timeNemrég olvastam egy könyvben, pár  nagyon megszívlelendő sort, ami kapcsolódik a sport és az idő témához. Arról szólt, hogyan és miként lehet beosztani a napot,  a 24 órát.

 

Azt már tudjuk, amikor elhatározod, hogy sportolni fogsz, megváltozik az életed. Életmódot váltasz, annak minden jó és kevésbé jó tevékenységét vállalva. A legfontosabb az idő lesz. Tudod egy nap, a Te napod is 24 óra. Mindenkié. Nem több, de nem is kevesebb. Mindnyájunknak ugyanannyi lehetősége van bármit is tenni, és azt a bármit jól vagy rosszul.

runn

Amikor ébredés után kinyitod a szemed a lehetőség elkezdődik és tart egészen a nap végéig, azaz a huszonnegyedik óra végéig, de ott befejeződik. Amit addig megoldottál, elvégeztél, már a tiéd, amit pedig nem, nos az már nem is jön vissza lehetőségnek.

Tehát 24 órád van. Azt teszel bele, azt csinálsz ezalatt az idő alatt, amit akarsz. De ne feledd, a nap végeztével elmúlik a lehetőséged is. Azt ajánlom, élj vele!

Persze mindig jönnek a kifogások, esik az eső, dolgoznom kell, tanulni kell a gyerekkel, nincs sportcipőm, nincs pénzem, fáj a hátam, főzni kell, és egyáltalán minek? Jó vagyok úgy is ahogy vagyok…igaz, hogy sokszor vagy beteg, itt fáj meg ott, aztán a lépcsőn felérve kapkodod már a levegőt és csakis lifttel közlekedsz, meg autóval. Ja, hogy bringázni is lehetne? De azt tekerni kell…megfájdul a lábad, megizzadsz, meg egyáltalán, minek?

 

Sokan halogatják a nagy kezdést, aztán mégiscsak belevágnak. Nagy fába a fejszét. Mert attól kezdve, hogy elkezdesz járni teremedzésekre, spinningre, erősítő órákra, intervallra, bizony időt kell szánnod a sportra, erre az új tevékenységre. Akkor  nem lesz nyűg, ha beépíted az életedbe. Akárcsak a reggeli fogmosás rutinja,  fekszel az ágyad mellé ébredés után, hogy két-háromszor 25 felüléssel, vagy fekvőtámasszal kezdd el a napod. Ezután jön csak a kávé és a zuhanyozás..

Aztán munka, iskola, és délutánonként az edzések. Egy óra, kettő biztosan kell rá..Futócipőt húzol és mosogatás, főzés, haverokkal való pizzázás helyett fekvenyomsz a teremben, vagy lefutsz 10-20 kilométert.

Elhivatottság, kitartás, következetesség. Ezek lesznek a vezényszavaid. A család fontos, a támogatásuk, az, hogy amíg Te sportolsz a másik  takarít, vagy előkészíti a vacsorát, vagy bevásárol.

Ha pedig még versenyekre is jársz, még több idő kell rá. Szinte napi edzések, naponta több óra, amit nem a családdal töltesz. Tolerancia magasiskolája ez. Vagy egyedül élsz, és legfeljebb a házi kedvenchez kell alkalmazkodnod, vagy a családod elfogadja, hogy Te másként élsz, más ritmusban, más időbeosztásban. Ezt csak így lehet..

Sokat köszönhetünk családtagjainknak, hiszen  elfogadásukkal támogatnak. Az anyagiak is fontos szempontok, hiszen a sportnak pénzben kifejezett ára is van. Nevezési díjak, sportfelszerelés, utazási költségek, amit a családi kasszából kell megoldani.

Te döntöd el, lépsz vagy megfutamodsz, élsz ahogy eddig vagy döntesz és mostantól vállalod a terheket. Amikor látszólag magaddal foglalkozol, mert sportolsz, tudnod kell, és a hozzád tartozóknak is, hogy számodra ez öröm, boldogság és persze egészségtudatosság. Neked is 24 órád van, ami reggel elkezdődik, este kérlelhetetlenül befejeződik. Az idő Neked dolgozik, ha akarod…