20151003_125804..zakatol a vonat, vagy inkább fel is út, le is út..ahogyan az lenni szokott ha az ember fia-lánya a hegyek közé megy futóversenyre. Akkor bizony legyen a felkészülés is alapos, s legalább hasonlóan fel meg le…szezonnyitás következik.

Ez már a tavasz, érezni a lelkünk mélyéből, menni kell, futni kell, mozogni kell..Beindulnak a futóversenyek is, a felzárkoztató terepviadalok után immár aszfaltra lépünk, időzítve a szezonnyitás a tavasz kezdetére. A Balaton körbefutás nem kis pályás, mégha sokan egy ilyen nagyléptékű versenyen kezdik is meg sport- vagyis futókarrierjüket.

 

Akik viszont kevésbé merészek, nézzenek ki kisebb, de azért  erőbevetést, alapos felkészülést igénylő futóversenyt. Így aztán, mivel a választék idehaza nem túl széles, irány a határon túl, Ausztria, Steiermark, Vulkanland, ahogy arrafelé nevezik a környéket.

 

Ha már az Alpok alja felé veszed az irányt, nem árt némi rákészülés, ugyanis számíts a fel meg le irányokra, azaz – még ha nem is hegyrefutásról szólnak a versenyek – de azért emelkedő lesz.. jöjjön egy kis motiváció..Runs

 

Településen belül, utcákon zajlik a verseny, zárt pályán, jelen esetben valamivel több, 5 kilométeres körökkel teljesíthető a táv. Persze a félmaraton lefutása  igen jól hangzik, hát még teljesíteni azt, de ha nem volt alapos a téli felkészülésed, vagy kihagytál időszakot, jobb egy biztos, de élményteli teljesítést választani. Azért a negyedmaraton sem lebecsülendő távolság.

 

A táj szépséges, hol fel, hol meg lefelé tart az utca vonalvezetése,  a szurkolók között futva,  biztonságot ad a körönkénti 2 db frissítőpont megléte. Tehát alig több, mint 2 kilométert kell futnod, s máris ihatsz izotóniás italt, vagy egy karika banánt is megehetsz. Na persze azért, mert lehetőség van rá, nem kell élni vele, a megszokott felkészülésed szerint járj el a versenyen is.

ref

Az útvonal egy része a takaros, mindig oly rendezett képet mutató osztrák falucska utcáin halad, majd egy erdős-parkos részen a fordítótávig, aztán újra vissza a településre. Kétszer vagy négyszer, a 10 vagy 21 kilométeres távtól függően.

 

A felkészülés legyen célirányos, azaz hosszú futások felváltva az iramjátékos-feladatossal. Ha az időjárás engedi, bringázz, nagyon jól edzi a tüdőkapacitást és az állóképességet, miközben kitekered a futástól esetleg beállt izomzatodat. Igyekezz minél több akár 10 db 20 mp-ces gyorsítószakaszokat betenni a futóedzésbe, a táv feléhez, majd utána laza kocogós levezetés legyen.

 

A bicajozás jó keresztedzés

A bicajozás jó keresztedzés

Fuss minél többet, miközben az étkezésre és folyadékháztartásod feltöltésére is figyelj oda. Igyál amennyit csak tudsz, napi 2-3 liter folyadék fontos. Az ételeid legyenek könnyűek, de nagyrészt szénhidrátosak, mellé fehérjét is fogyassz! Joghurt, tojás, hús, hal, protein-turmix, illetve teljes kiőrlésű tésztaételek, burgonya, rizs mindig zöldségkörettel! Ez utóbbi lehet saláta, savanyúság vagy párolt zöldség.

Vigyél magaddal a versenyre szőlőcukrot, izotóniás italt, banánt, almát, müzliszeletet. A szőlőcukrot, akár a csuklódon levő pánt alá is elhelyezheted, de hosszabb távhoz érdemes lehet övtáska viselése is. Ennek megléte megszokást igényel, az edzéseken gyakorold be. Sokszor csúszkál a derékpánt, s persze többletsúly is, ami nem éppen nyerő futáskor. Cserébe viszont  a zenejátszódat, vagy egy papírzsebkendőt magaddal tudsz vinni.

 

Ne feledd, a határon túl – ha csak nem vásárolsz külön adatforgalmat – nem lesz lehetőség internet-használatra, ezért a GPS alapú edzőórák igencsak hasznosak lesznek! A telefonodra telepített edzőprogramok internet alapúak, csak akkor működnek odaát, ha külön megvásárolod az adatforgalmat, ami viszont borsos áru lehet..Vagyis odakint a telefonod csak telefon lesz, nem pedig okos…

musicHegyek között, völgyek között futni csodálatos élmény, kezdjük el hát az idei futószezont!