játszani. Összességében elmondható, hogy a sokak által unalmasnak, egyhangúnak mondott futást egy-egy terepverseny fel tudja dobni, a maga természet adta látványeleminek sokaságával. S már nem is unalmas az a futás..

 

A technika felfelé : rádőlünk, de nem ráfekszünk! , a dombra, emeld a térdeidet, lépj el a talajtól, testtartásod a futás irányába lendítse a testedet, azaz segítse annak mozgását. Szép példa ez a kép, jól jegyezd meg Te is..

A technika felfelé : rádőlünk, de nem ráfekszünk! , a dombra, emeld a térdeidet, lépj el a talajtól, testtartásod a futás irányába lendítse a testedet, azaz segítse annak mozgását. Szép példa ez a kép, jól jegyezd meg Te is..

Amint felsüt a nap, nagyobb kedvvel fogsz hozzá a napi sporthoz, s fokozatosan el fogod érni az elmúlt évben elért edzettségi szintet. Nézd át közben a felszerelésedet is, cipő-kopás, ruházat, ha szükséges, cseréld le . Ajánlott két pár futócipő megléte, így a kopás is késleltetett lesz. Sikeres felkészülést!