Igen, a mai edzés babafutam is volt egyben. Nem csak a húszéveseké a világ, hanem már a babáké is 🙂

Napközben felhők az égen, majd egész napos eső, micsoda szomorú nap, hogyan lesz ebből szabadtéri edzés? Aztán milyen érdekes és csodás a világ, az élet, a munkanap végeztével, délutánra előbb csak az eső állt el, majd óvatosan előbukkant a kék ég a szürke felhők mögül. Aztán láss csodát, a nap is kisüt..ilyen is csak nyáron van!

 

Nincs hát kifogás, a munka befejeztével ruha és cipőváltás, majd kezdhetjük a futóedzést. A hétvégén már verseny van, bár mindössze egy rövidke 5 kilométeres a táv, de ne becsüljük le semmiképp! Erre is felkészülünk.

Tudom, hogy nehéz, tudom, hogy fájnak a kezdeti légvételek, az első lépések. Az első percek, amíg még csak a lendület, a „kell” viszi a lépteidet. De eléred azt a pontot, azt a távot, amikor átlépsz ezen a holtponton, ezen a főképp lelki holtponton.

A legjobb és egyben legkedvesebb példám erre kedves barátnőm, aki ez év tavaszán kezdett el futni. Évek óta kitartóan edzett teremben, gond nélkül letudta a 60 perces izzasztó alakformáló órákat, a Hot Iron súlyemelős terheléseit, sőt futópadon is elkezdett edzeni, de a világba, a szabadba csak nem akart kimerészkedni és terepen futni.

Sziluett Balatonalmádi

Sziluett Balatonalmádi, edzőterem a Balaton Keleti Kapujában

Aztán csak sikerült rávennem egy szép tavaszi délutánon, hogy húzzuk fel a futócipőt és menjünk a Balaton-partra futni. Persze, hogy a kezdeti 1-2-3 kilométerek nehézkesen mentek le, sok volt a „nem akarom, nem bírom, nem jó ez nekem” szöveg….De én csak hajtottam, hogy márpedig futunk, márpedig csodás élmény a friss levegőn edzeni, és igen, a futás adta sportélmény semmihez sem hasonlítható..

Mindenki így kezdi, s lám-lám, kedves barátnőm mára, alig fél év után már heti 2-3 napot fut anélkül, hogy én vagy bárki más biztatná. Már jól tudja, s a mérleg a megmondhatója, a kitartás eredményre vezet: szépen, lassan, de határozottan megindulnak lefelé a kilók, formálódsz, izmosodsz, növekszik a tüdőkapacitásod, izomtömeged. Mára 4-6 kilométeres távokat fut!! Igen..Te is képes vagy erre!

Eső után, még fel sem száradtak a víztócsák a kerékpárúton, de a ragyogó esti napfényben és a kellemes hőmérsékleten ideális futni egy jót. Irány hát Alsóörs. Elvettem a Philips GoGear-t, vele együtt a régi zenéimet, melyek az első versenyekre kísértek el. Tudod, a zenéid a személyi edzőid.

Gossip: Move the right direction, ugye a helyes irányba tartasz?


Minden egyes számot jól ismerhetsz már, jól tudod, mikor, melyik zenére, milyen lépésütemben kell futnod. Hát ezért a tanítóid, edzőid. Emlékeztetni fognak a helyes légvételre is.

Ez egy finom kis zene, amikor elfogy a levegőd, szépen visszaállítja a pulzusod normál tempóra, Chris Cornell: Part of me

 

Egyenletes tempóban futok a két település között, mellettem időnként egy-egy kerékpáros elhúz, de már nyoma sincs a nyári zsúfoltságnak, ismét kényelmesen, biztonságosan lehet futni és kerékpározni is a parti utakon.

 

Gyorsan elérem a város tábláját, rövid nyújtás, fotókészítés és már indulok is vissza. S ekkor láttam meg őket. A babafutót. Igen. Sportos negyvenes éveiben járó férfi és édes kis csöppsége, aki elkísérte apukát az esti edzésére, méghozzá babakocsiban. A picur ugyanis pár hónapos lehetett mindössze, de már ismerkedett a sport élményével.

run baby

Így is lehet futni

 

Babafutam ez a javából, hát követtem őket. Az apuka megtartja edzését, a baba kirándul és levegőzik egyet, s bizony jó tempót diktáltak. Így is lehet, összeegyeztethető a gyermeknevelés és a sport 🙂

Persze egy idő után elfutottam mellettük, Ők technikai szünetet tartottak, a baba inni kért s apukának kis szünetet kellett tartania futása közben. 🙂

A hátralevő kilométerek egyhangú, tempós futással teltek. Igyekezz egyenletes tempóban futni. Ha elfogyna a levegőd, ami könnyen előfordulhat eső után, a párás levegő miatt is, válts lassabb futásra, kocogj, amíg pulzusod lassul, szívverésed megnyugszik, majd ismét gyorsíthatsz.

27 perc az öt-kilométeres távon, igazán jó eredmény, a versenynapig tartjuk az egyenletes futást, ám előtte már csak egy rövidebb távot futunk. Ez a táv nem megerőltető,  de nem is babafutam, minden távolságot tiszteletben tartunk 🙂