Egy kis számvetés

Egy kis számvetés így év elején, csak hogy tisztában legyünk az eredményeinkkel, kitűzzük céljainkat és áttekintsük hol nem haladunk megfelelően.

Épp csak elkezdődött az év, 2013, január elsején járunk,  persze futással indítom az évet. Már megszoktam a fagyos hőmérsékletet, a táv feléig szemből fújó, a Balaton partján így télen mindig jeges szelet.

De kell egy kis számvetés, kérlek,  tedd meg Te is. Nézd végig az elmúlt évedet, fusd át az elért eredményeidet, gondold át, hol értél el jó eredményt és hol voltak hiányosságok.

Próbálj meg tárgyilagos lenni, lásd meddig jutottál és tűzz ki célokat erre az évre. Legyen egy mézesmadzagod, egy húzóerő, ami hajt belül. Olyanokat tűzz ki, ami reális, amit biztosan el fogsz érni, ne legyenek túlzók a vágyaid, az csak szükségtelen elégedetlenséget okoz. De azért emeld a mércét, ne csak egy, hanem két fokozatot lépj előre ebben az évben!

Ha eddig egy-két kilométert futottál, idén legyen ötös ez a táv, de heti kétszer. Ha eddig csak a boltig tekertél le, idén tedd meg rendszeresen a távot Füredig Almáditól.

Ha eddig csak kirándultál egy-egy hétvégén a Bakonyban, tervezz idén egy-két napos túrákat.

 

Ha eddig csak a haverokkal bringáztál, idén mérd meg magad egy-egy versenyen, mondjuk már áprilisban kezdheted Várpalotán a sokadik éve megrendezésre kerülő Be-Be a Bakonyba MTB és országúti bicajos napon.

Idén már Pesten, a Margitszigeten futunk ugye, áprilisban a Vivicittá-n! Lehet, még nem a félmaratonon, de a tíz kilométeres távon biztosan….

Te már tudod, a sport, a mozgás nem csak izmot fejleszt, de az életed minden területére hatással van. Új ismeretségek kötődnek az edzőtermekben a csoportos órákon. Már nem csak autóval suhansz keresztül a tájon, már nem csak térkép a táj, hanem a bringázás vagy futás közben része vagy annak, érzed a növényzet, a föld illatát, érzed a szelet. Másként viszonyulsz a természethez, az emberekhez és talán önmagadhoz is.

Végül pedig lássuk a múlt évet, nálam mit mutat a számok tükrében:

  • kb. 1700 kilométer MTB tekerés, jó párszor Balaton félkörök
  • kb. 650-700 kilométer futás
  • heti egy-két spinningóra egész évben
  • heti rendszerességgel hot iron és aerobik órák októbertől
  • fallabdázás Ricochet és nagypályán egyaránt kéthetes rendszerességgel egész éven át
  •  6-8 kisebb-nagyobb túra, átlag 3-4 órásak a Bakony, Balaton-felvidék tájain
  • két futóverseny, BSI Maraton Siófok Hatodmaraton távon és terepfutás Herenden négy kilométeres távon

Szép teljesítmény, miközben 2007-ben kezdtem a sportos életmódot, akkor még bizony jelentős túlsúllyal és futócipő nélkül, a monti pedig a garázsban porosodott. Nincs megállás, hiszen alig egy hónap és bemelegítésként irány Győr, Tesco FittAréna  egész napos mozgás, majd áprilisban Budapesten  Vivicitta futóverseny, és szintén áprilisban Várpalota MTB kerékpáros verseny, immár az új bicajjal, a KTM-el.

Kell a számvetés, hogy úton vagy, vagy már nem fejlődsz és vakvágányon vesztegelsz?

Ha már nehéz, hónapokig tartó, kemény izzadtságos munkával elértél egy sportos szintet, ha már végre az életmódod része a mozgás, az egészséges étkezés, ezt már meg kell tartanod, innét már vissza nem lépsz, ugye? Az a szint, amit elértél, még ha csak az utca végéig tartó futást jelenti is, nagy eredmény, ha nem folytatod, ha abbahagyod az edzéseket 4-6 hét alatt minden eredményed semmivé lesz!

De Te nem félsz ettől, ugye, Te mit tervezel erre az évre?

Sport, mozgás, élmény, egészséges életmód és Balaton, legyen ez a jelmondatod egész évben!

Balatonalmádi Sóhajok hídja