SpinningVan egy olyan sport, ahol sok kilométert letudhatsz anélkül, hogy akárcsak egy lépést is megtennél, mégis mozogsz. Ez a spinning.

 

Sok éve már annak, hogy a teremben, futópadon végzett edzések, a súlyemelés és a kezdeti évek szabadban megtett futólépései és bringázásai után  eljött számomra a nap, amikor  kerékpáros edzőterembe mentem. Másképp mondva,  spinningedzésre kezdtem járni.

Minden sportban fontos,  főképp az alapozásnál, az első ismerkedéskor az adott sportággal, hogy megfelelő edzőhöz kerülj. Ez meg fogja határozni az újdonsült sportolni vágyó hozzáállását. Azt, hogy helyesen sajátítsd el a mozdulatokat. Majd abban is az edző dominál, hogy ne csak feladatnak és izzasztó erőpróbának vedd, hanem élményként éld át amit csinálsz.

A jó edző irányít, motivál és küzdésre sarkall, mindezt úgy, hogy személyesen hozzád igazítja a mondatait, az adott sportágban elérhető szintet. Amikor közös edzésre mész, csapatban dolgozol, igyekeznek az edzők az azonos szinten levőket egy csoportba tenni. Az nyilván senkinek sem jó, ha az egyik ember végigküzdi a 60 percet, a másik meg unatkozik mert az ő számára más szint – alacsonyabb vagy magasabb- felelne meg.

Így van ez a spinningben is. Látszólag mindig ugyan az a feladat, de idővel, ha figyelsz, rájössz, korántsem! Sőt! Minden edző más és más. Ahány edző annyi zenére tekerteti a bicajt. Még egy 15-16 fős társaságban is meg kell tudni ítélni, hogy azt a feladatod te milyen mélységéig tudod elvégezni.

Gondolok itt arra, hogy az adott edzés mindig a te edzésed! Ezt az edző állandóan ismétli neked. Mindig a te saját edzettségi és állóképességi szintedhez fogja igazítani a feladatokat, vagyis kínál alternatívát. Mondjuk betegség után lábadozol, akkor nem fogja kérni, hogy háromszor fél fordulatot tegyél rá a szorítócsavarral.

Ha mondjuk hátfájós vagy, nem fogja kérni, hogy precízen kövesd a karmunkát, s végezd a kormány fölé hajolva a fekvőtámaszokat.

Karmunka is van a spinninghedzésen

Karmunka is van a spinningedzésen

A lényeg mindig az, hogy Te fejlődj, jól érezd magad, sportolj.

Van, aki a mozgás miatt megy, van akinek ez egy jól felépített edzésterv része, van aki csak tekerni megy vagy a társaság kedvéért.

 

Figyelj a helyes testtartásra. A csípőtartás azt jelenti, csak a lábad mozog, csípőd fix, mint amikor fekvőbicajon tekersz. Amikor kart hajlítasz a kormány fölé, egyenes gerinccel tedd, ne púpos háttal.spinning

Mindig kösd be a cipődet tartó szíjakat vagy használj SPD klipszes cipőt. A gyors és lendületes tekerés, ha nem rögzíted kellően a cipődet, balesetveszélyes, kirántod a lábad, megsérülhetsz!

Folyadék mindig legyen nálad, de ne költs feleslegesen drága sport italokra, vigyél egy saját kulacsot, tegyél bele citromos vizet pici sóval. Ezzel érsz el a legtöbbet.

Figyelj a sportos magatartásra, légy etikus, azaz ne csak magadra figyelj, hanem a többi társadra is. Érkezz időben az edzésekre, az óra kezdése előtt 5 perccel már ülj a bicajon. Kell idő az átöltözésre, be kell állítanod az ülésmagasságot, a kormányt, rá kell hangolódnod a sportra. Ha késel, zavarod a másikat, lemaradsz az oly lényeges bemelegítő gyakorlatsorról, hirtelen terhelésnek teszed ki magad. Míg ha időben ott vagy, van időd elhelyezkedni, és kellően bemelegíted az izmaidat a terhelés előtt.

A spinning  izzasztó sport. Vigyél magaddal legalább csere felsőruházatot, semmiképp ne hagyd el az edzőtermet vizes ruhákban, a megfázást kockáztatod.

A spinningben nem csak az aktív és igen változatos, erősítő jelleg érvényesül, az élmény, hanem a változatos zenék is. Edzőnként eltérő zenei stílusok, jobbnál jobb magyar és külföldi előadók nótáit hallgathatod és tekersz azok ritmusára.

 

Segít a tüdőkapacitásod növelésében, a pulzustartomány változatos szinten való tartása edzi az ereidet, a felfokozott tempó oxigénben dúsítja a véred, élettel tölt fel.

Nyári edzőtáborokban lehetőség van akár a szabadban elhelyezett bicajokon is tekerni, de léteznek a fővárosban olyan edzőtermek is már, ahol az edző egy projektor segítségével a tekerők elé tájképet, filmet vetít.

Spinning és Kickbox

Spinning a szabadban

Biztosan láttad már a rögzített kerékpárokat egy-egy Bringaexpón, ahol egy monitor van előtted és akár egy Alpesi tájon is tekerhetsz a képek segítségével, miközben ki sem mozdulsz.

Ajánlom, tegyél egy próbát, sőt sokat.  Komoly erőnlétet igényel tőled, meg fogod látni. Más jellegű mozgás, jól jön a futás és az országúti bicajozás alapozásaként is.

Sziluett Balatonalmádi

Sziluett Balatonalmádi