offroad shoes autumnBeindult az ősz, már javában készülünk a futóversenyekre, az év vége tartogat még néhány megmérettetést.

 

Ilyen volt a XI. Bakonyalja félmaraton futóverseny, mely első a szezonzáró versenyek között, és amely Lászay Dénesnek állít emléket, aki a szervező, Sprint Futóklub Tatabánya elnöke volt. Fotója a rajtszámokon is megjelent.

Ugyan még épp benne voltunk az augusztusban, az utolsó  napján 31-én, de ez már majdnem szeptember. Kezdjük hát a futóversenyeket egy laza bemelegítéssel, 5 kilométer a versenytáv. S mindehhez egy laza bemelegítő zene Calvin Harris:

A fő szám  a félmaraton volt a  21,1 km, de mi amatőr futók, akik 10 km távra hitelesítettük magunkat, jobb, ha kezdetben egy rövidebb távra nevezünk be. Ez az első verseny az őszi sorozatunkban,  amit  kéthetente követ egy újabb, egészen az októberi SPAR Félmaratonig. .

Most tehát elsőre egy rövidke, de nem lebecsülendő 5 kilométert vállalunk be.

Erre a távra –  feltételezve, hogy rendszeresen futsz és edzőtermi sportórákra jársz, tehát alapfelkészültséged és állóképességed, valamint alapizomzatod van – különösebb felkészülés nem szükséges. Ugyan a nyarat lazára vettük, hisz a forróságban elég nehéz volt megtalálni a megfelelő edzésidőt. Ne becsüljük le az 5 kilométert se, szóval verseny előtt 3-4 alkalommal lefutjuk ezt a távot, miközben a pihenőnapon crossedzésként teremben erősítünk, vagy bicajozunk, úszunk, de már megkezdheted a szaunázást is, ami az immunrendszered fogja erősíteni.

Crossedzésnemek

Crossedzésnemek

Kezdetben 2,5 km majd 3-5 kilométereket futunk, lazán, ügyelve a sebesség növelésére is. Az egyik edzésünk legyen sprintekkel vegyített, a szokásos 20-30 mp sprint, 1 perc séta módszert alkalmazva.

Ennyi elegendő is a felkészüléshez, a lényeg, hogy szokjuk újra a terhelést, állítsuk be a légzésütemet a lépéshez, valamint az étkezésünket is állítsuk a versenyhez.

Az biztos, bármilyen versenyről legyen is szó, a megmérettetés okozta stressz a legnagyobb gátló tényező. Emiatt is szükséges rendszeresen egy-egy versenyen indulni. Mert hiába az edzéseken mért jó eredmény, a verseny okozta stressz lényegesen ronthat rajta. Persze a tömeg, a többi sportoló doppingolóan is hat ránk. A versenyen nagymértékben a „kell” érvényesül, ami tudat alatt folyamatos stresszben tartja a tested, ez pedig nem segít a jó eredmény eléréshez. Meg kell tudni közelíteni egy olyan laza állapotot, mintha csak az edzéseden lennél és egyedül rónád a kilométereidet. Persze leírva ez könnyű, megtenni már rutin kérdése.

 

Nézzük hát ezt az emlékversenyt, az 5 kilométerünket versenyszellemben letudva.

A Bakony alján, Ászáron vagyunk, Komárom-Esztergom megyében. A futást a település utcáin rendezték meg, a félmaratont futók a falut elhagyva a kukorica táblák mellett, de aszfaltos úton tették meg. Mi, a kis-távon versenyzők 2,5 kilométer után visszafordulhattunk. 🙂

 

A rajt/célkapu látványa, a sok különféle sportolói mezben lévő mindig jó érzés,  még Szlovákiából és a megye, az ország távolabbi pontjából is érkeztek ide futni. Igen, ez a sport ereje!

A futóversenyeket jobbára délben indítják, ez most is így volt, 13 órakor volt a rajt, 27- 30 Celsius körüli hőmérsékleten, ami küzdést jelentett. Meleg volt, a település utcáit elhagyva, a kukorica táblák között futva bizony hiányoltam a be nem vett energiazselé erejét.

Mivel előre látható az időjárás milyensége, célszerű egész délelőtt folyamosan kisebb adagokba bevinned az izotóniás italt. Én a pezsgőtablettát választottam, melyet 1 liter vízben kell feloldani és ezt kortyolgattam egész délelőtt és a verseny indítása előtt is.

A melegben zajló versenyek esetében sokkal fontosabb a megfelelő folyadékpótlás és annak előzetes bevitel, sem mint az étkezés. A mi távunk nem nagy, 5 km nem igényel különösebb étkezési felkészülést, elegendő aznap reggel egy zöldséges tojásrántotta, majd délelőtt 1-2 müzli szelet energiaként.

Az energiazselé a meleg miatt jó választás, mert nem csak folyékony és emiatt könnyen hasznosuló cukrot jelent, hanem folyadék is egyben. Amolyan infúzióként hat, oldott állapotban tartalmazza a futónak fontos, gyors energiaellátáshoz szükséges összetevőket: cukrot, vitaminokat. Ráadásul a futásod alatt fokozatosan adagolja Neked a tápanyagokat.  A melegben inkább folyékony sportszereket válassz.

dextro-sport-gel

Energiazselé:folyadék és energia

 

A visszafelé tartó útvonalon éreztem, a meleg komoly hátráltató tényező ezen a versenyen, hiányzott a cukros energiazselé. Így lassítottam, a biztos befutást választottam a sebesség helyett. Így a megelőző naphoz képest 2 perccel lassabb időt futottam, de még így is 29:16-os idő sikerült, ami az első harmadba volt elegendő a női indulók között.

Némedi Katalin befutó 1

A befutás pillanata: 5 km a Lászay Dénes futóversenyen, Ászáron

 

Kezdetnek ez is jó, a legfontosabb szerepe az erőnlét felmérése, a hibák felismerése és a következő versenyre való felkészülés.

Két hét múlva már emelkedik a tét,  a táv5 kilométer helyett már 7, mégpedig egy fantasztikus helyszínen, Tatán a Tó körül, 71. Tatai Tófutás! Aszfaltos és  erdei úton.

Nagyszerű volt ez a Bakony-alján rendezett verseny, kellemes hangulat, a Polgárőrök végig kísérték, biztosították a futóútvonalat, figyelték a versenyzőket, érezni lehetett, hogy rajtunk van a szemük.

A befutáskor célfotót készítettek, rögzítették az időeredményt, és mindenki kapott étel-italkupon, s persze volt szőlőcukor és banán is. Az étel egy tál pörkölt volt a helyi általános iskolában elkészítve,  kellemes körülmények között lehetett elfogyasztani.

A félmaratont futók az egyik  helyi pincészet felajánlott üveg borát is megkapták. Ilyennek kell lenni egy futóversenynek, mert nem csak a fővárosban lehet jól megrendezni, hanem vidéken is, ráadásul nagyon kedvező nevezési díjért!