A hidak összekötnek, lehetőséget adnak, akár annak is, hogy egy futóversenyen egyik országból a másikba átfuss. Így volt ez a minap északi határvidékünkön is, a 40. Komárom-Komarno futóversenyen.

 

Jubileumi, futókörökben jól ismert futóverseny volt ez, mintegy majálisként, a 40. Komárom-Komarno futás épp május elsején. Igen, már négy évtizede szervezik ezt a futást, egyik évben magyar oldalról, a másikban pedig szlovákról indítják.

A távok klasszikusak, 5.5 illetve 10 kilométeresek, igazán könnyedén teljesíthetők. Miközben mi sportolók letudjuk a nyári hőséget idéző napon a futást, családtagjaink, barátaink a sokrétű és sokféle programot adó,  két város által rendezett eseményeken töltik kellemesen az időt.

A szervezők egyike világbajnok ultratriatlonistánk, Szőnyi Ferenc, aki nem csak a többi futóval, hanem egy másik, szintén rendkívüli sportolónkkal, Kovács Koko Istvánnal állt a 10 kilométeres táv rajtjához és persze le is futották azt, mégpedig igencsak szép eredménnyel.

Kovács Koko István, háttal Szőnyi Ferenc (Racemachine)

Kovács Koko István, háttal Szőnyi Ferenc (Racemachine)

Az időjárás mellőzte nem csak a szelet, de az esőt és vihart is, így egyetlen küzdelem a hőséggel volt, de azzal meg kellett birkózni. Szerencsére előzetesen felkészülve, hidratáltunk rendesen. Nemcsak aznap, a verseny napján, kell minél több folyadékot fogyasztanod, hanem már a verseny hetében is. Verseny előtti percekben is próbálj kicsit inni, egy kis banán, csoki, vagy szőlőcukor is jól jöhet, és persze az alapos bemelegítés.

A szénhidrátfeltöltés is szabályos volt, banán, müzliszelet, tésztasaláta, tehát jó szénhidrátok,  mellőzve a zsíros, tejes ételeket. Így igazán felkészülve állhattunk rajthoz Komáromban a Jókai-liget árnyas fái alatt. Aztán déli harangszóra eldördült a rajtpisztoly, megindult a rendőri felvezetés, és mi is a lovak közé csaptunk. A laza kocogást hamar felváltotta a tempós futás, ügyelve arra, hogy a tömeg ne vigyen magával, ilyenkor kell a legjobban odafigyelned, nehogy elfusd magad már a rajt utáni kilométeren!

Szerencsére menet közben több  frissítőpont volt, az egyik éppen a két országot elválasztó Erzsébet-híd előtt. Ez egy emelkedős szakasz, jó választás volt ide tenni, közben a hangszórókból biztató szavak és dinamikus zeneszó hallatszott, élmény így a futás!

 

Aztán már magad mögött tudva Komárom, vagyis a magyar oldal utcáit, a Duna felett átívelő hídon máris Szlovákia irányába futsz. Szemed és kicsit a szíved is felemeled a nemzetközi határjelzésekre, a Szlovák zászlóra, és már be is lépsz a másik országba, vagyis be futsz..Egy rövid pillantás a hídról a Dunára, és nyugtázod, átléptél a hídon, elhagytad a kényelmi zónádat, elindultál egy másik, egy új világ felé 🙂

 

Itt már magyar és szlovák nyelven lelkesít a tömeg, tapsolnak, és Te elfeledve a meleg teljesítményromboló hatását, már lejtmenetben dinamikus léptekre kapcsolsz.

Még vagy 2 kilométer hátra van a sportcsarnokig, ahol a cél és a díjátadó ünnepség vár, de addig még el kell jutni. Követem a tigriseimet, akik az edzéseken a számomra megszokott iramjátékok gyors tempóját futják, tartom velük a lépést. Az 5,5 kilométeren nincs helye lassításnak, itt futni kell…

Át, azon a bizonyos hídon:

 

Aztán egyre-másra dőlnek ki mellőlem a futók, a meleg megteszi a hatását.. Aki nem hidratált kellően, vagy gyorsan elrajtolt és most a tejsav az izmokban görcsöt okoz, vagy nem elég gyakorlott a légzésritmus váltogatásában, az bizony kénytelen lépésre váltani.

Egyedül maradok…közben újabb frissítő pont a látóhatáron és bár csábít a víz, az utolsó kilométeren  már nem akarok lassítani, irány a cél! A város szebbnél szebb épületei, terei mellett haladunk el, meg is fogadom, a verseny után körbenézek itt.

kom

Egy kislányt érek utol, sír az út szélén, nem bírja már a futást, anyukája biztatja kevés sikerrel, sok még ez a táv a kicsi lánynak.. ez a táv és a hőség együtt.

Aztán ismét magammal versenyzek, nincs kihez viszonyítanom a tempómat. Feltűnik  egy csapat lelkes magyar és szlovák szurkoló, tapsolnak és kiabálnak, gyere hajrá itt a vége! Akkor látom csak, a Sportcsarnok kerítése mellett futok, egy jobbkanyar, kapu és máris a belső udvaron vagyok. Velem szemben színes célzóna, rajtszámonkénti befutókapukkal,  gyorsítok, sprintelés az utolsó 60 méteren és vége.

A színes befutózóna Komarno, Sportcsarnok

A színes befutózóna Komarno, Sportcsarnok

A szervezők egyike azonnal megállít, feljegyzi a rajtszámom, nevem majd közli: negyedik lett, gratulálok! S már írja is a papírjára az eredményem.

Komárom3

Egy másik szervező két literes ásványvizes palackot nyom a kezembe, amit azon nyomban ki is ejtek, úgy tűnik a meleg és a terhelés hagyott némi nyomot bennem is. Félre állok az árnyékba, közben érkeznek a többi befutók is, a magammal hozott szőlőcukrot beveszem, iszom rá vizet, s máris tettem annak érdekében, hogy a dehitratáltságot és rosszullétet megelőzzem. Nyújtok, közben a helyezésre gondolok,   egy hajszálon múlott a dobogó…De az öröm teljes, a tervezett időkereten belül, mindössze 27 perc alatt futottam le az 5 kilométert, a teljes táv 5.5 km volt, 30 perc alatt.

rÁtértem a hídon,  nemzetközi verseny keretében, rövid távon,  túllépve korábbi határaimon. Legyél Te is határátlépő, tűzz ki célokat, készülj fel mentálisan, fizikailag és győzz. Minden lépés a Te utadon megtett, haladj fokozatosan, de mindig előre!