20140622_094114A nyári forróságban szinte jól esik egy kis bringázás, itt mindig van menetszél, ami hűsít. Induljunk!

 

 

Az aszfalt olvadt bitumenjébe surrogva mélyül a KTM gumija, szinte érezni a plusz erőt, amivel taposni kell a bicajt. Ha már montin ülünk,  legalább egy rövid, szőlőhegyi utat beiktatni érdemes és lényegesen nagyobb élmény, mint az országúton vagy a bringaúton hajtani.

cy

A települések egymás után maradnak el a hátam mögött, dombra fel, majd le, aztán újra fel, majd sík szakasz jön.

A dombra felfelé haladáskor igyekezz kihasználni a lejtő lendületét, próbáld mindig abban a fokozatban tartani a hajtást, amit még meg tudsz tekerni. Ne legyen túl könnyű a taposás, vagyis ne pörögjön a lábad, hanem érezd, ahogy ütemesen, egyenletesen tekersz. Ezzel fejleszted  fizikumodat, állóképességedet és a tüdőkapacitást is.

images

Nagyon meredek domboknál tedd a lehető legkényelmesebbe a váltót, itt a lényeg a dombtetőre való felérés legyen, szükségtelenül ne feszítsd meg az izmaidat, ne terheld túl a vádlidat!

 

A sík szakaszokon való tekerésnél lazíthatsz, ha begörcsöl a lábad,  hagyd kicsit gurulni a bicajt tekerés nélkül.

SPD klipszes pedál - jobban húz

SPD klipszes pedál – jobban húz

Az SPD klipsz használata ugyan megszokást igényel, de lényeges előnnyel is jár, hiszen húzni is tudod a pedált. S az sem elhanyagolható, hogy nem csúszik le a lábad a pedálról, biztosan rögzítve van. A ki- és felszállást, a klipsz be- és kikapcsolást gyakorold, legyél előrelátó és figyelmes, próbáld a borulások esélyét a legkisebbre tenni.

indexTekerj egy nagyot a Balaton körül, bátran vállald be a járatlanabb utakat is, indulj el barátaiddal, családoddal egy klassz nyári bicajos túrára!