képA hétvégén versenyt futunk nem csak az idővel, a társakkal, de a kitartásunkkal is, jobb ha felkészülsz.  Következzen a terepfutás, és amit  tudni kell és érdemes.

 

Balaton-part, de csak majdnem…a Káli-medence a helyszíne a nyári futóversenynek Köveskálon, ezen a júliusi tikkasztó szombati napon.

Terepfutás – Köveskál 2014. július 5. szombat

koveskal_cim

A terepfutás is futás, csak egy kicsit más. Az aszfaltos futócipődet tedd félre, crosscipőben, vagy kifejezetten terepcipőben fuss. A talp bordázata lehetővé teszi a biztos talajfogást, a köveken, murván, gödrökön való biztonságos futást.

Salomon- terepcipők terepre...

Salomon- terepcipők terepre…

Ezen túlmenően szükséges nagyon jó egyensúlyérzék, folyamatosan korrigálni fogod lépéseidet, az út minőségéhez alkalmazkodva.

terepfutás erdei ösvényen

terepfutás erdei ösvényen

Ajánlott gyakorolni kicsit a földönfutást szőlő-dűlőutakon, mezőn, homokos, mélyülő utakon, hozzászoktatni a lábadat és magadat is, hogy terepen bizony a bokád, talpad folyamatosan jobbra-balra mozdul. Nagyobb erőnlétre lesz szükséged…Mivel nem sík a terep, a vádlid, a hátizmaid, de az egész tested jobban igénybe lesz véve.

Mind az állóképességed, mind a fizikumod fejlődik, lábad hozzászokik a folyton váltakozó irányú terheléshez a változó irányú talajfogás miatt. Miközben csodaszép tájakon futsz…

Eleinte lényegesen nehezebb lesz teljesíteni a kilométereket terepviszonyok között, mint a sík aszfalton. Azonban  gyakorlással az erőnléted is növekszik, s egyre többször fogsz a lábad, izmaid számára puha terepen futni.

A földút, még ha vízmosás által mélyített árkok törik is meg, vagy ágakra lépsz, lényegesen kedvezőbb talajt jelent futáshoz. Nem beszélve arról, hogy a terep az terepen van…vagyis erdőn, mezőn futhatsz, jellemzően autóktól mentes területen.

A fizikai edzettségen valamint a megfelelő talpbordázatú terepcipőn túl, szükséges a hidratálást kiemelni. Egyébként is érdemes a frissítőpontokban megállnod és vizet vételezni, a terepfutásnál pedig jobb, ha viszed is magaddal a kis palackodat…Több erőt vesz ki belőled,  sok esetben semmilyen árnyék nincs, a teljesítéshez legtöbbször a folyadékpótlás lesz a legfontosabb.

 

Feltétlenül viselj sapkát, méghozzá fehéret és vékony anyagból, amit nyugodtan vizezz be, úgy is hamar megszárad, viszont kisebb eséllyel kapsz napszúrást. Használj napvédőkrémet is!

A ruházatod legfontosabb kelléke a  futóshort és a futótrikó. Nagyon jól bevált a szitaszövet-szerű anyagból készült.

A napszemüveg télen-nyáron fontos nem csak a fényvédelem miatt, hanem a bogarakkal szemben is véd.

Viselhetsz  futóövet is, amire felerősítheted a kulacsodat, illetve a zsebrészébe teheted az energiazselédet, szőlőcukrot.

öv

 

 

 

 

Keri Nelson trail runner.A terepfutás után szerencsés esetben közel vagy egy strandhoz és zuhanyozás után a legjobb választás a fürdőzés! Jöhet a jól megérdemelt lángos, a sör és persze a pihenés. Legyél bátran földön-futó és indulj el terepversenyeken is!