marSokféle mód van arra, hogyan készüljünk annak a bizonyos határnak az átlépésére, sportolói képességeink tesztjére. Félmaraton. Ez  a távolság a futónak úgymond klasszikus. Már majdnem maratoni, de legalábbis félig. Kihívás, hiszen a tíz-tizenkét kilométereket futó számára kellően belátható távolságban van.  

Vegyük azt, hogy gyakorlott, tapasztalt futó vagy. Azaz rendszeresen és gond nélkül (sem mentális, sem fizikai akadálya nincsen) le tudsz futni 10 kilométert, vagyis megállás nélkül egy órát. Azaz középtávot képes vagy futva teljesíteni, tudsz gyorsítani, lassítani, ismered a szervezeted jelzéseit, képes vagy menet közben frissíteni, energiát pótolni.

Nem vicc, ez is fontos, hiszen 10 kilométernél egy frissítés már nem árt (tudom, sokan ezt kihagyják, hiszen egy órányi futást valóban le lehet tudni frissítés és különösebb rákészülés nélkül. Nem szükséges külön étkezés sem erre a nyúlfarknyi távra. De ha mégis frissítesz,  nem fog ártani…)

mar2

Az első feladat, hogy heti 3-5 napot edzésre kell szánnod, s legalább 2-4 hónapot. Abból a heti adagból pedig 2-3 nap futás legyen, a többi napon pedig crossedzés azaz kerékpározás, úszás, spinning, túrázás és ne hagyd ki az erősítő edzéseket sem, súlyzózz, járj például hot iron órákra.

 

Minden mindennel összefügg, válaszd a cross-edzéseket a monotonitás helyett

Minden mindennel összefügg

A futásnapok váltakozzanak, az egyik technikás, a másik hosszabb távú futás legyen. Ne feledjük a nyújtást sem, a heti edzések egyikén szánjunk 15 percet egy komolyabb nyújtásra!

1, A technikás edzések, váltogatva az alábbiak legyenek: Ehhez választhatod a helyi focipályát, de egy parkban is megoldható, törekedj a talajon futásra. Mindig 1- 2 kilométer vagy 8-10 perc lassú (tempó: 7-8 km/h) futás az elején – bemelegítésként, persze az állóhelyzetben végzett, 4-5 perces bemelegítés után. Ha esik, akkor is indulj el az edzésedre!

 

 • fartlek vagy váltakozó iramú futás: gyors tempójú futás de egyenletes sebességgel időre, pl 2-4-5 percig, majd lassú kocogás, s ezt ismételgetve néhányszor
  •  ha nincs GPS alapú netes edzőprogramod a telefonodon vagy nincs GPS alapú karórád (Garmin, Polár, stb) kérj meg valakit, fusson Veled olyan, akinek van ilyen készüléke, s megtudod milyen tempóban is futsz
  • ha versenyeken indulsz, feltüntetik a p:mp idődet, meg tudod nézni milyen tempóban futsz versenymódban
  • tempófutás azt jelenti: egy-két mondatot tudsz beszélni, de tartósan nem, akkor futsz megfelelő tempóban!
 • dombrafutás: kiváló állóképesség és tüdőkapacitás, valamint rugalmasság-fejlesztő
 • domb
  • válassz ki egy 200-400 méter hosszú emelkedőt és fuss fel! Technika: lábujjhegyre illetve talp középső-elülső részére lépj, emeld a térdedet, figyelj a karmunkára, ezzel is segítsd magad a feljutáskor, de ne állj meg!
  • a dombtetőn fordulj meg és lassan fuss le, majd kezd elölről! Ismételd ezt meg párszor
 • Lépcsőzés:kellően hosszú lépcsősorra felfutni, lefelé lassan, pici pihenő, majd újra fel a lépcsősor tetejéig futás, ebből végezz el jó-néhányat
 • lépcs

 

 

 

 • résztávos edzés: versenytempóban futott távok, szakaszok.  200 illetve 400 méterenként (fél vagy egy kör pályán) fuss fokozatosan gyorsuló tempóban, majd a táv végén kocogj vagy sétálj amíg megnyugszik a pulzusod, vagy 20 másodpercet fuss, jöhet a levezető kocogás, majd ismét gyors futás, ebből végezz 6- 10 db-ot, változat még:  1000-1200 méter gyorsuló futás, majd séta vagy kocogás, ezt ismételve párszor

 

A technikás edzésnapon bemelegítés, majd levezetés van és az edzés középső, technikás része.  Rendkívül jól fejleszti az állóképességet, tüdőkapacitást, robbanékonyságot, sebességet.

far

 

 1. Futóedzések

 

Amikor hosszan futsz, a másik típusú edzésnapon, beszélgetős tempóban tedd, végig képes legyél a társaddal beszélgetni. Ilyenkor is van feladat, a helyes futótechnika kialakítása, valamint a levegővételek figyelme. Igyekezz talpközéptől gördülni, s gyakorold a mentális kitartást. Fuss például 10-15-18 kilométert, vagy időt azaz 1-1,5 esetleg 2 órát. Lehetőleg megállás nélkül, de frissítésekkel. Vihetsz magaddal saját kisebb palackot feltöltve sportitallal, de tervezheted a futóútvonalat vízvételi lehetőség, utcai csapok felé is. Nem a kocsmákra gondolok…Ezek a kocogós napok legyenek amolyan futókirándulások, hiszen a 10-15 kilométer nem kis távolság.

fut

 

Hallgasd kedvenc zenéidet, kapcsolódj ki, legyen igazi élmény a mozgás, a futás. Figyeld meg, milyen ruhák kényelmesek, melyek azok az anyagok, amelyek nem támogatják a mozgásodat, gyakorold a frissítéseket.

 

 

A félmaratoni táv, hosszútávfutás.  Be kell osztani az erődet, taktikázni is szükséges lehet. Fontosak az edzéstervek, melyek fenntartják a motivációdat, s persze állóképességed és egy erős fizikai kondíciót adnak a 21 kilométer lefutásához.