Spinning

A spinninggel először úgy négy éve kerültem kapcsolatba. Az akkori munkahelyemen az egyik kolléganőm edzőként dolgozott egy szabadidő-teremben, Tőle hallottam elsőként, mi is ez a sport, miről is van itt szó. Példát mutatott, hogyan is képzeljem el azt az embert, nőt, aki igazán életmód szerűen sportol úgy, hogy mások számára is példamutató, követendő, hiteles.

A munkahelyére kerékpárral járt be, pedig az izzasztó tekerés miatt jóval munkakezdés előtt kellett indulnia, majd zuhanyozni, átöltözni, és időben megkezdeni a munkát. Cseppet sem mutatva, hogy pár perce még intenzíven sportolt. Órákat adott teremkerékpáron, azaz spinning bicajon. Akkor még nem tudtam, ez mivel jár, hogyan is „néz ki” az az ember, aki ezt a sportot oktatja, vezényli a többieknek. Nos mára már tudom 🙂

 

Szóval eljátszottam a gondolattal, hogy kipróbálom a spinninget, akkortájt, 2008-ban, már intenzíven sportoltam, így maga a gondolat, hogy sport, már befészkelte magát a fejembe. Mivel nem igazán értettem, mi is a lényeg, ezért nem is lelkesedtem különösebben iránta, és ez az, amilyen hibába oly sokan esnek! Hidd el, ha beszélnek róla a barátaid, ismerőseid, ha hallasz róla különféle híradásokból, olvasod a neten, utána olvasol nem ugyanaz, nagyon nem, mintha Te magad is belevetnéd magad. Amíg nem próbálod ki Te magad, amíg nem éled át az élményt, semmit sem tudsz az adott dologról, csak elképzeled. Van, amit nem kell személyesen megtapasztalnod, hogy tudd, milyen, de a sport igazán az a része az életednek, ahol Neked magadnak részt kell venned. De igen, kell valaki, aki meglöki a dominódat, azaz elindít egy úton. Ami aztán lehet, hogy a Te utad (is) lesz! Egy barát, egy haver, egy kolléga, aki aztán megváltoztatja az életedet, új irányt adva.

 

Nos akkor a spinningről. Majd egy év telt el, amíg végül rávettem magamat, hogy elmenjek az edzőterembe. A munkahelyemen volt terem, ahol futhattam futópadon, tekerhettem a kerékpárt, és még számos egyéb gép is volt.

Na meg aztán az ember fia, de főleg lánya, szívesen edz magában, kisebb termekben (ha nem a pasizás és a szórakozás az elsődleges cél J ) ahol nem vagy legalábbis kevesen látják a kínlódásokat, esetlenségeket, izzadtságcseppeket. De utána olvastam, miről is szól egy spinning edzés, megnéztem a video portálon, próbáltam értelmezni a szöveges leírásokat, vajon mit is ad nekem ez a sportág, ez a fajta mozgás.

Ám végül mi az, ami miatt elmész egy közösségbe? Merthogy ez bizony az, jellemzően 10-15 vagy több fiú-lány teker egy helyen!

Ki tudja, mi is a fő motiváció, amitől megmozdulsz, mindenkinél más, de a lényeg, hogy eljön a nap. Úgy is mondhatom, kíváncsi voltam, vajon mások tudásához mérve (és nem csak az általam magamról gondolt kép alapján) vagyok-e olyan  edzett, mint hiszem? Kellett az összehasonlítás, de vágytam már „idegen” emberek, sportolók társaságára is.

 

Akkor most mélyedjünk el ebben az intenzív sportba.

Aki tekert már szobakerékpáron, otthon, edzőteremben, az el tudja képzelni, milyen is az, amikor a kerékpár egy helyben marad, hiába is tekerjük. Azonban legyünk gyanakvóak tudásunkkal és tapasztalatunkkal szemben, amikor azt gondoljuk, hogy máris tudjuk, milyen is lesz a spinning kerékpáron. Itt szeretném leírni, hogy aki csak „mozgó” kerékpáron edz, még nos legyen kedves Ő is némi tisztelettel lenni eme másik tekerés iránt. Nagyon más lesz! Az edzőtermi kerékpárokhoz képest is, és a hajtottakhoz képest is. Persze jól jön, a fejlett, edzett izomzat, de bizony szokni kell a spinninget.

A kerékpár lelke a leszorító csavar. Érdekesen hangzik, ugye? A vázon van elhelyezve egy méretes, rendszerint piros, előre-hátra tekerhető csavar, amely azt a célt szolgálja, hogy a kerékre szorító nyomást tudj gyakorolni.

Ez a csavar összeköttetésben áll egy fém pánttal, amely a forgó első (nincs több…) fém kerékre feszül, megnehezítve ezzel a hajtást, arra ösztönözve, minél nagyobb erőkifejtés legyen szükséges a tekeréshez.

Könnyen elképzelhetjük, minél jobban feszül a pánt a kerékre, annál keményebben kell dolgozunk ahhoz, hogy ne álljon meg a kerékpár, pontosabban a hajtott kerék.

Ez az alap mozdulat és feladat, ami fűszerezve van úgynevezett feladatokkal. Az országúti változatot használóknak nem újdonság, hogy a nyeregből felállva (itt: kiállva) is tekerünk, ezt utcán, kint, főleg dombra felfelé alkalmazzuk is.

Tehát itt az edző utasításainak megfelelően, amikor Ő mondja, fel/kiállunk a nyeregből, és így tekerünk tovább. Ekkor olyan, mintha futnánk, csak közben tekerünk egy pedált. Mindezeket még váltogatjuk egyéb gyakorlatokkal, mozdulatokkal is, mint például a karhajlítás.

Ne feledjük, az óra induláskor elkezdünk pedálozni, amit vagy 60 perccel később hagyunk abba. Így leírva nem tűnik soknak az egy órás tekerés, de a különböző feladatokkal együtt, rendkívül intenzív edzésen veszünk részt.

 

Igazából most, hogy írásba próbálom összefoglalni derül számomra is ki, mennyire technikás edzéstípus a spinning, a leírtak csak részei, de korántsem az egésze a feladatoknak.

 

Az edzés motorja az edző és a zene. Az edző személye, a tekerés alatt megválasztott zeneszámok és a kerékpáron végzett mozgás együtt adnak egy nagyon élvezetes sportolási lehetőséget.

Izzasztó időtöltés lesz, erre számítsunk, már az első tizenöt perc után törölgethetjük a homlokunkat, később pedig patakokban fog folyni a víz rólunk, így aztán sportital, de legalább is víz és törölköző feltétlen legyen nálunk.

Az öltözékünk a szokásos teremsportos lehet, amit egyébként is viselnénk: hosszú vagy térdnadrág, lehetőleg pamut-strech, akárcsak aerobic órán, azonban itt jó szolgálatot tesz egy szivacsbetétes nadrág. Vannak, akik kinti kerékpáros mezben edzenek, az is megfelel természetesen, de a legfontosabb a kényelem, hisz folyamatosan fogunk mozogni, és persze teremben vagyunk, tehát az időjárás hátráltató tényezői itt nem játszanak szerepet. (szél, eső, hideg)

A cipőre érdemes még kitérni, amely lehet sportcipő, de vegyük figyelembe, hogy fém pedált taposunk, tehát keményebb talpú változatot vegyünk fel, illetve SPD klipszeset, merthogy ezeken a kerékpárokon is van lehetőség az SPD-s cipők használatára.

 

Ami még szükséges lehet, kerékpáros kesztyű, a jó és biztosabb fogásért, az intenzív izzadás miatt csúszhat a kezünk a kormányon, amelyek ugyan jó tapadást biztosító bevonattal rendelkeznek, de jobb az óvatosság és kényelmesebb is. Jó szolgálatot tehet egy csuklópánt is, amikor az épp aktuális edzésblokkban nincs pihenő, de mégiscsak szükséges az izzadtság letörlése, a pánt segítségével gyorsabb, egyszerűbb, és átmeneti megoldás, amíg lehetőségünk lesz a törölközőt bevetni.

 

A zene pedig, nos, ha egyébként is muzikális vagy, ezt nagyon fogod szeretni! Elképesztően pörgős, dinamikus felvételeket fogsz hallani és igen, nem kis hangerővel, az edző pedig igyekszik azt túlkiabálni, miközben Te hajtasz vagy tíz másik sportolóval együtt, mindez együtt olyan élmény, amit garantáltan nem felejtesz el! Ha pedig hagysz magadnak időt, meg is szereted.

Mert biztosan lesz, akinek csalódás ez a mozgás, aki megriad a nehézségektől, hisz hamar ki fog derülni, itt nem elegendő, hogy odakint is bringázol. De ne add fel!

Vagy egy hónap, de talán fél év is volt, amíg bátran fel mertem ülni a bicajra és végre nem legyőzendő, túlélendő feladat volt egy-egy spinning óra, hanem sport.

 

Dehogy mertem volna előbb leülni a nyeregbe, mint a többiek, vagy abbahagyni a tekerést, mert elfogyott a levegőm, meg sajgott a vádlim…. Tudom jól, az önmagában semmit nem jelent, ha valaki évek óta edz, ha azt nem jól végzi, igazából csak fitt, vagy inkább fittebb lesz.

 

Mindenképp próbáld ki ezt a sportot is, főképp téli és kedvezőtlen időjárási körülmények között hasznosan tartja fenn sportos életmódunkat. Másrészt kiegészítője lehet egyébként is edzéseinknek, hiszen tudjátok, intervall edzésekre kell törekedni, ami nem csak a tempóban nyilvánuljon meg, hanem a mozgásformák változatosságában is. Olyannyira intenzív ez a mozgás, hogy garantáltan komolyan fogod venni, és nem mondod azt, hogy ez csak egy laza tekerés teremben.

 

Tehát Balaton-i mozgásra fel, Balaton parti, Balatonalmádi környéki helyek, ahol kipróbálhatod ezt a mozgásformát:

–      Siluett Mozgásstúdió Balatonalmádi

Sziluett Balatonalmádi

–      Kuszi spinning Veszprém

–      Völgyikút wellness- és konferencia központ Veszprém

 

Jó sportolást, kellemes időtöltést kívánok! Írj nyugodtan, ha kérdésed van, kérlek, oszd meg gondolataidat, tapasztalataidat ITT a Balatoni Életmód-on!