Egészségügyi ötös az egészségből ötös


Az egészségügyi ötös kifejezés sportos berkekben az öt kilométer futást takarja.  Napi egészségügyi sétáink, vagyis futásaink a Balaton partján, a futópályán, a város utcáin, csak hogy egészségből ötöst adjunk magunknak. Alig fél óra időben, ennyit minden nap meg kell, hogy tegyél magadért, az egészségedért.

Biztosan belefér a napi szoros időbeosztásodba. A sport, a mozgás épp úgy a napi rutin része kell, hogy legyen, mint a fogmosás, az étkezés, az öltözködés, a munkavégzés, a lélegzés. Ha csak heti három-négy alkalommal tudsz sportolni, akkor is legalább sétálj ennyi időt a szabadban.

Úgy húzd fel a futócipődet, úgy vedd fel a futóruházatot, mintha a napi vitaminkapszuládat vennéd magadhoz.

 

Közelednek a jobb napok, a kellemes időjárás, rövidesen újra kerékpárra ülhetünk, indulhatunk a túrákra. Már egyre többször pillantok a bicajra a garázsban, hiszen a téli időszakban csak a teremedzések és persze a futás van műsoron. Valójában még ha hiányzik is a tekerés, ennek az időszaknak köszönhetem az elért sikereket, a versenyeredményeket, a fejlődést, mivel az időm nagy részét a futótechnika tökéletesítésére fordíthattam.

A sportos életmódra való áttérés óta szeretek futni, mostanában   újra és újra  felfedeztem a benne rejlő energiát, az élményt, amely, bármilyen hihetetlennek is hangzik, de még a téli hideg, fagyos és sötét estéken végzett edzéseken is elérhető.

Havas futóedzésen

Egy egészségügyi  öt vagy tíz kilométeres futást bármikor, bárhol bevállalok de , soha nem felejtetem el, honnét is jutottam el idáig, s azt, hogy segítsek másoknak is ugyanebben.

Nagyon jó érzés, amikor barátok, ismerősök kérik, mutassam, meg, mondjam el, hogy jutottam el idáig. Szerencsére egyre többeknek fontos a mozgás, az egészséges életmód, egyre többen vállalják be a testet és lelket próbáló edzéseket. Végre érzik az emberek, hogy a sport a lélek sportja is, mely nem csak szálkás izomzatot fejleszt, hanem megnöveli napi szinten az energiáidat, a kitartásodat, önbizalmat és önbecsülést ad.

Igen, a sport gyógyszer. A sport elindít az egészséges életmód útján, megváltoztatja a gondolataidat, így a tetteidet és az egész életedet. S ami ebben a legfontosabb, hogy jó irányba változtat.

El is  felejthetem, merre található az orvosi rendelő, a gyógyszertár. Korábban egyik megfázásból a másikba estem bele, hetente  migrénes fejfájásom volt, a sok torokgyulladás miatt ki akarták venni a mandulámat, állandóan lázas voltam…Sokáig sorolhatnám még mit okozott az egészségtelen étkezés és a mozgáshiány együttesen, amit tetézett számos munkahelyi és családi stressz is.

Mára nyoma sem maradt nem csak a betegségeknek, de a tüneteknek sem. Úgy évente kétszer fáj a fejem , de akkor is megyek futni, edzeni, mert tudom, hogy oxigénhiányos irodai levegő, vagy nem megfelelő folyadékbevitel okozta, s mire a táv feléig érek, elmúlik. Ennyi és nem több.

Hát ez az egészségügyi ötös, írd fel magadnak Te is, vedd a nyúlcipőd, szedd a lábadat! Te is meg tudod tenni, Te is képes vagy futni, kerékpározni, edzeni, sportos amatőr szinten mozogni!

Sziluett Balatonalmádi aerobik óra előtt